Támogató csapat létrehozása

A vesebetegségben szenvedőknek nemcsak a betegség fizikai tüneteivel kell megküzdenie, hanem számos betegnél érzelmi hatások is kialakulnak. A rendszeres kezelés strukturáltabb heti beosztást eredményez, valamint azt, hogy időnként szükségszerűen más emberek, például gondozók és szerettek támogatására szorulunk. A kezeléshez és a mellékhatásaihoz való alkalmazkodás kényelmetlen lehet, a napi dialízis rutin kialakulásához pedig idő kell, és ez némi feszültséget okozhat.

Számos lehetősége van arra, hogy kikapcsoljon és visszaállítsa egyensúlyát: foglalkozhat hobbijával, megkérdezheti a szakembereket, és csatlakozhat betegszervezetekhez.

A család és a közeli barátok – elengedhetetlen tényező

Ha egészségügyi csapatát családtagokkal és barátokkal egészíti ki, könnyebben igazodhat el a hatalmas változásokban, amelyekkel a betegség jár, javulhat az életminősége, és még akár egészségére is jó hatással lehet! Ne féljen segítséget kérni a rosszabb időkben.

A szerettek segíthetnek abban, hogy otthonát kényelmes, egészséges hellyé alakítsa, emellett érzelmi támogatást is nyújthatnak. Segítségére lehetnek továbbá abban, hogy alkalmazkodni tudjon az új életmódhoz, és betartsa az étrendjét és a kezelési tervet. Mindennek pozitív hatása van a betegség előrehaladására. Az egyedül élő betegek „nagycsaládot” hozhatnak létre közeli barátaik, szomszédjaik, önkéntesek vagy akár egy állat bevonásával. Ha Ön spirituális közösség tagja – vagy érdeklődik iránta –, érdeklődje meg, kivel beszélhet a helyi vallási intézményben.

Keressen valamit, amivel szívesen foglalkozik

A csoportos tevékenységekben való részvétel kulcsfontosságú a fizikai és mentális egészsége szempontjából. Akár tanárként önkénteskedne, kórusban énekelne, edzőterembe járna, vagy vallási szertartásokon venne részt, a bevonódás segíthet jól érezni magát, és új barátokat is találhat. A tevékenység kiválasztása csak Öntől függ! A családtagoknak érdemes továbbra is folytatnia érdeklődési körükhöz tartozó tevékenységüket, még akkor is, ha Ön nem mindig tud csatlakozni hozzájuk.

Hozzáértők bevonása

Érzelmekkel való megbirkózás, tájékozódás és nem utolsósorban étrend – jó ötlet bevonni szakembereket is az erős támogató csapatába. A tanácsadók, a pszichológusok és a szociális munkások tapasztaltan segítenek a betegeknek a sorsdöntő kihívások, például krónikus betegségek esetén. A helyi vesebetegséggel kapcsolatos érdekvédelmi csoport személyes információs hálózata lehet. A dietetikusok pedig segíthetnek felfedezni az új technikákat, hozzávalókat és recepteket, amelyek egyszerre ízletesek és egészségesek.

Az alábbi oldalon ötleteket és javaslatokat találhat:

Táplálkozás

Recepttár

Betegszervezetek

Számos szervezet jött létre azért, hogy segítse a vesebetegség kihívásaival szembenéző személyeket és családjukat. Kérdezze meg orvosát, pszichológusát vagy szociális munkását a környezetében elérhető szolgáltatásokról. Emellett számos jó könyv és weboldal is elérhető.

A vesebetegség kezelése kihívás lehet, de ezzel nem kell egyedül szembenéznie. A családja és a barátai Ön mellett állnak. A dialízis központoknak és a támogatócsoportoknak is rendelkezésére állnak olyan erőforrások, amelyek segítenek eligazodnia az „új normális” élet felé vezető úton. 

Az első lépés a legnehezebb: segítséget kell kérni. Ám mint a legtöbb dolog esetében, gyakorlással ez is egyre könnyebbé válik!