Vérnyerési hely

Vérnyerési hely – Az életadó véna

A hemodialízis megkezdése előtt vérnyerési helyet kell kialakítani. Testének ez azon pontja, ahol a vér távozik majd vissza is tér a szervezetébe a dialízis során.

Ahhoz, hogy elegendő vért lehessen megtisztítani a hemodialízis során, a vérnyerési helynek nagy mennyiségű vér áramlását kell lehetővé tennie. A leggyakoribb vérnyerési hely krónikus hemodializált betegek esetében a natív arteriovenózus fisztula (AVF).

A fisztula egy kisebb sebészeti beavatkozással kialakított vérnyerési hely egy artéria és egy véna összekötésével. Ez lehetővé teszi a vénán keresztül áramló vér mennyiségének növelését, ugyanakkor erősebbé teszi a vénát, ami megkönnyíti az ismételt, dialízis célú tűszúrásokat is.

Azt a folyamatot, mely során a fisztula erősebbé és elég naggyá válik a tű beszúrásához, érésnek nevezzük. Ez általában négy-hat hetet vesz igénybe.

Az ércsatlakozás másik formája a graft. A graft egy mesterséges érszakasz, amelyet. egy kisebb sebészeti beavatkozás során helyezünk a bőr alá, egyik végét az artériához, másikat pedig a vénához csatlakoztatva. A műtét után 3-4 héttel használható a graft dialízisre.

Mindkét típusú vérnyerési helyet sebész készíti, műtéti körülmények között. A megfelelő vérnyerési hely kialakítása az alapja a kiváló minőségű hemodialízis kezelésnek, és végső soron, mint fő tényező, befolyásolja az Ön közérzetét is. Ezért nevezik ezt oly gyakran „életadó vénának“!

Az AVF (arterio-venózus fisztula) élettartamát megnövelheti azzal, ha gondosan ápolja az életadó vénáját. Ehhez követnie kell a higiénés útmutatót és rendszeresen ellenőriznie kell a vérnyerési helyet (pl. meghallgatva a véráramlás zörejeit), továbbá igénybe veheti ehhez a felülvizsgálati programokat, ahol folyamatosan vizsgálják a vérnyerési helyet.

Centrális véna katéter

A centrális véna katéter a dialízis kezelés során használt érbehatolás egyik formája. A katéter egy puha cső, amelyet orvos helyez be egy nagyvénába, ami általában egy nyaki, vagy egy mellkasi véna.

A katéternek két csatlakozási pontja van. Az egyik csatlakozási oldalon a dialízis kezeléshez szükséges vér távozik az Ön szervezetéből, a másik oldalon pedig visszakerül a már megtisztított vér a szervezetébe.

Kapcsolódó tartalom

Jó eséllyel Ön választhatja meg a dialízis központot. Nem minden központ egyforma. Itt egy felmérőlapot talál, amely segít kiválasztani a megfelelő dialízis központot