Dialíziskezelés

Többféle modalitásszolgáltató

A sokéves tapasztalat és a hálózat egészére kiterjedő helyes gyakorlatok megosztása alapján a NephroCare minden dializált betegének teljes dializáló terápiát kínálhat - illetve, különféle kezelési tervek alapján, egy sor terápia közül választható módon -, a központban, otthon vagy a kórházakban.

Hemodialízis

A hemodialízis (HD) a vér dialízisgépen való külső szűrését jelenti.

A NephroCare-nél arra törekszünk, hogy az egyéni igények és a fizikai állapot figyelembevételével a lehető legjobb terápiát biztosítsuk minden betegünk számára.

Így a hemodialízis különféle formáit kínáljuk:

Hemodialízis a központban

A hemodialízis-terápia legáltalánosabb módja a dialízisközpontban heti három alkalommal végzett kezelés.

Éjszakai hemodialízis a központban

Az éjszakai hemodialízis-kezelés éjszaka történik, amíg a beteg alszik. A hosszabb kezelés időtartama hat-nyolc óra, legalább heti három alkalommal.

Otthoni hemodialízis (HHD)

Az otthoni hemodialízis a centrumban történő kezelés alternatívája, mivel a kezelési ütemtervben és a kezelési gyakoriságban nagyobb rugalmasságot biztosít. A betegek mindazonáltal mindig támaszkodhatnak ápolóikra az ellenőrzés, a háttértevékenységek és az eseti kezelések során.

Támogatott otthoni hemodialízis

A NephroCare az otthoni eljárásokon egy átfogó ápolási módszert is kifejlesztett, amely magában foglalja a támogatott ellátást is, amely a beteg függetlenségének szintjétől függ.

Önellátó ellátás

Az önellátó betegek a dialízisközpontban történő kezelés során ugyanolyan függetlenséget élveznek, mint az otthoni hemodialízist végző betegek. Az önellátás kulcsa a beteg bevonása a kezelésbe, a legtöbb vagy az összes lépés során.

Korlátozott ellátás

Az önállóság mértéke az önellátó kezelés során a betegtől függ, aki segítséget kap, és a kezelés különféle lépései megosztásra kerülnek a beteg és az ápolói csoport között.

Magas felügyeletű ellátás

A sok szövődménnyel vagy korlátozott mozgással rendelkező dializált betegek kezelése a kórházi környezetben, „magas felügyelettel” rendelkező dialízáló egységekben történhet.

Kórházi kezelés

A kórházi dializált betegek vegyes populációt képviselnek, amely a kritikus klinikai státusú betegektől az önállóbb betegekig terjed, akik átmenetileg tartózkodnak kórházban olyan okok miatt, amelyek dialízis státuszukhoz közvetlenül nem kapcsolódnak. A dializáló kezelés a kórházban található dialízáló egységben történik.

HighFlux dialízis

A HighFlux dialízis alapvető eleme az urémiás méreganyagok és a folyadék eltávolításához használt nagyobb pórusú dializátorok használata. A hagyományos dialízis során a salakanyagokat a vérből diffúzióval távolítjuk el - ez az oldott anyagok mozgása a magasabb koncentrációjú oldatok (vér) irányából az alacsonyabb koncentrációjú oldatok (dializátum) irányába egy féligáteresztő membránon keresztül. A vér karbamid-nitrogén (BUN) mennyiségét mérjük és az összes toxin visszatükröződéseként követjük, amelyeket a vese általában eltávolít. A High Flux dialízis során a BUN nyilvánvalóan gyorsabban eltávolítható. A nagyobb molekulák túl nagyok ahhoz, hogy a szokásos dialízissel eltávolításra kerüljenek, de a high flux dializátorokkal ez megoldható.

HighVolumeHDF

A dialíziskezeléshez kapcsolódó kardiovaszkuláris kockázati tényezőkre gyakorolt számos jótékony hatásával a HighVolumeHDF jelenleg elismerten a leghatékonyabb dialíziskezelési modalitás1, amely a legközelebb áll a normál veseműködéshez.

A magas szubsztitúciós mennyiségekkel a HighVolumeHDF terápia a közepes molekulák hatékonyabb eltávolításával jár. A HighVolumeHDF javítja a betegek kilátásait, és jótékony hatással van a fő kardiovaszkuláris kockázati tényezőkre:

  • Szérum béta 2-mikroglobulin- és foszfátszint 2,3,4
  • Gyulladásos válasz 5
  • Dialízis alatti hemodinamikai stabilitás6
  • Anémia kontroll7

A vérnyerési hely kezelése

A vérnyerési helyet gyakran a „beteg életadó vénájának” is nevezik. Tekintettel a téma kiemelt fontosságára, a NephroCare számos, a vérnyerési hely kezelésére és gondozására szolgáló eszközt és szolgáltatást fejlesztett ki. A NephroCare klinikáinkon szerzett több mint egy évtizedes tapasztalat magas szintű szakértelmet biztosít a vesebeteg-ellátásban, amelyet folyamatosan, a NephroCare eszközökkel és szolgáltatásokkal kibővített és vezérelt iránymutatások és helyes gyakorlati megközelítések formájában juttatunk vissza a NephroCare hálózatba.

A vérnyerési hely kezelésének támogatása klinikai szinten

A betegek támogatására az egyszerű csatlakoztatásához és leválasztásához, a „NephroCare standardok a helyes dialíziskezelésre” és a „Higiéniai és fertőzésmegelőzési útmutató” szabályzatokat, valamint a proHD Set és a proHD CVC Set fertőzésmegelőzési előírásokat dolgoztuk ki klinikáinkon.

A NephroCare hálózaton belüli dedikált szakértelem hozzájárul a vérnyerési területtel kapcsolatos további gyakorlati ismeretekhez.

A Fresenius Medical Care és az EDTNA/ERCA közös publikációs projektjei:

  • „Vascular Access Cannulation and Care Guide - A Nursing Best Practice Guide for Arteriovenous Fistula”
  • „Vascular Access Management and Care - A Nursing Best Practice Guide for Central Venous Catheter”

Endovaszkuláris szolgáltatások és a vérnyerési helyhez kapcsolódó műtéti beavatkozások

A NephroCare magas szintű szakértelmet nyújt a Vérnyerési hely centrumok (VAC) fejlesztéséhez és működtetéséhez, amelyek endovaszkuláris szolgáltatásokat és a vérnyerési helyhez kapcsolódó műtéti beavatkozásokat végeznek.

A vérnyerési hely kezelésének ellenőrzése

A vérnyerési hely kezelése a NephroCare tevékenységének része, és a betegek kilátásainak javítása érdekében hozzájárul a CKD terápiák optimalizálásához, amelyek kezelése a Balanced ScoreCard rendszeren keresztül követett, a teljesítménymutatóhoz tartozó célzott megállapodásokon keresztül történik.

Peritoneális dialízis

A peritoneális dialízis során dializátorként a hashártya egy részét használják. A víz és az oldott anyagok így a peritoneális hártyán keresztül a vér oldaláról a dializátum oldalára áramolhatnak. A katéter egészen addig a helyén marad, amíg a beteg peritoneális dialízis kezelésen vesz részt. A salakanyagok és a folyadékfelesleg eltávolítása akkor történik, amikor a dializátum a hasüregben van, és addig tart, amíg az oldott anyagok koncentrációja a vér oldalán és a dializátum oldalán egyensúlyba nem kerül.

Különböző peritoneális kezelések, az életmód és az egészségügyi állapot függvényében

Folyamatos ambuláns peritoneális kezelés

Peritoneális dialízis NC klinikán

  • Rendszerint napközben
  • Naponta 4-5 cserére van szükség
  • Minden csere 20-30 percet vesz igénybe

Automatikus peritoneális dialízis a beteg otthonában

  • Körülbelül 8-10 órát vesz igénybe

A készülék automatikusan üríti le és tölti újra a hasüreget.

REFERENCES

1 Canaud B., The Early Years of On- Line HDF: How Did It All Start? How Did We Get Here?, Krick G, Ronco C (eds): On- Line Hemodiafiltration: The Journey and the Vision, Contrib  Nephrol, Basel, Karger (2011); 175:  93–109.

2 Canaud B., Effect of Online Hemodiafiltration on Morbidity and Mortality of Chronic Kidney Disease Patients, Ronco C, Canaud B, Aljama P (eds): Hemodiafiltration, Contrib Nephrol, Basel, Karger (2007); 158: 216-224.

3 Penne E.L. et al., Role of Residual Kidney Function and Convective Volume on Change in Beta2-Microglobulin Levels in Hemodiafiltration Patients, Clin J Am Soc Nephrol (2010); 5: 80-86.

4 Davenport A. et al., The effect of dialysis modality on phosphate control: haemodialysis compared to haemodiafiltration. The Pan Thames Renal Audit, Nephrol Dial Transplant (2010); 25(3): 897-901

5 Pedrini L. et al., Long-term effects of high-efficiency on-line haemodiafiltration on uraemic toxicity. A multicentre prospective randomized study, Nephrol Dial Transplant (2011); 0: 1-8

6 Locatelli F. et al., Hemofiltration and Hemodiafiltration Reduce Intradialytic Hypotension in ESRD, J Am Soc Nephrol (2010); 21(10): 1798–1807.

7 Bonforte G. et al.,Improvement of Anemia in Hemodialysis Patients Treated by Hemodiafiltration with High-Volume On-Line-Prepared Substitution Fluid, Blood Purif (2002); 20: 357–363.

Kapcsolódó tartalom

Akut vesekárosodás, minden beteg igényeinek megfelelően.

Teljesíteni a Fresenius Medical Care vállalását, hogy a vesebetegek számára élhetőbb jövőt teremtsen