Társadalmi felelősségvállalás

Együttműködés magyarországi szervezetekkel és egyesületekkel

Ez a nonprofit szervezet a betegek, szakemberek és a közvélemény tájékoztatását, oktatását tűzte ki céljául a szervelégtelenséggel és transzplantációval kapcsolatos témákban. A Fresenius Medical Care és az Alapítvány között hosszan tartó stratégiai együttműködés áll fenn. Közösen tájékoztató előadásokat és fórumokat szervezünk országszerte különböző helyszíneken. A rendezvények témája a szervtranszplantációval kapcsolatos tájékoztatás szervátültetésre váró betegeknek és hozzátartozóiknak. Egészségügyi szakemberek részére is szervezünk továbbképzéseket.

Az Alapítvány tevékenységének nagyon fontos eleme a veseelégtelenségben szenvedő betegek oktatása, tájékoztatása. 2009 óta rendszeresen szerveznek fórumokat veseelégtelenségben szenvedő betegek és családtagjaik számára, így minden beteget el tudnak érni, a legnagyobb szervtranszplantációs központok közelében.

A NephroCare dialízis központok munkatársai ösztönzik a betegeket és családtagjaikat a fórumokon való részvételre, és támogatják a rendezvények helyszínére való utazást. Az orvosok és ápolók azzal is támogatják az Alapítvány munkáját, hogy előadásokat tartanak a Fórumokon a végstádiumú veseelégtelenségről, és a transzplantáció lehetőségeiről.

Nagyon komolyan vesszük a betegekkel és más érdekeltekkel szemben fennálló felelősségünket.

„Második élet” kampány Lengyelországban

A Fresenius Medical Care Poland a transzplantáció társadalmi elfogadásának növelése érdekében „Második élet” elnevezéssel kezdeményezett kampányt középiskolás diákok számára.

A kampány a diákok számára irányelveket és oktatási anyagokat nyújt, amelyek alapján olyan saját iskolai szintű programokat indítanak, amelyekkel megmagyarázzák a szervátültetés kérdéseit mind a társaik, mind a helyi közösség számára.

A kampány három fordulójában eddig közel 200 iskola vett részt. A tanulók több mint 150 000 donorűrlapot osztottak ki.

2007-ben a lengyel transzplantológia az átültetések számában komoly csökkenést mutatott ki. Az utóbbi néhány évben azonban a transzplantációk száma folyamatosan nő. A „Második élet” kampánynak bizonyosan volt hatása erre a változásra.

Nemzeti Vese Program

A Nemzeti Vese Program keretében országszerte széleskörű betegségmegelőző és oktató program kezdődött 2011 májusában Magyarországon. A Program a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesületének pénzügyi, és az egészségügyi szaktárca morális támogatásával jött létre a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság és más civil szervezetek részvételével.

A Nemzeti Vese Program célja, hogy támogatást nyújtson minden, a vese egészségét érintő tevékenység szervezésében, kivitelezésében, a megelőzéstől a vesepótló kezeléseken át a transzplantációig. Segít a lakosság és a betegek vesebetegségről szóló oktatásában, tájékoztatásában, támogatja a szakmai párbeszédet és irányelveket, megoldási javaslatokat nyújt az egészségügyi döntéshozók számára.

A Nemzeti Vese Program célja, hogy csökkentse a vesebetegség előfordulásának gyakoriságát és súlyosságát, megelőzze a komplikációkat az egészségtudatos életmód fontosságának hangsúlyozásával a társadalom számára. A Nemzeti Vese Program keretein belül szakértők és sikeres transzplantáción átesett korábbi betegek dialízis központokat látogatnak meg és a transzplantációs programban való részvételre biztatják az arra alkalmas betegeket.