Az életemet megváltoztató új kezelés

Hogyan jutott új életenergiához a törökországi Boluban élő 14 éves Eda Saraç az otthoni dialízisre történő átállással?

Eda Saraçnak először egy éves korában volt gyulladásos vesebetegsége. A fertőzés, méreganyagok vagy leggyakrabban autoimmune betegség által kiváltott állapot gyulladást okoz a vesékben és csökkent veseműködéshez vezethet. Az agresszív kezelés ellenére Eda már hét éves korában dialízis kezelésre szorult. A szüleitől származó donor vese sajnos nem jöhetett szóba, mivel a gyulladásos vesebetegség, amelyben szenvedett, valószínűleg a rokonoktól származó vesében is újra megjelent volna.

Eda szerencséjére két év hemodialízis kezelés után egy elhalálozott donortól kapott vesét. Sajnos ugyanaz a betegség megtámadta ezt a vesét is, ezért Edának újra dialízisre kellett járnia. Ezt traumaként élte meg, de az otthoni dialízis kezelésnek köszönhetően visszaszerezte az irányítást élete felett és az új terápia elegendő életerőt adott neki tanulmányai folytatásához.

Otthoni dialízis – a jobb megoldás Eda számára

Mielőtt otthoni hemodialízisre álltak volna át, Edát zavarta, hogy hetente két napot ki kellett hagynia az iskolából a kezelés miatt. Ráadásul olyan tüneteket tapasztalt, melyek megnehezítették, hogy figyeljen az órákon. Gyakran nem volt képes elég gyorsan válaszolni tanárai kérdéseire, pedig tudta a választ. A legtöbb tizenéves számára az aktív társadalmi élet nagyon fontos része a fejlődésnek és a felnőtté válásnak, ez alól Eda sem kivétel. A rendszeres dialízis azonban korlátozta őt abban az időben, amit a barátaival tölthetett volna.

Filiz Çalışır, Eda dialízis központjának főápolója tavaly beszélt Edának és szüleinek egy új kezelésről, a fokozatos, de hosszabb ideig tartó dialízisről, melyet otthon is el lehet végezni. Ez segíthet néhány tünet megszüntetésében így

Eda járhat iskolába és sikeresebb lehet. Édesanyja először tétovázott, de Eda ragaszkodott hozzá, hogy kipróbálják. 13 évesen legfőbb kívánsága az volt, hogy jobban érezze magát és sikeres legyen tanulmányaiban, hogy mentő ápoló lehessen, aki segít a betegeken. Eda és édesanyja megkezdték a dialízis kezelés gyakorlását a dialízis központban. Mindenki meglepődött, hogy Eda milyen ügyesen szúrta be a tűt saját magának. Egy idő után Eda és édesanyja megtapasztalták, hogy ez nem is olyan nehéz, mint ahogy gondolták és ez biztatást adott a többi betegnek is.

Az otthoni dialízis kezelés kivitelezésén túl Edáék otthonába egy komplett otthoni dialízis kezelő és vízelőkészítő rendszert is telepíteni kellett. Eda sok tekintetben szerencsés, ugyanis Törökországban él és itt támogatást kapnak az otthoni hemodialízis kezelést igénylő betegek. Ez nem minden országban van így.

Az álmok megvalósítása

Némi gyakorlás után Eda beletanult az otthoni dialízis elvégzésébe, így minden nap mehetett iskolába. Az iskolai tanítási nap után hazamegy, és édesanyja felügyeletével elvégez egy 7 – 8 órás dialízis kezelést. Ahogy Filiz nővér elmondta, vérének lassú, hosszú időn át tartó tisztítása néhány, Eda által korábban tapasztalt mellékhatás megszűnését eredményezi. Szorgalmas tanulóként Eda kihasználja a dialízissel töltött időt és tanulásra fordítja azt. Az otthoni dialízisnek köszönhetően Eda normális társadalmi életet élhet, és örül, hogy rendszeresen láthatja barátait. Most a szüleivel is több időt tölthet együtt.

Másfél év telt el azóta, hogy Eda először elkezdte az otthoni hemodialízist. Amikor megkérdezték tőle, hogy hogyan változott meg az élete, ezt válaszolta: “Az első kilenc hónapban meghíztam. Azelőtt nagyon sovány voltam, most fizikailag és érzelmileg is jobban érzem magam.

Amikor más változásokról kérdezték, Eda hozzátette: “Most tudom követni a tanárom előadását és részt tudok venni az óra menetében, nem különbözöm az osztálytársaimtól. Nagyon rossz jegyem volt matematikából, de most sokat javultam és biztos vagyok benne, hogy hamarosan még jobb jegyeim lesznek.”