Fenntarthatóság és környezetvédelem

Környezetvédelmi program

A hemodialízis nagy erőforrásigényű kezelés, amelyhez kezelésenként 300-600 liter víz és 7-19 kWh elektromos áram szükséges, és amelynek során 0,8-1,2 kg veszélyes hulladék keletkezik.

A dialízis kezelések egyre szélesebb körű alkalmazásának jelentős környezeti és gazdasági hatásai vannak. A betegek számának drámai növekedése mellett a dialízis környezeti következményeit tovább fokozza az orvostudomány és az alkalmazott technológiák fejlődése is.

A Fresenius Medical Care az Európai Dializáló és Transzplantációs Ápolók Szövetségével / Európai Vesebeteg-Ellátók Szövetségével karöltve elindította a „Go Green a Dialízisben” elnevezésű kezdeményezést. A programban számos szakember, köztük szakápolók, dialízis technikusok és környezetvédelmi szakemberek vesznek részt, akik a dialízisre vonatkozó környezetvédelmi irányelveket dolgoztak ki. A program célja az, hogy tudatosítsa a dialízis központokban dolgozó személyzetben a kezelések környezeti vonatkozásait. Az irányelvek a környezetirányítás általános kihívásaira, és a hulladék, valamint a víz- és áramfogyasztás kérdéskörére terjednek ki.

2007-ben a Fresenius Medical Care vezetősége elindította az első Környezetvédelmi Programot. A program célja az, hogy tovább hangsúlyozza a szolgáltatásainkhoz kapcsolódó környezeti vonatkozásokat. A program keretében célértékek kerültek meghatározásra a kezelések során keletkező veszélyes hulladék mennyisége, valamint a víz- és áramfogyasztás tekintetében annak érdekében, hogy a NephroCare dialízis központok a jövőben kisebb terhet rójanak a környezetre.

Terrassa – környezetbarát dialízis

A Terrassában átadott új dialízis központunk mérföldkövet jelent azon törekvésünkben, hogy a dialízist fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tegyük. A terrassai az első környezetvédelmi szempontból fenntartható dialízis központ Spanyolországban, és azon kevés európai központ közé tartozik, amelyek „A” energetikai besorolást kaptak. A központ tervezése során egyedülálló módon holisztikus megközelítést alkalmaztunk annak érdekében, hogy a dialízist fenntarthatóbbá tegyük

 Az épület kialakítása gondos tervezés eredménye. Az építés során a lehető legnagyobb mértékben használtunk újrahasznosított és helyben gyártott anyagokat, és arra törekedtünk, hogy minél több természetes fény jusson be a helyiségekbe a belső udvarból. Ez lehetővé teszi energiafogyasztásunk csökkentését. A belső udvar az épület természetes szellőzéséhez is hozzájárul.

  • Több mint 70 napelem
  • Központi fűtőrendszer, amely biomasszapelletekkel működik
  • Energiatakarékos világítás
  • Zöld tető
  • Alacsony emisszióképességű üvegből készült alumínium ablakok, hőhíd nélkül
  • Az épület hőszigetelése

A felesleges víz felhasználása:

  • A zöld tető és a számos Terrasaban található park öntözése
  • WC-öblítés