Peritoneális Dialízis Otthon

Peritoneális dialízissel kezelt beteg
Hogyan működik a peritoneális dialízis?

Peritoneális dialízis során a hashártya egy részét használják dializátorként. A víz és az oldott anyagok így a vér oldaláról a dializátum oldalára áramolhatnak a peritoneális hártyán keresztül, amely egy nagyon vékony hártya a belek és a máj körül. Rugalmas szilikon csövön, úgynevezett katéteren keresztül körülbelül két liter dializáló oldatot juttatnak be lassan a hasüregbe.

A katéter egészen addig a helyén marad, amíg a beteg peritoneális dialízis kezelésen vesz részt. A salakanyagok és a folyadékfelesleg eltávolítása akkor történik, amikor a dializátum a hasüregben van, és addig tart, amíg az oldott anyagok koncentrációja a vér oldalán és a dializátum oldalán egyensúlyba nem kerül. A víz és a salakanyagok áramlása a benntartási idő alatt zajlik le. Adott idő után a bevezetett dializátumot kiürítik a katéteren keresztül. A peritoneális dialízis úgy folytatódik, hogy a kiürített PD-folyadékot friss folyadékkal pótolják. Az elhasználódott PD-folyadék friss PD-folyadékkal történő pótlását cserének hívják. A cserét naponta többször ismétlik, általában 4-5 alkalommal. 

Peritoneális katéter

Ha a peritoneális dialízis mellett dönt, katéter behelyezésére van szükség a hasfalon. A katéter hordozza a PD-folyadékot a hasfalon keresztül. Ez egy körülbelül 30 cm hosszú, puha szilikon cső, és olyan vastag, mint egy ceruza. A katéter egyik része a hasfalon belül, a másik része a testen kívül van. 

Nem kell aggódnia, hogy a beültetett katéter esetleg kieshet. Bár nem látni, mivel a bőr alatt van, de a katétert mandzsetták tartják a helyén. A mandzsettákat bizonyos idő után szövet növi körbe. Ez adja meg a katéternek a szükséges stabilitást. Fontos ugyanakkor, hogy a katéter biztosítva legyen a bőrön, hogy ne lehessen kirántani. Körülbelül két héttel a katéterbeültetést követően fokozatosan megkezdheti a hasüreg feltöltését PD-folyadékkal.

Higiénia peritoneális dialízis esetén

A bőr természetes akadályul szolgál a mikroorganizmusokkal szemben. Ha a bőrön „hiányok” vannak, káros organizmusok kerülhetnek a testünkbe és a véráramba, és fertőzést okozhatnak. Ezért különösen fontos a katéter megfelelő rögzítése. A katéter mozgása különben megsértheti a bőrt a katéter kilépési pontján, ami fertőzést okozhat. 

A PD során rendkívül fontos, hogy alkalmazza a szigorú higiénés technikákat annak érdekében, hogy megakadályozza a mikroorganizmusok bejutását a hasüregbe a katéteren, a katéterhosszabbítón vagy a zsák csatlakozásán keresztül. A higiénés szabályok napi rutinba történő beépítése a legjobb módszer arra, hogy elkerülje a hashártyagyulladást vagy más néven peritonitiszt.

PD modalitások

A peritoneális dialízist két módon lehet végrehajtani:

  • Manuálisan: CAPD – folyamatos ambuláns peritoneális dialízis
  • Automatikusan: APD – automatikus peritoneális dialízis

A két lehetőség közüli választás függ az egészségi állapottól, életmódbeli szempontoktól, valamint attól, hogy Ön személyesen melyiket részesítené előnyben. Beszélje meg orvosával és PD-ápolójával, melyik a legjobb kezelési mód az Ön számára.

CAPD (folyamatos ambuláns peritoneális dialízis) – manuális csere

A CAPD során a legtöbb cserére a nap folyamán kerül sor. Jellemzően naponta négy-öt cserére van szükség. Az orvosa írja elő a megfelelő dialízis kezeléshez szükséges cserék napi számát. Mindegyik csere kb. 20-30 percig tart. A cserék időpontjai némileg módosíthatók, hogy illeszkedjenek időbeosztásához, különösen akkor, ha dolgozik, vagy iskolába jár. Egészségügyi csapata segít összeállítani egy olyan időbeosztást, amely a legmegfelelőbb az Ön számára.

APD (automatikus peritoneális dialízis) – automatikus csere

Az APD során a legtöbb cserére éjszaka kerül sor egy automata (úgynevezett „cycler”) készülék segítségével. A készülékre körülbelül 8-10 órán át kell csatlakoztatva maradnia. A PD-folyadék egy speciális csövön keresztül áramlik a készülékből a betegbe. A készülék automatikusan leüríti, majd újratölti a hasüreget, amíg Ön alszik. Reggel önmaga lecsatlakoztathatja a készüléket, és szabadon elvégezheti a napi feladatait. Az életmódtól és az egészségi állapottól függően különböző előírások lehetnek az APD-ben.

Támogatás és szolgáltatás

Arra kérik, hogy 4-12 hetenként látogasson el a dialízis központba. A vizit során vérmintát vesznek Öntől, hogy megállapítsák, történt-e változás az utolsó látogatás óta, és szükséges-e módosítani a kezelési tervét. Az orvos Önnel együtt áttekinti a laboreredményeit, a gyógyszerlapját és az étrendjét. Áttekinti az otthoni adatokat is, hogy ellenőrizze életjeleit, például vérnyomását, pulzusát, hőmérsékletét és súlyát. Megvizsgálja a peritoneális katétert és a kilépési helyét. 

Peritoneális dialízishez szükséges anyagok

A dialízis kezelésével kapcsolatos előírások kifejezetten az Ön igényeire vannak szabva. Orvosa és ápolója kitöltenek és aláírnak egy előírási listát az anyagokról és a kezeléséhez szükséges mennyiségekről. Ne feledje: Bármilyen változtatást kizárólag az orvosa vezethet be!

A biztonsági készletek használatára csak akkor kerül sor, ha a szállítás késik, például azért, mert nincs otthon senki, rossz az időjárás, vagy ha változás történt a kezelésében. Minden anyag az Ön tárolóhelyére kerül. Ügyfélszolgálati munkatársunk két héttel az első szállítás után felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy felmérje a készleteket, és segítsen Önnek a következő szállításhoz megrendelni az anyagokat.

Kapcsolódó tartalom

A hemodialízis kezelések sokféle környezetben végezhetők, például dialízis központban vagy kórházban, vagy – a feltételeknek megfelelő betegek esetén – otthon is

Összegyűjtöttük néhány, krónikus vesebetegségben szenvedő betegünk lenyűgöző történetét.