A NephroCare oldala cookie-kat (sütiket) használ, hogy a legjobb szolgáltatást tudja nyújtani. Ha tovább böngészi oldalunkat, azzal elfogadja a feltételeinket, mi szerint a cookie-k engedélyezettek az oldalon. Bővebb információért kérjük olvassa el Adatvédelmi Irányelveinket.

Receptek

Hagyományos Mona de Pascua

Címkék: Húsvét, Édességek
Traditional Mona de Pascua
Tápérték (adagonként)
Kalória194 kcal
Zsír6 g
Nátrium143.0 mg
Szénhidrátok30 g
Fehérje5 g
Foszfor62 mg
Kálium93 mg
Folyadéktartalom21 ml
Összetevők (16 Adag)
  • 500 g liszt
  • 5 g só
  • 15 g friss élesztő (vagy 7 g instant élesztő)
  • 100 ml langyos víz
  • 4 tojás
  • 80 ml olívaolaj
  • 100 g cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 narancs héja
  • 4 főtt tojás (tyúktojás vagy fürjtojás) a díszítéshez
közepes
Táplálkozási tanácsok

A hagyományos, tojással való díszítés helyett a Monákat díszíthetjük akár csokoládétojással (sütés után, a káliumtartalmat figyelembe véve), dekorcukorral, vagy cukormázzal is.

Elkészítés

Keverjük össze az élesztőt egy kevés meleg vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Eközben a lisztet egy tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, és a halom közepén mélyedést alakítunk ki. Egy külön tálban verjünk fel 3 tojást.
Ezután a lisztes keverékhez adjuk hozzá az élesztős keveréket, a maradék meleg vizet, a felvert tojásokat, az olívaolajat, a cukrot, a narancs- és a citromhéjat. Addig gyúrjuk, amíg egy sima, puha tésztát nem kapunk. Akár 10 percig is eltarthat, amíg a tészta valóban puhává és formázhatóvá válik, és már nem ragad.
Fedjük le a tésztát, és hagyjuk, hogy egy meleg helyen a duplájára keljen (a helytől függően ez legalább 1-2 órát vesz igénybe).
Ezután egy enyhén lisztezett munkafelületen osszuk négy egyenlő darabra a tésztát, és formázzunk belőlük gombócokat. A tetejüket enyhén nyomjuk le, és az ujjainkkal hozzunk létre egy kis mélyedést minden gombóc közepén, majd finoman nyomjuk bele a kemény tojásokat. Helyezzük a gombócokat sütőpapírral fedett sütőlapra, fedjük le, és hagyjuk állni még egy órán át.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
Az egyik tojást verjük fel, és kenjük meg vele a tészta tetejét. Süssük őket 20-25 percig, míg szépen felemelkednek, és aranyszínűek lesznek. Vegyük ki őket a sütőből, és a sütőrácson hagyjuk kihűlni. Minden buci 4 adagra elég.

Que aproveche!

A díszítésként használt tojásokat nem vettük figyelembe a hozzávalók számításakor. A Mona de Pascua hagyományos húsvéti étel, melyet ajándékként is adnak - mint a legtöbb hagyományos étel esetében, ennél is számos változat lehetséges. Gyakran előfordul, hogy csak egy nagyobb méretű Monát sütnek, nyúl, csirke vagy bárány alakban. Ebben a modern változatban a képzeletnek semmi sem szabhat határt.
 

Táplálkozási tanácsok

A hagyományos, tojással való díszítés helyett a Monákat díszíthetjük akár csokoládétojással (sütés után, a káliumtartalmat figyelembe véve), dekorcukorral, vagy cukormázzal is.

Eredet: Spanyolország