Gyógyszer bevétele

Orvos gyógyszert ad egy betegnek
A dializált betegeknek gyógyszerekre lehet szüksége a kezelés kiegészítésére vagy a betegség tüneteinek enyhítésére.

A dialízis központban:

Eritropoietin (EPO): Hormon, amely elősegíti a vörösvérsejtek kialakulását, és a krónikus vesebetegséggel összefüggő vérszegénység kezelésére szokás adni. Ha hemodialízis kezelésen vesz részt, a gyógyszert a dialízis központban kapja, ha pedig peritoneális dialízissel kezelik, otthon is beadhatja a készítményt.

Vas: A vérszegénység (vörösvérsejtek számának csökkenése) kezelésében segít. Hemodialízis kezelés esetén a dialízis kezelés során kap vasat. Peritoneális dialízis esetén pedig otthonra írják fel Önnek a tablettákat.

D vitamin: A krónikus vesebetegség stádiumától függően a vesék nem képesek szintetizálni ezt az anyagot, amely szükséges a mellékpajzsmirigy-hormon termelődésének szabályozásához (hormon, amely a kalciumot és a foszfort szabályozza). A D vitamin szájon át és intravénásan is beadható a hemodialízis kezelés során.

Otthon

Foszfátkötők: Tabletták vagy kapszulák, amelyek segítenek a test kalcium- és foszfátszintjének szabályozásában. Ezek gyakran viszketést és a csontok elváltozását, valamint az artériák és a vénák meszesedését okozhatják. A foszfátkötők segítenek csökkenteni az ételből származó foszfátbevitelt, így fontos, hogy a betegtájékoztatóban leírtak szerint szedje őket.

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: Ezek a gyógyszerek vérnyomása szabályozásában segítenek. Fontos, hogy úgy szedje a gyógyszert, ahogy azt orvosa előírja. Ha közvetlenül a dialízis kezelés előtt veszi be, hirtelen leeshet a vérnyomása a kezelés közben, ez pedig szédülést vagy akár eszméletvesztést is okozhat.

További vitaminok: B vitamin és folsav. Néha szükség lehet pótlásukra, egyrészt mert a vesebetegségben szenvedők szervezetében alacsonyabb a szintje, másrészt mert a szint a dialízis kezelés során csökkenhet.

Kapcsolódó tartalom

Peritoneális dialízis során a hashártya egy részét használják dializátorként.

A hemodialízis kezelések sokféle környezetben végezhetők, például dialízis központban vagy kórházban, vagy – a feltételeknek megfelelő betegek esetén – otthon is