Cukorbetegség

Sokan azt hiszik, hogy a cukorbetegséget a túlzott cukorfogyasztás okozza, de ez természetesen nem ilyen egyszerű! A cukorbetegség az anyagcsere-betegségek egy csoportjára utal, melyeknél a beteg vérében magas a cukor-, vagy glükóz tartalom. Ez akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a szervezet sejtjei már nem reagálnak megfelelően a termelt inzulinra.

Az inzulin egy hormon, melyet a szervezet termel, és a vércukorszint szabályozásáért felel. Diabétesz esetén a szervezet nem képes ezeket a szinteket szabályozni, így a glükóz felgyülemlik a vérben.

Mivel az inzulin egy fehérje, tabletta formájában bevéve emésztés közben lebomlana, ezért azt a cukorbetegek bőr alá fecskendezett injekció formájában kapják.

Különböző típusok

Három fő típusát ismerjük a cukorbetegségnek:

  • 1-es típusú,
  • 2-es típusú
  • és terhességi cukorbetegség.

Bár az 1-es típusú cukorbetegség mind felnőtteknél, mind gyermekeknél megjelenhet, a leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, ezért nevezik “juvenilis cukorbetegségnek”. A cukorbetegség ezen formája jellemzően hirtelen léphet fel, ha a hasnyálmirigy genetikai okokból, vagy gyulladás miatt nem képes az inzulin termelésre.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem megfelelő módon használja fel, illetve ezek kombinációja is előfordulhat. A betegség ezen formája lényegesen gyakrabban fordul elő és jellemzően 40 év feletti felnőtteket érint. Életviteli jellemzők okozzák, mint elhízás, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás és stressz.

A harmadik fő típus a terhességi cukorbetegség, mely a terhes nők 2 – 5 %-át érinti. Kezelhető, de alapos orvosi felügyeletet igényel a terhesség alatt az anya és a magzat egészségének védelme érdekében. Szülés után a diabetes javulhat, vagy teljesen megszűnhet.

A betegség kialakulása / kockázati tényezők

Amint látja, az inzulinnak kulcsfontosságú szerepe van a cukorbetegségben. Inzulin szükséges ahhoz, hogy a cukor, a keményítő és más élelmiszerek a sejtjeink működéséhez szükséges energiává alakuljanak át. Amennyiben ez nem történik meg, úgy nem kapják meg sejtjeink a számukra szükséges energiát, a cukor felhalmozódik a vérben, mely károsítja az egészséget. Bár ez a károsodás nem azonnali, 10 – 20 év elteltével fennáll a hosszú távú szövődmények kockázata.

A hosszútávon fennmaradó magas vércukorszint által okozott károsodás hatással lehet a szemre (látásgyengülést és vakságot okozhat), az idegekre (zsibbadás a lábfejen, lábszáron és karon) a szívre (érelmeszesedés és kapcsolódó betegségek) és a vesékre.

A vesékben a magas vércukorszint szövetkárosodást okozhat, és a vesék működése végül leállhat. A diabétesz az egyik leggyakoribb oka a veseelégtelenségnek. Minden ötödik dializált betegnek cukorbetegség talaján kialakult veseelégtelensége van.

Jelek és tünetek

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei nem mindig egyértelműek, és mivel fokozatosan jelennek meg, vannak betegek, akik valójában nem tudnak betegségükről. Más betegek azonban észlelik a tüneteket, melyek cukorbetegségre utalhatnak. A legáltalánosabb jelek a nagy mennyiségű vizeletürítés, állandó szomjúság és éhség, testsúly-csökkenés és fáradtság. Egyéb jelek lehetnek az ingerlékenység, végtagzsibbadás, a homályos látás, a gyakori fertőzés, lassan gyógyuló sebek, hányás vagy gyomorfájás.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a tünetek gyorsan jelennek meg, néhány hét, vagy hónap alatt, míg a 2-es típusú cukorbetegség tünetei lassabban fejlődnek ki vagy lehet, hogy nem minden tünet jelenik meg.

Kezelési lehetőségek

A cukorbetegség egy olyan idült betegség, amire nincs ismert gyógymód, de kezelhető. A kezelés a vér cukorszintjének szabályozását jelenti, hogy a normális szinthez a lehető legközelebb maradjon, anélkül, hogy túlságosan lecsökkenne és hipoglikémiás rosszullétet okozna. Ez gyógyszerekkel, megfelelő étkezéssel és testedzéssel érhető el.

Cukorbetegség esetén orvosa a következőket javasolja:

  • szokjon le a dohányzásról,
  • tartsa koleszterinszintjét és vérnyomását a megfelelő szinten,
  • fogyjon le, ha túlsúlyos vagy elhízott,
  • végezzen rendszeres testmozgást.

Ha 1-es típusú cukorbetegsége van, orvosa inzulint ír fel, míg 2-es típusú cukorbetegség esetén szájon át szedhető gyógyszerekre és adott esetben inzulinra is szüksége lehet.

A cukorbetegség nem jelent akadályt céljainak elérésében, számos sikeres sportoló, énekes, színész, író és politikus az élő példa arra, hogy a cukorbetegség ellenére is folytathatja álmai megvalósítását!

Kapcsolódó tartalom

Dialysis patients do have nutritional needs that are more special than those of other people.