A centrális vénás katéter ápolása

Centrális vénás katéter

A centrális vénás katéter az intravénás katéter speciális típusa, és nélkülözhetetlen napjaink dialízis központjaiban. Néhány beteg állandó vérnyerési hely nélkül kezdi meg a hemodialízist – ők leggyakrabban centrális vénás katétert kapnak.

Miért van szükség centrális vénás katéterre?

Ha a beteg vérerei sérültek vagy nagyon sérülékenyek, nem lehetséges fisztula kialakítása. Továbbá, mivel gyors hozzáférést biztosít, a centrális vénás katéter sürgősségi kezeléshez is alkalmazható. Ha a centrális vénás katéter a legjobb választás az Ön számára a hemodialízis kezeléshez, az orvos vagy a sebész egy központi érbe, például a nyaki vénába (nyak), a kulcscsont alatti vénába (mellkas) vagy a combi vénába (ágyék) ülteti be a katétert.

A centrális vénás katéter azonnali hozzáférést biztosít a véráramhoz. A centrális vénás katéteres betegek számára előnyös lehet, hogy karjukat és kézfejüket szabadon mozgathatják a dialízis közben, és elkerülhetők a tűszúrások. A katéterek – különösen a kulcscsont alattiak – hosszú távú komplikációja ugyanakkor az, hogy a vérér gyakran rendellenesen beszűkül (sztenózis). A centrális vénás katéter emellett nagyobb fertőzési kockázattal jár, és a betegeknek körültekintőnek kell lenniük a mindennapi higiénét illetően, vagy ha szabadidős tevékenységeik közé tartozik az úszás vagy a fürdés. Centrális vénás katéterrel néha nehéz nagy véráramlást elérni, ami kihathat a méreganyag-eltávolítás hatékonyságára.

A centrális vénás katéter ápolása

A centrális vénás katéter ápolása általában az ápolók feladata. A katéter kilépési pontját minden egyes dialízis kezelés során meg kell tisztítani. Az ápolónak személyes védőfelszerelést kell viselnie. A betegnek maszkot kell viselnie, amikor a kötszer cseréjére kerül sor és bármikor, amikor a katéter nyitva van, például a fel- és lecsatlakoztatási eljárások során. A nem tunelizált katéterek varratainak egészen addig a helyükön kell maradniuk, amíg a katéter be van ültetve. Ha Önnek tunelizált katétere van, a varratokat el kell távolítani, amint a rögzítő muff begyógyult a helyére.