Nem csak a húszéveseké a világ(háló): a technológia az idősebbek életét is jobbá teheti

A technológiai újítások társadalmunk és életünk több aspektusát gyorsan megváltoztatják. És jó irányba! Az internetnek köszönhetően ma már könnyebben tájékozódhatunk és tarthatjuk a kapcsolatot másokkal, mint valaha. Manapság már a 65 év felettiek közül is egyre többen fedezik fel az online lét előnyeit. Most Ön is megtudhatja, hogyan csatlakozhat az idősebb korú internetezők táborához, és mit nyerhet ezzel.

Hol találja a legfrissebb híreket? Hova megy, ha információra van szüksége közelgő nyaralásával kapcsolatban? Hogyan hívja fel családtagjait és barátait? Hogyan kommunikál az emberekkel írásban? Hol vásárol, intézi banki ügyeit és tárgyal a különféle szolgáltatókkal? Régen legtöbben így válaszoltunk volna ezekre a kérdésekre:

  • A híreket az újságban olvasom vagy a tévében nézem a híradót minden nap egy meghatározott időben.
  • A nyaralással kapcsolatban az utazási irodánál vagy a könyvtárban tájékozódom.
  • Szeretteimet vezetékes telefonról hívom.
  • Ha valakivel írásban kell kommunikálnom, levelet írok, és feladom postán.
  • A közeli boltokban vásárolok, banki ügyeimet a legközelebbi bankfiókban intézem, a szolgáltatókat pedig telefonon vagy személyesen, az irodájukban keresem meg.

Manapság azonban a széles körű internetelérésnek köszönhetően ezek a dolgok egyértelműen megváltoztak. Az emberek gyakran online hírportálokon keresztül tájékozódnak a számítógépük vagy a laptopjuk elől. Online foglalják le szállásukat, és tájékozódnak az úti céljukról, esetleg videohívásokat is bonyolítanak. Az e-mail nap mint nap milliók számára teszi lehetővé az azonnali írásbeli kommunikációt anélkül, hogy várni kellene a postást. Az online vásárlás, online bankolás és online ügyfélszolgálatok révén pedig otthona kényelméből intézheti mindennapi ügyeit. Az alkalmazások vagy közismertebb nevükön „appok” közvetlen hozzáférést biztosítanak az információkhoz és az okostelefon funkcióihoz.

Kapcsolattartás


A technológia tartalmasabbá teszi az idősebbek életét azáltal, hogy segít kapcsolatban maradni a világ dolgaival és a szeretteikkel. Az online kapcsolathoz csak széles sávú internetelérés és egy számítógép, laptop vagy okos eszköz, például okostelefon vagy táblagép szükséges. Gondoljon csak bele: hát nem izgalmas, hogy e-mailt ír egy rokonának vagy barátjának, aki a világ másik végén él, és ő már pár másodperccel azután megkapja, hogy Ön a „küldés” gombra kattint? Ha vannak unokái vagy gyermekei, akik külföldön vagy az ország távoli szegletében élnek, a videohívás nagyszerű módja a kapcsolattartásnak, hogy továbbra is részesei lehessenek egymás életének. Nem mindennapi élmény, amikor láthatja őket és valós időben beszélhet velük! Azzal, hogy az internet megkönnyíti a kapcsolattartást az Önhöz közel állókkal, csökkentheti a magány érzését, ami az életkor előrehaladtával egyre csak erősödik. Az online térben régi ismerőseivel, például gyerekkori barátaival vagy volt szomszédjaival is felveheti a kapcsolatot. Az internet nemcsak a múltbéli kapcsolatok felelevenítését könnyíti meg: segítségével például osztálytalálkozók is könnyen leszervezhetők, hiszen több embert is gyorsan, minimális erőfeszítéssel érhet el.

A közösségi média egy gyűjtőfogalom azokra a honlapokra, ahol a tartalmakat az emberek hozzák létre, nem egy cég vagy kormányzati szerv, amely a saját termékeiről vagy szolgáltatásairól szóló információkat töltene fel. A közösségi médiaplatformokon a felhasználók személyes fotókat, videókat osztanak meg, és üzeneteket váltanak a világháló többi tagjával, vagyis azokkal, akikkel online kapcsolatban vannak. Ha barátai és családtagjai közösségi oldalakon élik az életüket, érdemes megfontolni egy ingyenes profil létrehozását, hogy Ön is beszállhasson a mókába.

1, 2, 3 – online!

Érdekli az internet? Íme három egyszerű lépés az induláshoz.

1 Szerezzen be egy internetkapcsolatra alkalmas eszközt, például számítógépet, laptopot vagy okostelefont. Idősbarát készüléket válasszon, amelynek fényes a kijelzője, nagy ikonjai és egyszerűen használható funkciói vannak. A betűméretet is állítsa nagyra. A beépített kamera praktikus a videohívásokhoz, és a legújabb generációs készülékekben már alapvető tartozék.

2 Internetkapcsolat. Stabil internetkapcsolatra lesz szüksége, hogy kényelmesen, megszakítás nélkül szörfözhessen, kereshessen vagy játszhasson. A videohívásokhoz is nagy sebességű, széles sávú internetkapcsolat javasolt. Ha nincs internetelérése, előfizethet helyi internetszolgáltatójánál. Ha támogatásra van szüksége, segítségére lehetnek unokái, gyermekei vagy szomszédjai, akik gyakran használják az internetet és otthon vannak a technológia világában. Esetleg egy barátját vagy szomszédját is megkérheti, hogy hadd használja az ő internethálózatát. Vagy még egy opció: térjen be egy kávézóba, ahol ingyen Wi-Fit hirdetnek.

3 Indulhat a szörfözés! Most, hogy megvan a megfelelő eszköz és az internetkapcsolat, indulhat is a világháló felfedezése. Ha az internet használata teljesen új az Ön számára, érdeklődjön a helyi művelődési házban vagy nyugdíjasközpontban, hátha szerveznek tanfolyamokat, vagy kérje meg egy közeli ismerősét, hogy segítsen.

Induljon az utazás!

Az internet rengeteg felfedeznivalót kínál. A www.nephrocare.hu weboldalon például rengeteg hasznos információt talál arról, hogyan élhet együtt vesebetegségével, az ízletes vesebarát receptektől a többi páciens inspiráló történetein át az egészséges életet megkönnyítő hétköznapi tippekig.

Addig is, jó szörfözést!

www.NephroCare.hu