Otthoni hemodialízis

Otthoni hemodialízis kezelésben részesülő beteg
Az otthoni betegek aktív szerepet játszanak dialízis kezelésükben

Bár ez a kezelési módszer még nem érhető el Magyarországon, szeretnénk rövid áttekintést nyújtani. Az otthoni hemodialízis (HHD) jó választás azon betegek számára, akik szeretnének továbbra is dolgozni, valamint a független és rugalmas életmódot részesítik előnyben.

Négy különböző otthoni hemodialízis kezelési mód létezik:

  • Hagyományos hemodialízis kezelés, amely kb. négy órán át tart, és heti háromszor kell végezni. A hagyományos hemodialízis kezelés a leggyakoribb dialízis kezelési mód, és a dialízis központban is elérhető.
  •  Rövid, napi szintű hemodialízis, naponta két-három órán át tart, és heti öt-hétszer kell végezni.
  • Éjszakai hemodialízis, éjjel zajlik, amíg Ön alszik. Az éjszakai hemodialízis nyolc-tíz órán át tart. A dialízist hetente három-hét éjjelen kell elvégezni.
  • A kétnaponta végzett hemodialízisre minden másnap kerül sor. A kezelések hossza általában négy óra, de ez az orvos előírásaitól függően változhat.

Tulajdonképpen az idő és a gyakoriság bármely kombinációja előfordulhat – ez teszi a HHD-t igazán rugalmas kezeléssé.

Mire van szükség az otthoni hemodialízishez?

Az otthoni hemodialízishez ugyanarra a dialízis készülékre és szerelékekre van szükség, mint a központban végzett kezelésekhez. Emellett viszont szükség van még egy vízkezelő rendszer telepítésére is otthonában. 

A szabványos otthoni hemodialízis kezelések során minden alkalommal körülbelül 120-150 l dializátum áramlik át a dializátoron. Egy évre kivetítve ez hatalmas mennyiségű vizet jelent, amellyel a beteg vére érintkezik. A csapvízben vegyszerek, ásványi anyagok és néha baktériumok is előfordulhatnak. Ezek általában nem okoznak kárt, ha a vizet fogyasztásra használjuk. A dialízis kezeléshez azonban nagyon fontos a nagy tisztaságú víz. A vízkezelő rendszer speciális szűrőket, széntartályokat, baktériumfogó készülékeket és fordított ozmózis rendszert tartalmaz.

Otthonában egy kisméretű vízkezelő rendszer telepítésére kerül sor. A csapvíz a speciális vízvezetékeken és szűrőkön áramlik a készülékig, mielőtt elérné a dialízis készüléket. Ez a rendszer akkora, mint egy kisebb szekrény. A képzés során megtanulja, hogyan kell működtetni a vízkezelő rendszert.

Kapcsolódó tartalom

Peritoneális dialízis során a hashártya egy részét használják dializátorként.

A transzplantáció világszerte fontos téma krónikus vesebetegségben szenvedő emberek ezrei számára.