Dialízis mellett is fitten

Sok dializált páciens kérdezi, hogyan hangolhatja össze a testmozgást a dialízissel. A Coimbrában, Portugália legrégebbi egyetemének otthont adó gyönyörű városban lévő NephroCare központ munkatársai kíváncsiak voltak arra, milyen hatással van a testmozgás a náluk kezelt páciensekre. Ezért végeztek egy belső felmérést, melynek eredménye egyértelműen megmutatta: a mozgásprogramban részt vevő pácienseknek több energiájuk van, és összességében jobban érzik magukat.

A kezdetek

2014-ben Pedro Martins mesterszakos ápoló a szakdolgozatát írta a rehabilitációról. Ekkor vette észre, hogy a hemodialízisre járó betegek napjuk nagy részét inaktívan töltik. Ekkor pattant ki a fejéből az ötlet, hogy ha a hemodialízist testmozgással kombinálnák, az jót tenne a betegeknek.

„Más országokban léteznek hasonló, klinikán kívüli, a dialízist kiegészítő programok. Mi azonban úgy döntöttünk, szervesen beépítjük a dialíziskezelésbe, hogy betegeink időt takaríthassanak meg” – mondta Pedro Martins. „Így nem kell külön bejönniük a klinikára és optimálisan kihasználhatják az itt töltött időt.” Pedro Martins innovatív mozgásprogramja egy kis finomhangolást követően 40 páciens számára vált elérhetővé a NephroCare coimbrai központjában.

A tanulmányban azt vizsgálták, milyen hatással van a testmozgás a hemodialízis alatt álló betegekre. Az eredmények rávilágítottak, hogy mozgással javult a dializált betegek

  • mozgékonysága (többet bírtak gyalogolni),
  • testösszetétele,
  • energiaszintje
  • és általános közérzete.

Részvételi feltételek

A mozgásprogram során elsődleges fontosságú a betegbiztonság. Valamennyi hemodialízis-kezelés alatt álló betegnek, aki részt kíván venni, először egészségügyi vizsgálaton kell átesnie nefrológusa utasításai alapján, ami EKG-vizsgálatot, szívultrahang-vizsgálatot és a kórelőzmények áttekintését foglalja magában. Egyes esetekben ellenjavallt lehet a részvétel, ennek eldöntése azonban a kezelést végző nefrológus feladata.

Miért mozogjunk a hemodialízis alatt?

A hemodialízis-kezelés jellegéből adódóan a betegeknek sok időt kell otthonukon kívül tölteniük. Általában hetente háromszor mennek be a klinikára, ahol legalább négy órát töltenek a kezeléssel, és ebbe még nem számít bele az utazás és a várakozás a dialízisközpontban. A kezelésre fordított idő hatással lehet a betegek magánéletére, karrierjére, önbecsülésére és önállóságérzetére is.

Ezek a tényezők együttesen ahhoz vezethetnek, hogy a betegek aktivitási szintje csökken, ami sokszor ördögi kört indít be: az inaktív életmód miatt a betegek még fáradtabbak lesznek, amitől tovább csökken aktivitási szintjük. Ez magyarázza, miért olyan fontos, hogy a hemodialízis alatt is fizikailag aktívak maradjanak. És mivel a dializált páciensek hetük tekintélyes részét töltik a klinikán, a kezelés és a testmozgás kombinálása telitalálat.

Pillantás a jövőbe

Pedro Martins megérzése a hemodialízis alatti testmozgásról jó ötletnek bizonyult. A kezdeményezésnek, valamint a coimbrai NephroCare központ nyitottságának köszönhetően a vizsgálatban immár bizonyítást nyert, hogy a hemodializált betegek számos módon profitálhatnak a testmozgásból. A sikeren felbuzdulva a mozgásprogram más portugáliai NephroCare központokban is elérhető lesz.

Ha az Ön központjában még nem elérhető, érdeklődjön orvosánál vagy a NephroCare munkatársainál arról, hogyan építheti be a testmozgást a mindennapjaiba.

Mozgásban az egészség!

„Mióta elkezdtem a programot, jobban telnek a napjaim.”

Maria do Céu Sacadura, hemodializált páciens a coimbrai NephroCare központból

„Mindig szerettem új dolgokat kipróbálni. Amint tudomást szereztem erről a lehetőségről, részt akartam venni a mozgásprogramban, mert úgy gondoltam, jót tenne nekem. Így hát elkezdtem biciklizni és súlyzózni, ami úgy megtetszett, hogy az is megfordult a fejemben, hogy otthonra is veszek pár súlyt.

Sokkal jobban érzem magam. Azelőtt nem volt semmi energiám és nagyon fáradt voltam, főleg kezelés után. Most néha még haza is gyalog megyek. Akár fél órán át is képes vagyok gyalogolni, és egyáltalán nem esik nehezemre. Sőt, a klinikán is gyorsabban telik az idő, ha mozgok, mert eltereli a figyelmemet” – mondja Maria do Céu Sacadura.