A háziállatok és egészségünk

Hűséges társaink, a háziállatok és egészségünk

Játék, barátkozás, vagy egyszerűen csak összebújás egy hosszú nap után: a háziállat-tulajdonosok már régóta élvezik a kellemes pillanatokat állataikkal a mindennapi életben. Tanulmányok azonban kimutatták, hogy az állatok nevelése további előnyökkel is jár: csökkenti a depresszió kockázatát, csökkenti a vérnyomást, segíti a lábadozást szívroham után; a szőrös kis kedvencek minden életkorban pozitív hatással vannak egészségünkre!

Miért vannak ránk jó hatással az állatok?

Kétségtelen, hogy ha állatot veszünk magunkhoz, az hosszú távú felelősséggel jár. Etetnünk kell, kuckót kell neki készítenünk, el kell vinnünk az állatorvoshoz ellenőrzésekre, vagy ha beteg: ez csak néhány feladat azok közül, amit a háziállat-tulajdonosoknak be kell illeszteniük napirendjükbe. Vannak ebben azonban jó dolgok is. A felelősség, ami például egy kutyatulajdonosra jut – etetni, kiengedni, sétáltatni, gondozgatni, többek között – keretet ad a napnak és kialakít egy napi rutint. Ez a fajta rutin pedig mérsékli a stressz-szintet, amely cserébe a vérnyomást is csökkenti. A kisállatok megnyugtatnak és lecsendesítenek, feltétel nélküli szeretetet és rajongást adnak – ez mind olyan tényező, amely bizonyítottan csökkenti a stresszt. Különösen akkor, ha egyedül él, vagy a nap nagy részét magányosan tölti, amíg házastársa vagy lakótársa dolgozik, egy kutya vagy egy macska, akihez beszélhet, akivel játszhat, vagy akiről gondoskodhat, egész napos társaságot jelent. A kis kedvenc javíthat az egyedüllét érzésén is, amit sokan éreznek elszigetelt helyzetekben. Hogyan? A kisállat arra kényszeríti őket, hogy felelősséget vállaljanak, életüknek pedig értelmet és célt ad. Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy az a kapocs, amely a gazdi és az állat között kialakul, ugyanolyan intenzív lehet, mint két ember között. Tanulmányok kimutatták azt is, hogy a kisállat-tulajdonosok kisebb valószínűséggel szenvednek depresszióban. Ennek egyik magyarázata az, hogy többet mozognak. Nincs kifogás, ha Fido sétálni szeretne, vagy játszani a parkban. Amellett, hogy a fizikai erőnlétet javítja, a mozgás elősegíti a kedélyjavító, örömöt adó hormonok, például a szerotonin és a dopamin termelődését az agyban. Ezek a hormonok biztosítják, hogy nyugodtak és kipihentek legyünk.

A szívnek is jót tesz

Tanulmányok igazolták, hogy a gazdik szív- és érrendszeri egészsége alapvetően jobb a már említett alacsonyabb vérnyomásnak, valamint az alacsonyabb koleszterin- és triglicerid szinteknek köszönhetően. Ezen tényezők mind növelik a szívroham kockázatát, ezért elmondhatjuk, hogy a kisállatok segítenek egészségesen és erősen tartani szívünket. Kutatások szerint a kisállattal rendelkező betegek jobban felépülnek és jobb prognózissal rendelkeznek, valószínűleg azért, mert a háziállat segít kordában tartani és csökkenteni a stresszt.

Könnyen megtörik a jég

Az állatok növelik az önbizalmat a társas interakciók ösztönzésével, és a társas hálózatok kialakításával. Amikor kivisszük kutyánkat, vagy akár macskánkat, a kis négylábunk természetes módon töri meg a jeget, bárhol is vagyunk. Az emberek az utcákon vagy az üzletekben megállnak, hogy megsimogassák az állatkát, és egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy könnyen beszélgetésbe elegyedünk, vagy akár egy kellemes társalgásban is lehet részünk. Idővel újra meg újra összefuthatunk ugyanazokkal az emberekkel, és ki tudja, akár még barátokra is szert tehetünk. Ahogy a szülők is mindig tudnak a többi szülővel beszélgetni a játszótéren a gyerekekkel kapcsolatos témákról, mi is könnyen megbeszélhetjük a kutyás a többi kutyagazdival. A kisállatklubok vagy képzések is kiváló lehetőséget adnak a másokkal való találkozásra, miközben kutyája is megtanul egy-két új trükköt.

Társ minden életkorban

Egy gyermeknek vagy tinédzsernek a kisállat nagy örömöt okoz, miközben egészen kicsi koruktól kezdve megtanulják a vele járó felelősséget és feladattudatot. Egy felnőtt segítségével a kicsi gyermekek is segíthetnek az etetésben és az étkezések utáni eltakarításban, a fürdetésben, a gondozásban és a sétáltatásban. A 10 év körüli vagy nagyobb gyermekek már sok feladatot el tudnak látni egyedül is, bár a kutya etetését mindig felügyelni kell, hogy ne faljon.

A házikedvenc kiválasztása

Sokak számára a kutya vagy a macska egyértelmű választás. Ha sem a kutyákat, sem a macskákat nem kedveljük annyira, miért ne találhatnánk más lehetőségeket? Egy hörcsög, egy madár, vagy akár hal: válassza ki, melyik a legjobb saját körülményeihez, és melyik okozza a legnagyobb örömöt nap mint nap. Ha bizonytalan, szánjon rá időt, hogy megismerje a különböző háziállatokat, a vele járó felelősséget, valamint a tulajdonostól elvárt időráfordítást.  A háziállat-tulajdonosok  jó információforrások lehetnek; kérdezzen körbe a szomszédoknál, vagy látogasson el egy délután a parkba és beszélgessen az emberekkel az állataikról.