Szigorúan tartsa be a diétáját.
A dialízisközpontokban bevezetett koronavírus-megelőzési intézkedések miatt módosulhat a kezelési rutinja. Ennélfogva most különös jelentőséggel bír, hogy fegyelmezetten kövesse a diétáját, és szigorúan odafigyeljen folyadék-, kálium-, illetve foszforbevitelére. Olvassa el az otthoni táplálkozásra vonatkozó néhány ajánlásunkat.
Vásárlással kapcsolatos útmutatás
Ha lehet, a fertőzés veszélyének csökkentése érdekében ne menjen el személyesen bevásárolni. Kérje meg erre családtagjait vagy barátait, vagy válassza a házhoz szállítást. Ne hanyagolja el a diétáját és kövesse az orvosa vagy dietetikusa ajánlásait. Néhány dolgot azonban fontolóra vehet:
- Tervezzen alaposan és írjon össze bevásárlólistát, hogy semmiről se feledkezzen meg
- Ügyeljen rá, hogy legalább 14 napi ellátmánnyal rendelkezzen
- Vegyen tartós vagy konzervélelmiszereket, de kerülje a feldolgozott termékeket
- Legyen óvatos az olyan tartós élelmiszerekkel, mint a bab vagy a borsó, ugyanis ezeknek gyakran magas a foszfor- és káliumtartalma. Fogyassza ezeket mértékkel, és ne egyen ilyeneket hosszú ideig a következő kezelés előtt
Ha házhoz szállíttatja az élelmiszereket, kerülje a szállításért felelős személlyel a közvetlen érintkezést. Őrizze meg a megfelelő távolságot, és mellőzze a szoros kontaktussal járó üdvözlési formákat. Az élelmiszer kézhezvétele után távolítsa el róla a csomagolást, majd dobja ki a csomagolóanyagot. Mosson kezet szappannal és vízzel legalább 60 másodpercig, mielőtt hozzáérne az élelmiszerhez
Bevásárlólistával kapcsolatos ajánlások
- Zöldségek: vegyen belőlük nyers és fagyasztott formában is
- Szénhidrát: a rizs, tészta és a kenyér (fagyasztáshoz) ne maradjon le a bevásárlólistáról
- Hús és hal: ha friss húst vagy halat vásárol, fagyassza le egy részüket, és a frissen elkészített adagot fogyassza el egy pár napon belül
- Gyümölcs: a gyümölcs romlandó, ezért vásároljon friss (és éretlen) gyümölcsöket, kerülje a magas káliumtartalmú termékeket (pl. banán vagy kivi), és vegyen több gyümölcskonzervet (ügyeljen rá, hogy ezek gyümölcslében, és ne szirupban legyenek eltéve)
- Tojás: ezekre mindig szükség van a kamrában; ha a hűtőben tárolja őket, tovább elállnak
- Tejtermékek: Vásároljon tartós tejet. A tejtermékek közül a kemény sajtok jelentik a legjobb választást
Az élelmiszerek kezelése
Nem igazolják tudományos adatok, hogy a koronavírus élelmiszereken keresztül is terjedne (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, EFSA). Továbbra is megvásárolhatja és fogyaszthatja a megszokott vesebarát ételeket.
- Ugyanakkor azt ajánljuk, hogy kövessen szigorú higiéniai szabályokat, különösen a nyers élelmiszerek kezelésekor
- Az élelmiszerek előkészítésekor mosson kezet alaposan, mossa meg az élelmiszereket, és tisztítsa meg a konyhai felületeket és eszközöket (pl. kések és vágódeszkák) meleg vízzel és mosogatószerrel
- Használjon különböző eszközöket, például késeket és vágódeszkákat a nyers és a hőkezelt élelmiszerekhez
- Az élelmiszerek megfőzése vagy megmelegítése is szóba jöhet további biztonsági intézkedésként, ugyanis a vírus érzékeny a hőre
- Tárolja a friss és romlandó élelmiszereket a hűtőben, így tovább fogyaszthatja őket
- Használja ki a fagyasztó nyújtotta előnyöket, és tegyen félre néhány élelmiszert későbbre
Kattintson ide és nézze meg a NephroCare online táplálkozási anyagait, amelyekben hasznos információkat és recepteket talál: