Hírek

Vese Világnap 2021

Ma van a Vese Világnapja - Teljes élet vesebetegséggel

A Vese Világnap megrendezésére 2021. március 11-én immár tizenhatodik alkalommal kerül sor.
E nemzetközi összefogásban szervezett esemény kezdeményezője Magyarország volt, majd az ötletet felkarolta a Nemzetközi Nephrológus Társaság (ISN). A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap figyelemfelhívás vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, valamint alkalom a vesebetegségek megelőzésének hangsúlyozására.

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. Évente mintegy 700 ezer vesebeteg szorul gondozásra és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a dialíziskezelés. A népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás és a cukorbetegség a legfontosabb vesebetegségre hajlamosító tényezők!

A Vese Világnap célja,

  • hogy felhívja a figyelmet a vese létfontosságú szerepére,
  • hogy hangsúlyozza, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényezők a krónikus vesebetegség kialakulásában,
  • hogy ösztönözze a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt, a megelőzés fontosságát,
  • hogy edukálja az egészségügyi szakembereket, tudatosítsa bennük, hogy milyen jelentős szerepük van a krónikus vesebetegség kockázatának csökkentésében,
  • hogy világossá tegye a helyi és az országos egészségügyi hatóságok szerepét a krónikus vesebetegség növekedésének ellenőrzése kapcsán.  Az egészségügyi hatóságoknak az egész világon meg kell küzdeniük a magas és egyre növekvő költségekkel, amennyiben nem történik hathatós intézkedés annak érdekében, hogy kezeljék az egyre több embert érintő krónikus vesebetegség problémáját.
  • hogy ösztönzése transzplantációt, mint a veseelégtelenség legjobb lehetséges „gyógymódját”, és a szervadományozást, mint életmentő cselekedetet.