Testmozgás

Idős pár kerékpárral
Hogyan segíthet a testmozgás?

A rendszeres testmozgásnak számtalan előnye van: nemcsak fizikai hatásai pozitívak, hanem egészségesebb életmódra is ösztönöz. A rendszeres testedzés több energiát ad Önnek a mindennapokhoz, és segítségével nagyobb mértékben tarthatja saját kezében az életét. Jó hatással van a vérnyomására, és segíthet megelőzni a szívbetegségeket is.

 

Erősíti az izmokat, rugalmasabbá teszi az ízületeket, így könnyebben végezheti el az olyan mindennapi teendőket, amelyek nyújtózást vagy hajolgatást igényelnek. A nagyobb rugalmasság az egyensúlyérzékre is jótékonyan hat. Mindehhez csak ideje egy kis szeletére van szükség. Minden esetben konzultáljon orvosával, mielőtt belekezd edzési tervébe. Kérdezze meg, hogy egészségi állapota és vérnyerési helye alapján milyen mozgásformát érdemes végeznie, és melyeket érdemes kerülnie.

A testmozgás előnyei:

  • Javítja emésztését
  • Növeli energiaszintjét
  • Jobban alszik tőle
  • Csökkenti a koleszterinszintjét
  • Csökkenti a stresszt
  • Csökkenti a szívbetegség kockázatát

A testmozgás étvágyát is fellendíti, és segít felvenni azt a fontos energiát, amelyre testének szüksége van. A Táplálkozás részben további információkat tudhat meg az energiáról.

Mindig jó hatással van Önre

A testmozgásnak nem a sportteljesítményekről kell szólnia – ez egyébként is túlságosan megterhelné a szervezetét –, így igyekezzen könnyebb mozgásformát választani.

A testmozgás legelőnyösebb formája az ún. állóképességi edzés, melyet rendszeresen ajánlatos végezni. Az állóképességi edzés gyengéden aktiválja az izmokat. Lassú, egyenletes növekedést biztosít számukra, eközben a vázrendszert is támogatja.

Ez a fajta testedzés csökkenti a test zsírfeleslegét, lejjebb szállítja a vérnyomást, és jótékony hatással van a vércukorszintre és a vérzsírszintre is. Emellett tartós jelleggel megerősíti az immunrendszert. Beszéljen a NephroCare csapatával arról, milyen gyakorlatokat végezhet, és milyen intenzitással. Íme néhány ötlet a kezdéshez:

Torna

Kezdjen például minden napot 10 perc tornázással, karkörzéssel, törzshajlítással, egyszerű lábemeléssel vagy helyben futással. Ez segít a vérkeringés helyreállításában rögtön az ágyból való kikelést követően. Javítja a koordinációt és a mozgásképességet, és a nap hátralevő részében is fittnek fogja magát érezni!

Kerékpározás

A kerékpározás és a gyaloglás olyan mozgásformák, amelyeket bármilyen hosszan és tetszés szerinti távolságon végezhet. Ezen felül kiváló társas tevékenységek is!

Úszás

A dializált betegek számára az úszás és a víz alatti tornagyakorlatok különösen előnyösek. A test majdnem minden izmát erősíti, emellett karbantartja az ízületeket és a csontokat is.

Ki a szabadba!

Használja ki a testmozgáshoz a napi feladatok nyújtotta lehetőségeket: a boltba menjen gyalog vagy kerékpárral – ez nem csak jót tesz Önnek, de a környezetet is védi –, lefekvés előtt pedig sétáljon egyet, ez kitisztítja a fejét, és nyugodtabb álmot biztosít.

Szabályozza folyadékbevitelét

A testmozgás izzadást okozhat, és ez kihathat a folyadékbevitelére. Mindenképpen konzultáljon erről dietetikusával, mielőtt módosítja a bevitt folyadék mennyiségét.

A Táplálkozás részben további információkat tudhat meg a folyadékbevitelről.

Kapcsolódó tartalom

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.