Csobbanjon egy nagyot!

A víz kortól és egészségi állapottól függetlenül mindenkit vonz, főleg nyáron. Nem hiába írta le Leonardo da Vinci a következőképpen: „a víz az élet mozgatórugója”. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan hűtheti le magát – és néhány ajánlás, amelyet figyelembe vehet dializált betegként.

Milyen mozgást részesít előnyben?

Szereti, amikor szinte súlytalanul lebeg a vízben? Akkor lehet, hogy a vízi aerobik megér egy próbát. A legtöbb szálloda és uszoda biztosít rendszeres órákat. A zene jobb kedvre deríti, miközben a szív – és érrendszerének nagy szívességet tesz a kalóriák elégetésével – nem beszélve arról, hogy milyen jó érzés, ha közben süt a nap. Micsoda kombináció! Ne feledkezzen meg egy könnyed pólóról, hogy megakadályozza a leégést a karján és a vállán.

Ha szereti a súlytalanság érzetét, próbálja ki a könnyűbúvárkodást, amely egy további szórakoztató lehetőség a vízben. Minden korosztályt vonz, főleg a trópusi helyeken, mivel lehetőséget biztosít a vízalatti élővilág megcsodálására. Hihetetlen érzés a felszín alatti világ figyelése a búvárkodáshoz szükséges felszerelések bonyodalmai nélkül. Azonban előkészületekre van szükség a fürdőruha összekészítésén túl. Egy pár uszony, egy búvármaszk és egy búvárpipa kulcsfontosságú a teljeskörű élményhez.

Nem kívánja ennyire testközelből érezni a vizet? A Kneipp-gyakorlatok rengeteg örömet rejtenek. A bokáig vagy térdig érő hideg vízben való séta segít lehűlni a nyári kánikula során.

Nem kötelező megmártózni!

A vízpart meglátogatása is sok mókával kecsegtet. Számos tevékenység hosszabb időt igényel. Nemcsak a horgászatra gondolunk, azonban a rajongók fogadni mernének, hogy ennél nincs jobb módja a vízparton töltött időnek. Azonban a csobbanást nem viselik túl jól a halak – nem beszélve a horgászokról!

A kenuzás roppant relaxáló tud lenni. Legyen szó túrázásról, táborozásról vagy csupán pihenésről, a vízfelszínen való siklás néhány mozdulattal leírhatatlan érzést nyújt. Csak Ön, netán néhány társ és a környező természet. És kenuzni a saját tempójában is lehet. Élvezze ki a környezetet és a természetet. Ne feledje a kalapját, hogy megvédje fejét a naptól.

Végül, de nem utolsó sorban, van egy egyszerű nyári élvezet, amelyet mindenki kipróbált már: vegyen egy jégkockát és hagyja elolvadni kezében vagy a testén. Azok a hideg legördülő cseppek...

Mire vár, érezze jól magát és frissüljön fel.

Kérjük, tartsa szem előtt a következőket, ha csobbanna egyet:

  • Amennyiben katéterrel rendelkezik (tunellizált vagy sem), ne vegyen részt vízi sportokban vagy úszásban. A katéter vízzel érintkezése növeli a fertőzés kockázatát.
  • Azok a betegek, akik bármilyen típusú érbehatolással rendelkeznek, kerüljék a tavakban, folyókban és nem klórozott vízben, valamint a forró fürdőkben való úszást.
  • Amennyiben fisztulája vagy graftja van, kizárólag akkor vízisportoljon, ha teljesen begyógyult a vérnyerési helyének szúráspontjai. Kétség esetén, kérjük, konzultáljon egészségügyi csapatával.
  • Kerülje az extrém hőmérsékletet és a hideg-meleg gyors váltakozását, mivel a hőmérsékletingadozás kitágíthatja, vagy és összehúzhatja az ereket, így megváltoztatva a véráramlást a fisztulában/graftban.
  • Kerülje az érbehatolással rendelkező kar megerőltetését, például kenuzás közbeni evezés során. Csak nyugodtan!
  • Amennyiben Ön hasi katéterrel rendelkezik, egyeztessen szakorvosával a tervezett tevékenységekről. A legtöbben az úszás mellőzését javasolják, azonban egyesek engedélyezik az úszást a tengerben vagy magas klórtartalmú privát medencékben olyan betegek esetén, akik speciális exit site kötéssel rendelkeznek.
  • A hasi katéter exit site-jának teljesen egészében gyógyultnak kell lennie úszás előtt.
  • Öltözzön át száraz ruhákba az úszást követően és folytassa az exit site rendszeres ápolását.