Dr. Thomas Raphael

Dr. Thomas Raphael az irodájában számítógépén dolgozik

Thomas Raphael, aki a NephroCare Marne la Vallée dialízisközpont nefrológusa, a NephroCare Marne la Vallée Orvosi Bizottságának elnöke és a NephroCare Marne la Vallée Orvosi Koordinátora osztja meg velünk történetét.

A negyvenkét éves Thomas Raphael 2004-ben csatlakozott a NephroCare-hez, amikor a Fresenius Medical Care megszerezte a Lagny Magánkórházat, ahol 2001 óta nefrológusként dolgozott. 2013 májusában Dr. Raphaelt és csapatát a Lagny Marne la Vallée kórházban található új létesítménybe helyezték át, és a központ a NephroCare Marne la Vallée új nevet kapta.

Gyermekkori vágy

Dr. Raphael mindig is orvos szeretett volna lenni. „Orvoscsaládban nőttem fel” - mondja. „Édesapám az intenzív ellátás területén professzorként dolgozott. Egész életemben az ő nyomdokaiban akartam járni. Az iskola befejezése után a párizsi Pitié Salpêtrière Oktatókórház orvosi karán tanultam, és 1996-ban végeztem. Apám volt és ma is ő a példaképem - mindig is az ő tisztességes és etikus felfogásának próbáltam megfelelni.” 

Dr. Raphael még a képesítés megszerzése előtt felismerte, hogy a betegek hosszú távú monitorozása az, amit igazán csinálni akar. „Karrierem egyik fő mozgatórugója mindig is az a vágyam volt, hogy segítsek a betegeknek erős egyénekké válni. Ezt szakértő támogatással, illetve azzal törekszem elérni, hogy végigkísérem őket és családjukat a dialízis útján, annak érdekében, hogy a folyamatban aktívabban és közreműködőbb módon vegyenek részt. Kutatási évem során műszakjaimat a nefrológiára szakosodott Lagny poliklinikán töltöttem. A nefrológiai csapat gondoskodó, professzionális és nagyon felelősségteljes hozzáállása azonnal megérintett. Tehát 2001 januárjában visszatértem Lagny-ba, és csatlakoztam a csapathoz, azzal a konkrét céllal, hogy a nefrológiában, a betegségmegelőzésben dolgozzak.”

Most, egy évtizeddel később, Dr. Raphael rengeteg tapasztalattal rendelkezik, valamint a kórház orvosi koordinátori és orvosi bizottságának elnöki szerepét is betölti. „A NephroCare Marne la Vallée dialízisközpontban az a fő célunk, hogy szoros kapcsolatokat alakítsunk ki a kórház összes osztályával, különös tekintettel a belgyógyászatra és a kardiológiára. A kórház többi részlegének is nyújtunk nefrológiai konzultációt.”

A betegeket szem előtt tartva tervezték

A 2013 májusában megnyílt NephroCare Marne la Vallée-t kellemes és barátságos kezelőhelynek tervezték. Az erre a célra épített létesítmény a betegek maximális biztonságát és jó közérzetét biztosítja. „Új intézményünk a veseelégtelenség megelőzésére, valamint a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek lehető legjobb kezelésére és megfigyelésére összpontosít” - folytatja Dr. Raphael. "Ennek eredményeként a háziorvosok és a kórházi orvosok a veseelégtelenség korai szűrése és az ezt követő monitorozás szempontjából preferált helyi partnernek tekintenek minket."

Egy átlagos nap

Dr. Raphael napja korán kezdődik. „5 órakor kelek, iszom egy kávét, megnézem az e-mailjeimet, majd megyek a munkahelyemre” - mondja. „Amikor körülbelül 6:30-kor beérek a dialízisközpontba, a következő egy-két órát a napi beszámolók olvasásával és a konzultációk előkészítésével töltöm. A nap hátralévő részét különböző tevékenységekre fordítom. Reggel és délután meglátogatom a dialíziskezelés alatt álló betegeket, megfigyelem a dialízisüket és támogatást nyújtok az orvosi személyzetnek. Átnézem a betegek kórlapjait is, frissítem a felírt gyógyszereiket, és külső nefrológiai konzultációt is tartok a létesítményen kívül. Mindennapi munkám legfontosabb része a betegekkel való kapcsolattartás és a csapatommal való együttműködés. Ez nem csupán a dialízisről szól - ez teljeskörű ellátás.”

Segíteni, hogy a betegek cselekvő résztvevőké váljanak

„A betegek részvétele rendkívül fontos és a szívemhez közel álló téma” - mondja Dr. Raphael lelkesen. „Munkánk alapja az, hogy a betegeket úgy helyezzük vissza az egészségügyi rendszer közepébe, hogy hagyjuk, hogy kezelésükben aktív szerepet játsszanak, és segítünk nekik erősebbé válni. Minden egyes betegnél alkalmazzuk ezt a megközelítést.” Mint ilyen, a központ olyan dialízis előtti ápolási konzultációkból és terápiás oktatásból álló programot működtet, amelyben minden beteg részt vesz.

Személyre szabott terápiás támogatást nyújtunk, valamint más orvosi személyzettel, például dietetikusokkal, pszichológusokkal és a transzplantáció előtti tanácsadókkal szervezünk megbeszéléseket.  „A betegek igényeinek megfelelő tájékoztatókat szervezünk” - folytatja Dr. Raphael. „Tájékoztatóink és oktatásaink mindenféle témát lefednek - hogyan lehet érzéstelenítő tapaszt felhelyezni, a vércukorszintjét ellenőrizni, a gyógyszereket helyesen szedni stb. Azt tervezzük, hogy kibővítjük ezt a rendszert azzal, hogy egyéni alapon még több lehetőséget kínálunk a betegeknek a kezelésükben való részvételre és annak irányítására”.

Dr. Raphael véleménye szerint az érzelmi tényezőknek is nagy jelentőségük van. „Krónikus vesebetegséggel élni bonyolult pszichológiai, szociális és érzelmi próbatétel mind a betegek, mind pedig a családjuk számára. Így a személyzet és a betegek közötti megfelelő kommunikáció rendkívüli fontossággal bír. A betegek csak akkor tudnak aktívabban részt venni saját gondozásukban, ha jól tájékozottak és bíznak gondozóikban. Összegezve, nincs semmi, amit motiválóbbnak - vagy kifizetődőbbnek - találnék, mint látni, hogy a betegek és a személyzet elégedett és boldog”.