A helyes táplálkozás nyaralás alatt

Asztalnál a tengerparton

Képzelje el, hogy egy padon üldögél a tengerparton, amikor váratlanul megkordul a gyomra, jelezve, hogy ideje lenne magához venni valami harapnivalót. Mit tesz ebben a helyzetben? Otthonunktól távol nem mindig könnyű eldönteni, hogy mit ehetünk, és mit nem. A következőkben a NephroCare csapatának helyes táplálkozással kapcsolatos tanácsait olvashatja.

Akárhová is utazik – a tengerhez, a hegyekbe vagy városi környezetbe –, az étkezés fontos része lesz a nyaralásának. Ez mindenkire igaz, de különösen fontos a vesebetegek számára. Az, hogy hol száll meg – egy külföldi szállodában, ahol étterem is van, vagy éppen belföldön, egy konyhával rendelkező apartmanban – jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen ételek közül választhat majd. Egy általános tanács: tervezzen előre! Nézzen utána, hogy és hol jut majd vesebarát ételekhez.

Ha önellátó apartmanban nyaral, egyszerűbb dolga van, hiszen viszonylag könnyen megoldható, hogy folytassa megszokott étrendjét. Nézze meg az interneten, vagy kérdezze meg szállásadójától, hol találja a legközelebbi szupermarketet, ahol megfelelő élelmiszereket talál ahhoz, hogy vesebarát ételeket készítsen. Ha autóval utazik, akár kedvenc alapanyagait is magával viheti. A romlandó élelmiszereket érdemes hűtőládában tárolni, amelyet piknikezésre is magával vihet.

Szállodai tartózkodás

Ha szállodában száll meg, általában teljes ellátást kap. Nem kell foglalkoznia az ágyazással, a takarítással, és a főzéssel sem. Azonban nem minden szálloda konyhája felel meg a vesebetegek speciális szükségleteinek. A megoldásaz öt helyes étkezési szokás ismerete ahhoz, hogy ne legyen gondja az étrendjével nyaralás alatt. Érkezés előtt beszéljen a szálloda személyzetével, kérdezze meg, milyen ételeket kínálnak. Derítse ki, hogy figyelembe veszik-e a speciális étrendi igényeket, és mi az ön teendője ezzel kapcsolatban.

Egyes szállodákban tudják, hogy mit ehetnek és mit nem a vesebetegek, de nem árt, ha vannak kész válaszai az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Íme néhány ötlet:

  • A büfében elsősorban gyümölcsöt, zöldségeket és salátát vásároljon. Alacsony káliumtartalmú ételeket keressen, és ügyeljen a mennyiségre vonatkozó szabályokra is.
  • Minden étkezésnél fogyasszon egészséges fehérjét. Kiváló választás a párolt vagy grillezett hal és a grillezett csirke, különösen ha kevés sóval készült, vagy egyáltalán nem sózták meg.
  • Mindig tartson magánál vesebarát nassolnivalót. Így könnyebben ellen tud állni a kísértésnek, hogy olyasmit egyen, ami nem tesz jót az egészségének.

Külföldi utak

A külföldi utak mindig nagyon izgalmasak, hiszen nemcsak új régiókat és városokat ismerhet meg, de új ízeket is. Indulás előtt tájékozódjon azzal kapcsolatban, hogy jellemzően milyen ételeket fogyasztanak ott, ahová utazik. Milyen specialitásaik vannak? Vesekímélőek ezek az ételek, vagy legalább elkészíthetőek vesebarát módon? Vannak olyan ételek, amelyeket kerülnie kell? Beszéljen dietetikusával, és írjon egy-egy listát azokról az ételekről, amelyeket ehet, és amelyeket nem.

A nyelvtudás hiánya is problémát jelenthet külföldön. Ha van okostelefonja és megfelelő előfizetése, indulás előtt töltsön le egy szótárt, amelynek segítségével lefordíthatja a legfontosabb szavakat az éttermekben és az üzletekben. Vagy vásároljon egy zsebszótárat, amelyet szükség esetén bármikor fellapozhat. Ha pedig végképp elbizonytalanodik, akkor olyan élelmiszereket válasszon, amelyeket ismer.

Egy utolsó megjegyzés, mielőtt elkezdené tervezni a nyaralását: akárhová is utazik, bármit is eszik, mindig figyeljen oda a folyadékbevitelre, különösen a meleg nyári napokon. Ha kérdései vannak, még indulás előtt beszéljen orvosával vagy dietetikusával.

Szakértő tanácsok – táplálkozás nyaralás alatt

Mi a NephroCare-nél azt szeretnénk, ha nyaralása örömteli és pihentető lenne. Ennek érdekében osztjuk meg önnel a következő három tippet.

Tip 1: Beszéljen egy szakértővel
Kérjen tanácsot dietetikusától azzal kapcsolatban, milyen ételeket ehet nyaralása alatt. Mondja el neki, hová utazik, és körülbelül milyen körülményekre számít.

Tip 2: Figyeljen oda a táplálkozására
Teljesen normális jelenség, hogy egy új helyen magával ragadja az újdonság izgalma. De mindig figyeljen oda arra, hogy mit eszik, és törekedjen a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra. Ne rontsa el nyaralását azzal, hogy nem megfelelő ételeket fogyaszt.

Tip 3: Tartsa az étrendjét
A cukorbetegek és a vesediétán lévő betegek pontosan tudják, mennyire fontos az, hogy odafigyeljenek szénhidrát-bevitelükre, és ez alól a nyaralás sem jelent kivételt. Kerülje a túl sós ételeket, és kevés édességet, péksüteményt, gyümölcslevet és cukrozott üdítőitalt fogyasszon. És persze ne felejtse el rendszeresen ellenőrizni vércukorszintjét.

Kapcsolódó tartalom

Akár inkább visszatért helyek tudod jól, vagy feltárása új terepen, mi a NephroCare akarom, hogy egy kellemes és pihentető szünetet a mindennapi életben.