Bőrápolás

Érezze jól magát a bőrében

Bőrünk a legnagyobb szervünk – védi testünket, segít fenntartani a megfelelő hőmérsékletet, és általa rendelkezünk a tapintás érzetével. Ha kellemesen érezzünk magunkat, akkor „jól érezzük magunkat a bőrünkben”. A bőr irritációja vagy sérülése nagyon fájdalmas lehet.

A krónikus dializált betegek meglepően nagy száma szenved a bőrszárazság és a viszketés megterhelő problémájában. Ezek a bőrpanaszok nem életveszélyesek, de nagyon kellemetlenek és fájdalmasak lehetnek, és ez kihathat az életminőségre is.

Miért viszket a bőröm?

A viszketés (vagy urémiás pruritusz) olyan tünet, amely a vesebetegség vagy a dialízis kezelés mellékhatásaként alakulhat ki, habár a dializált betegek esetében tapasztalható viszketés pontos oka nem mindig egyértelmű. Okozhatja a mellékpajzsmirigy-hormon magas szintje (másodlagos mellékpajzsmirigy-túlműködés) vagy a vér magas foszfátszintje (hiperfoszfatémia).

Emellett a csontokból felszabaduló kalcium lerakódhat a vérerekben, az ízületekben és a bőrben, ami szintén okozhatja a viszketést. További ok lehet az urobilinek és urémiás toxinok visszatartása, vashiány és általános gyulladás. A hisztamin-kiválasztást kiváltó bőrtraumák vagy allergiás reakciók is okozhatják.

Mit tehetek?

A viszketés lehetséges okainak elkerülése érdekében kifejezetten fontos, hogy ellenőrizze kalcium-foszfát egyensúlyát, kövesse a dietetikus tanácsait, hogy biztosíthassa az alacsony foszfátbevitelt, és vegye be az orvosa által felírt foszfátkötőket. Ha még így is gondja akad a viszketéssel, beszéljen orvosával a panaszairól.

Ne feledje, hogy a probléma oka a vesebetegsége is lehet. Orvosa igyekszik segíteni Önnek. Valószínűleg ellenőrzi foszfátszintjét, és meggyőződik arról, hogy a megfelelő adagban szedi a foszfátkötőket. Tanácsot is adhat, hogy van-e megfelelő krém vagy testápoló, amelyet használhat, vagy javasolhat alternatív kezeléseket is, amelyek enyhítik a tüneteket. Dializált betegek esetében bőrszárazság is előfordulhat. Ezt a verejték- vagy faggyúmirigyek megváltozása okozhatja. A bőrszárazság enyhítése segíthet a viszketés csökkentésében is. Mivel a viszketésnek általában nincsenek látható külső jelei, orvosai és ápolói nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy a dialízis szokványos panaszában szenved. Mindenképpen beszéljen velük a panaszairól, és ők készségesen tájékoztatják a lehetőségekről – hogy Ön jobban érezze magát a bőrében.

Bőrápolási tippek

Az alábbi általános tippek segítségével a minimálisra csökkentheti a kellemetlenséget:

  • Kerülje a forró fürdőt, általában a zuhanyzás ajánlott. Ha azonban Ön szeret fürdeni, próbáljon meg szódabikarbónát vagy zabpelyhet adni a fürdővízhez, ezek gyakran enyhülést hoznak.
  • Igyekezzen pamutból és más természetes anyagokból készült ruhákat hordani.
  • A mosó- és tisztítószerekben, szappanokban és testápolókban található erős parfümök allergiás reakciókat vagy állapota súlyosbodását okozhatják, így igyekezzen elkerülni őket.
  • Megfelelő bőrápolási rutin, napi tisztítás és hidratálás szintén segíthet.
  • És mindenekelőtt igyekezzen nem vakarni! Vakarással a viszketés csak még rosszabb lesz, és meg is sértheti a bőrét, ami fertőzéshez vezethet. Vágja körmét rövidre, hogy elkerülje a vakarást és a hámsérülést.
  • Tegyen meg mindent, amit csak lehet, hogy elkerülje az esésekből vagy a bőr traumájából eredő horzsolásokat, mivel ezek súlyosbíthatják állapotát.
Kapcsolódó tartalom

A napi gyakorlatba beépíthető megelőző intézkedésekre vonatkozó ajánlások

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.