Vesetranszplantáció

A transzplantáció világszerte fontos téma krónikus vesebetegségben szenvedő emberek ezrei számára. Azok számára, akik veseátültetést kapnak, az új vese reményt ad egy szabadabb életre kevesebb diétás korlátozással. Ez egy összetett kérdéskör, bőséges információ, idő és gondolkodás szükséges ahhoz, hogy a legjobb döntést hozzuk meg saját magunk érdekében.

Mi a vesetranszplantáció?

Sok krónikus vesebetegségben szenvedő ember megfelelő alany a transzplantációra, de nem mindenki alkalmas rá. Ha szeretné megismerni a transzplantációt, mint az Ön számára elérhető lehetőséget, első lépésként személyes állapotának egyeztetése szükséges nefrológus szakorvosával. Ő értékeli általános egészségi és vese állapotát mielőtt javaslatot tesz a transzplantációra.

Ha a nefrológus szakorvosa alkalmasnak tartja Önt átültetésre, számos vizsgálaton kell részt vennie. Ezt követően kezelőorvosa kéri a felvételét az országos transzplantációs várólistára, hogy vesét kapjon egy elhalálozott személytől vagy egy megfelelő élő donortól.

A kulcs az összeférhetőség

A veseátültetés általában jelentős arányban sikeresnek mondható – különösen a műtét utáni első évben. A sikeres műtéthez azonban a vesét kapó recipiensnek és a vesét adó donornak egymással kompatibilisnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a két személy azonos vércsoporttal és hasonló génállománnyal rendelkezik, ami csökkenti a recipiensben a beültetett vese kilökődésének kockázatát. A műtét előtt speciális laboratóriumi – kompatibilitási – vizsgálatok szükségesek.

Vesét kapni

Ahogy korábban említettük, kétféle donorvese beültetésére van lehetőség: élő személy vagy elhalálozott donor veséje jöhet szóba. Az élő donorok általában családtagok, szülő, testvér vagy más közelálló személy, házastárs vagy barát. Az élő személytől származó vese átültetésének ő előnye az időmegtakarítás. Amint talál valakit, aki Önnel kompatibilis és hajlandó a szervét adni, a transzplantációs folyamat elkezdődhet.

Alapos megfontolást igényel annak eldöntése, hogy valaki szervet adományozzon. A donornak ismernie kell az egészséges vesét eltávolító műtéttel járó kockázatokat és tudatában kell lennie annak, hogy a műtét után követés szükséges annak érdekében, hogy a másik vese megfelelően kiszűri-e a salakanyagokat a szervezetből.

Ezzel ellentétben egy elhalálozott donor – általában baleseti áldozat – veséjének beültetése esetén türelemre van szükség. Nincs általános szabály arra, hogy miután az Ön neve felkerült az országos transzplantációs várólistára, mennyi időt kell várnia ahhoz, hogy egy megfelelő donorvese rendelkezésre álljon.

Előfordulhat, hogy a várakozási idő rövid. Általában néhány év eltelik a transzplantációig, de az átlagos várakozási idő országonként eltérő.

A műtőben

Ha már rendelkezésre áll egy donorvese, a következő lépés a műtét. Mivel a szervek nagyon érzékenyek, a műtétnek a lehető leghamarabb meg kell történnie azt követően, hogy a vese elérhető. Ha Ön szerepel a várólistán, veseriadó útján értesítik, amint a megfelelő vese megérkezett, ezért a megadott telefonszámon mindig könnyen elérhetőnek kell lennie. A vese végső ellenőrzése után kezdődhet a műtét.

Amíg a saját vesék nem okoznak fertőzést, a sebész általában a megtartásuk mellett dönt. Az új, egészséges vesét egyszerűen melléjük helyezik a hasüregbe és az artériára, illetve a vénára kötik rá. Ez lehetővé teszi, hogy a vér átáramoljon a vesén, és az elkezdhet vizeletet termelni.

Esetleges szövődmények

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzon transzplantáció előtt, Önnek ismernie kell az esetleges veszélyeket is. Egy donorvese fogadásához három alapvető kérdés kapcsolódik: kilökődés, működőképesség, élettartam. Az átültetés után szedni kell bizonyos gyógyszereket, többek között immunszupresszív szereket, melyek csökkentik a kilökődés kockázatát. Alapvetően fontos, hogy a szakorvos által felírt minden gyógyszert beszedjen, hogy minimálisra csökkenjen a kockázat. Mivel azonban ezek a gyógyszerek csökkentik az immunrendszer működését, nagyon fontos, hogy vigyázzon magára a műtét után.

Ami a működést illeti, egyes donorvesék a műtét után azonnal elkezdenek „dolgozni”, míg másoknak ehhez néhány nap szükséges. Ebben az esetben dialízisre lehet szükség, míg az új vese megfelelően kezd működni. Ez gyakran előfordul, és nem feltétlenül jelenti az átültetés sikertelenségét, ne aggódjon!

A sikeresen beültetett donor vese átlagban 10 –15 évig működik, mert a veseműködés idővel lassan csökken. Ezután mindig lehetőség lesz visszatérni a dialízisre, vagy megpróbálni egy másik donor vesét találni élődonor útján vagy az országos transzplantációs várólistán keresztül.

Bár adódhatnak szövődmények, nem érdemes ezek miatt előre aggódni. A nefrológus szakorvos a műtét előtt, közben és után megadja a lehető legjobb kezelést és minden kérdést vagy aggályt meg lehet vele beszélni.

A legjobb döntés

A transzplantáció egy nagyon személyes téma, mely időt és megfontolást igényel. Először is saját helyzetéről kell beszélnie nefrológusával. Ha egyetértenek abban, hogy az Ön esetében szóba jöhet a transzplantáció, mint lehetőség, és ha nincs élő donor jelölt, úgy felkerülhet a várólistára és várakozás közben tovább gondolkodhat a döntésről. A transzplantáció előnyeiről és hátrányairól másokkal folytatott beszélgetés szintén segíthet a döntésben.

A 42 – 45. oldalon érdekes történetet olvashat egy magyar betegről, aki transzplantációban részesült és megosztja velünk tapasztalatait.

Ezzel a témával kapcsolatban is tudnia kell, hogy a NephroCare csapat teljes támogatását élvezheti. Mindig rendelkezésre állunk a legjobb minőségű dialízis kezeléssel, bármikor, bárhol is legyen szüksége ránk. Betegeinknek a transzplantációval kapcsolatos kérdésekben is segítséget nyújtunk és tanácsot adunk.

Kapcsolódó tartalom

A hemodialízis kezelések sokféle környezetben végezhetők, például dialízis központban vagy kórházban, vagy – a feltételeknek megfelelő betegek esetén – otthon is

Összegyűjtöttük néhány, krónikus vesebetegségben szenvedő betegünk lenyűgöző történetét.