Mi a reggeli?

A reggeliről azt állítják, hogy a nap legfontosabb étkezése. Ezt régi mondások is megerősítik: „Reggelizz mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus”. Tévhitről vagy tényről beszélünk?

Az igazat megvallva nem ennek az eldöntésére vállalkozunk ma. Inkább körbenézünk a világban, hogy megtudjuk, mit választanak a különböző nemzetek a nap első fogásaként. Legyen szó meleg, hideg, csípős vagy édes ételről, szinte bármit találhat: zsíros vagy szénhidrátban szegény, sokszínű vagy monoton, bőséges vagy fejedelmi, egyszerű vagy szerény.

Gyors és édes

Franciaország és Olaszország az egyszerű reggelivel rendelkező országok csoportját erősíti. Meglepően hangozhat, azonban mindkét ország híres kiváló ételeiről. A „le petit déjeuner”, a kicsiny ebéd, ahogy a franciák hívják, kávéból vagy teából áll, croissanttal vagy baguette-tel, amelyet vajjal vagy lekvárral fogyasztanak. Sok francia mártja kávéba a kenyeret.

Az olasz „prima colazione” hasonlóan egyszerű. A munkába menet fogyasztják a reggelit útközben vagy állva egy bárban, mivel az asztali kiszolgálás drágább Olaszországban. Komolyan veszik a kávét, előnyben részesítve az eszpresszót vagy cappuccinót, híres habos tejes kávét, amelyet egy édes félhold-alakú süteménnyel isznak, a „cornetto-val”. Annak ellenére, hogy a habos ital hatalmas nemzetközi népszerűségnek örvend, a művelt olasz cappuccinót csak reggelihez iszik, kizárólag 10 előtt.

A legtöbb európai sósan szereti

Ezzel szemben a spanyolok el szokták kerülni az édes péksüteményeket, ha reggeliről van szó. A „pan con tomate ”, vagyis paradicsomkrémes pirítós a kedvenc sós reggeli étel.

Az átlagos német reggeli egyszerű, semmi cicomával. Természetesen egy forró itallal, leginkább kávéval, habár a tea is egyre népszerűbb. A legtöbb német friss kenyeret eszik reggel, vajjal és, felvágottal és sajttal, vagy lekvárral és mézzel.

A tipikus magyar reggeli is ehhez hasonló. A következőkből áll: friss kenyér, kolbász, szalonna, felvágott, sajt, krémek és tojás (rántotta, tükörtojás vagy főtt formában). Nem beszélve a friss zöldségekről. Emellett jó példa az édes és egyszerű reggelire a lekváros vagy mézes kenyér, amely hasonlóan népszerű.

Ha átugrunk a Csatornán, Angliába érünk, amely számos reggeli hagyománnyal rendelkezik. A „teljes angol reggeli” hihetetlenül népszerű Britanniában és Írországban.

Manapság nem esznek ilyet minden nap, és gyakran lecseréli az ebédet, azonban a „teljes” nem a sokféle ételre utal, hanem a gyomor állapotára, ha elfogyasztjuk az egészet (hiszen teljesen teli leszünk). A teljes angol reggeli baconből és tojásból, kolbászból, sült paradicsomból, néha tócsniból, főtt babból és sült gombából áll, pirítóssal és lekvárral. Ennek a kisebb méretű verziója megtalálható a lengyel asztalokon, ahol a tradicionális reggeli kielbasa kolbászos rántottából és burgonyás palacsintából áll.

Zabkása vagy palacsinta?

A britek emellett imádják a forró tejes vagy vizes zabkását. Számos országgal osztoznak ezen a hagyományon. A forró müzli vagy zabkása Dél-Afrikában is népszerű, ahol kukoricából készítik és a „putu pap” vagy „krummelpap” nevet viseli. A zabkása orosz megfelelője, a „kasha”, amely tápláló húsleves, zabból vagy hajdinából, vajjal, tejjel és cukorral főzve.

Az egyik ember zabkásája a másik palacsintája? Habár egyes reggelik részeként megmaradt, úgy tűnik a palacsinta elvesztette vonzerejét, mint reggeli főfogás. Az USA juthat az eszünkbe, ahol gyakran fogyasztják juharsziruppal vagy baconnel.

Az amerikai reggeli mindig is roppant egyszerű volt, müzliből és gyümölcsből, vagy gyümölcsléből állt. Akkor hol találhatjuk meg a palacsintát? Oroszországban nagy népszerűségnek örvendenek a kukoricalepények vagy blinik. Az oroszok emellett szeretik a „syrniki-t”, amely inkább hasonlít gombócra, mint palacsintára. Túróból, tojásból, lisztből és sóból vagy cukorból készül, lekvárral, tejföllel vagy mindkettővel tálalva.

Van, aki forrón szereti

Ahhoz, hogy tipikus bőséges reggelit találjunk csípős ételekkel, Mexikóba, Törökországba és Japánba kell utaznunk. Rendkívüli, hogy egyes nemzetek reggelizőasztalán mi rejlik. Mexikóban reggelire „chilaquiles-t” fogyasztanak, amely tortillachips szószban. Úgy hírlik, hogy ínycsiklandozó és megéri kipróbálni. A „huevos rancheros” sült tojás, amelyet pirított kukoricatortillán tálalnak. Paradicsomos chilis szósszal, valamint számos körettel fogyasztják: sült bab, mexikói rizs, avokádószeletek vagy guacamole. Ez a tojás arról kapta a nevét, hogy a mexikói farmerek a reggel közepén készítik el.

A török reggelik számos ételből állnak. A kenyér és vaj, lekvár és méz mellett feta, paradicsom, uborka, olíva, tojás és „sucuk” található, amely egy csípős török kolbászféle. A reggeli legnépszerűbb része a török tea.

Ezzel szemben a japán reggeli annyira különböző, amely egy kontinensnyi ugrástól elvárható. Hagyományosan misolevest, párolt rizst, ecetes zöldségeket, főtt halat és „tamagoyakit” tartalmaz, amely egy japán rántottaféle. Mivel ez egészségesen hangzik, egyszerű elképzelni az európai vagy amerikai turistákat, miközben amiatt tépik a hajukat, hogy miért nincs sült vagy szilárd étel a reggeliben.

Egy reggeli túra a világ körül nem lenne teljes egy déli kitekintő nélkül. Ausztráliában gyakran esznek pirítóst egy sűrű, fekete szósszal, amely élesztőkivonatból készül. A recept nyolc százalék sót, rengeteg zöldséget és számos fűszert tartalmaz. Az íze sós, csöppet keserű, malátás és umamiban gazdag (ez leginkább a marhahúsleves ízére hasonlít).

Melyik ország reggelijét választaná? Talán ez a világkörüli út néhány új ötletet adott a következő reggelihez vagy utazáshoz.

Vessen egy pillantást a reggeli receptjeinkre, vagy a weboldalunkon: www.NephroCare.hu.

Érdekességek:

  • A világ legnagyobb reggelijét 27 854 embernek szolgálták fel Németországban, 2005. május 29-én.
  • A legnagyobb zabkása 865 kg-os súllyal rendelkezett, és Tulában, Oroszországban készítették el 2011. szeptember 10.-én.
  • A legnagyobb reggeli müzlijét 1863-ban alkották meg, és egy éjszakán át kellett áztatni, hogy fogyasztható legyen.