Orvosként dolgozni

Női és férfi orvosok sztetoszkóppal
Melyek a fő okai annak, amiért egy orvosnak a nefrológiára való szakosodást érdemes választania?

Nem könnyű meghozni az orvostudomány egy konkrét területére való szakosodással kapcsolatos döntést. Ahhoz, hogy orvosként szakmai élete megfelelő legyen, számos tényezőt kell figyelembe venni: a szakterület összetettségét és fontosságát, a megszerezhető szakmai presztízst, illetve ugyanilyen fontosak az elhelyezkedésre kínálkozó lehetőségek, és a munkakörülmények az adott szakterületen.

A nefrológia az orvostudomány egyik olyan területe, amely mindezeknek a kívánalmaknak megfelel.  Ezért szeretnénk az intelligens és motivált orvosoknak releváns információkat bemutatni, hogy segítségükre legyünk ennek a fontos gyakorlati területnek a kiválasztásában.

Szakmai státusz

A nefrológia az elmúlt 60 évben jelentős orvosi szakterületté vált, mivel a vese rendkívül fontos szerepet játszik az emberi testben, illetve ezek a szervek sok olyan akut állapotban és szisztémás betegségben érintettek, amelyek nem elsődleges vesebetegségek (pl. autoimmun betegségek, hematológiai betegségek).

A nefrológusokat minden kórházban nagyra értékelik, mivel szaktekintélynek számítanak az elektrolit-rendellenességek kezelése, a sav-bázis anyagcsere, a magas vérnyomás, az autoimmun és az anyagcsere betegségek területén. A többi orvos gyakran konzultál velük olyan kérdésekkel kapcsolatban, amelyekre más orvosi szakterületek módszerei és ismeretei nem tudtak választ adni.

A munka

A nefrológus munkája a klinikai kezelések széles körét foglalja magában. Az orvostudomány más területein kevés esély van arra, hogy ilyen sok testi folyamattal foglalkozzon: hormontermelés, vérnyomáskezelés, vérszegénység-csökkentés, csontsűrűség-fenntartás, valamint a folyadék és az elektrolit egyensúlyának fenntartása. Ez gyakran nem egyszerű munka, a nefrológusnak komoly belgyógyászati ismeretekkel kell rendelkeznie, de valószínűleg ez az oka annak, hogy számos orvost vonz ez a terület. 

A vesebetegség sok szövődményt okozhat és progressziója negatív következményekkel járhat, ideértve az életveszélyes állapotokat is. A képzett nefrológus az akut és krónikus veseelégtelenséget is képes kezelni, így meggátolja vagy lelassítja ezek progresszióját, és javítja a vesebetegek életminőségét.  Ez azt jelenti, hogy a nefrológus biztonságosan vezetheti a betegeket a dialízis vagy a veseátültetés felé, amely a végstádiumú vesebetegség kezelése esetében az egyetlen lehetőség.

Betegközpontú ellátás

A vesebetegség és a veseelégtelenség sikeres kezelése a betegekkel való szoros kapcsolat kialakítása nélkül lehetetlen.  A betegekkel és a rokonokkal való hatékony, az együttműködésre való hajlandóságra, a bizalom és elkötelezettség elérése irányuló kapcsolat kialakításához a jó kommunikációs készség elengedhetetlen. Az ilyen szociális készségek és az érzelmi intelligencia nagymértékben fejlődik a nefrológiai karrier során.

Tudományos tevékenység

A nefrológia olyan terület, ahol sok tudományos felfedezés zajlik, és számos újabbra van még szükség. Ez az oka annak, hogy a legtöbb orvos könnyen részt vehet a tudományos tevékenységben, valamint munkája közzétételére és bemutatására is kap ösztönzést, hogy ezek elérhetővé váljanak társai számára.

Munkakörülmények

Egy nefrológiai osztályon vagy dializáló részlegen végzett munka általában azt jelenti, hogy az orvosok alacsonyabb mértékben vannak kitéve az egészségügyi veszélyeknek (például vírusszennyezés, sugárzás, vegyi anyagok), mint az egyéb orvosi szakterületeken dolgozók. Másik előny, hogy a beosztásuk általában konzisztens és jól szervezett, amely fontos információ, amennyiben valakinek családja van vagy családalapítást tervez.

Az egyik karrierlehetőség, amelyet sok orvos, elsősorban a nefrológusok választanak, a dializáló munka. Ez egy számos előnnyel rendelkező terület, ami bizonyos időszakra választott szakmai pályaként, vagy a hosszú távú karrierválasztásként is megfelelő.

Melyek a fő okai annak, amiért egy orvosnak a nefrológiára való szakosodást érdemes választania?

A dializáló munka

Maga a munka nagyon fontos, mivel jelentős mértékben hozzájárulhat az ESRD-s betegek életminőségének és várható élettartamának javításához. Ugyanakkor, az orvosi munka más területeivel összehasonlítva, a dialízis kevésbé stresszes, általában standard kezelési eljárásokat tartalmaz, és az orvos kevésbé van kitéve az olyan helyzeteknek, amikor életveszélyben lévő betegeket kell kezelnie. Így az orvosoknak több ideje van a betegekkel való kommunikációra és igazán a betegségük kezelésére összpontosíthatnak, tehát nagyobb hatást gyakorolnak a beteg közérzetének javítására is.

Személyes biztonság

A Fresenius Medical Care dializáló egységei nagymértékben harmonizált munkahelyek, amelyek kialakítása építészeti irányelveink alapján történik. A higiénia és a fertőzésmegelőzés érdekében szigorú eljárások vannak érvényben, amelyek a dializáló részleget biztonságos és kellemes munkakörnyezetté teszik.

A munka és a magánélet egyensúlya

A dializáló egység általánosan szabványosított munkafolyamatok és kiszámítható beosztás segítségével a munka és a magánélet egyensúlyának területén az orvos előnyre tehet szert. Kevesebb váratlan esemény történik, általában nincs éjszakai műszak és vasárnapi munka, valamint a munka mennyisége is kiszámítható. Ez nagyon megfelelő azoknak, akik a doktori képzésre való jelentkezést tervezik, családot kívánnak alapítani és szeretnének időt tölteni szeretteikkel, vagy egyszerűen csak más tevékenységeket is élveznek a munkájukon kívül.

Munkabér és juttatások

A dializáló orvosok a munkaközvetítők által nagyon keresettek, és szinte bárhol a világon találhatnak munkalehetőséget. A juttatási csomag általában nagyon jó. Meg sem kell említenünk, hogy a Fresenius Medical Care, világelsőként a vesebeteg ellátáshoz szükséges termékek és szolgáltatások területén, tisztában van vele, hogy az orvosok értékes erőforrást jelentenek, és arra törekszik, hogy munkájukkal kapcsolatos elégedettségük nagyon magas szinten legyen.

Kapcsolódó tartalom

A következő oldalakon személyes beszámolókat talál a NephroCare munkatársak tapasztalatairól.