A NephroCare oldala cookie-kat (sütiket) használ, hogy a legjobb szolgáltatást tudja nyújtani. Ha tovább böngészi oldalunkat, azzal elfogadja a feltételeinket, mi szerint a cookie-k engedélyezettek az oldalon. Bővebb információért kérjük olvassa el Adatvédelmi Irányelveinket.

Receptek

Mazurka - Lengyel húsvéti torta

Címkék: Húsvét, Édességek
Mazurka - Polish Easter cake
Tápérték (adagonként)
Kalória243 kcal
Zsír13 g
Nátrium39.0 mg
Szénhidrátok28 g
Fehérje3 g
Foszfor45 mg
Kálium44 mg
Folyadéktartalom14 ml
Összetevők (24 Adag)

Omlóstésztaalap:

  • 250 g liszt
  • 150 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Édes omlós tészta:

  • 200 g olvasztott vaj
  • 180 g cukor
  • 3 tojás
  • 100 g keményítő
  • 100 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • Tej (amennyit felvesz)

Máz:

  • 100 g porcukor
  • 1-2 ek. víz
közepes
Táplálkozási tanácsok

Friss vagy aszalt gyümölcsöket, dióféléket, csokoládéreszeléket vagy kókuszreszeléket is gyakran használnak húsvéti díszítőelemként - csodásan mutatnak, de fogyasztás előtt el kell távolítani őket, hiszen szintén magas káliumtartalommal rendelkeznek.

Elkészítés

Az omlós tésztaalaphoz finoman gyúrjuk össze a hozzávalókat úgy, hogy sima tésztát kapjunk. Adjunk hozzá némi hideg vizet. A tésztából formáljunk egy gombócot, csavarjuk fóliába, majd 30 percig pihentessük a hűtőben. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (légkeveréses mód).
Az édes omlós tésztához keverjük össze a keményítőt a liszttel és a sütőporral. Keverjük össze a cukrot és a vajat, és fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat. Szitáljuk hozzá a lisztes keveréket, majd keverjük össze. Adjunk hozzá annyit tejet, amíg nyújtható tésztát nem kapunk.
Helyezzünk sütőpapírt egy 20x30 cm-es sütőforma vagy tepsi aljába. Az omlós tésztákat tegyük egy belisztezett munkafelületre, majd helyezzük őket a sütőformába úgy, hogy a széleik kicsit túllógjanak. Mielőtt kinyújtanánk az omlós tésztát, egyharmadát félretehetjük, hogy vonzó és dekoratív széleket formázzunk belőle, például gyöngyöket vagy fonott mintát.
Az alapra helyezzük rá az édes omlós tésztát, majd 25 perc alatt süssük őket aranybarnára. Amikor elkészültek, óvatosan vegyük ki őket a sütőformából, és hagyjuk kihűlni.

A máz elkészítéséhez keverje össze a porcukrot a vízzel, amíg sima folyadékot nem kap. Vékony rétegben fedje be vele a tortát; akár saját minta szerint. Ha a máz már megszáradt, vágja a tortát egyenlő részekre (például 4x6-os arányban).

Smacznego!

Húsvétkor a nagy odafigyeléssel elkészített és díszített Mazurkákat lekvárral töltik meg, és csokoládé- vagy cukormázzal borítják be. Az egész tortát beboríthatjuk, de mintát is rajzolhatunk a tetejére. A csokoládémáz is lehetséges opció, ám magas káliumtartalma miatt mégis eltekinthetünk tőle.

Táplálkozási tanácsok

Friss vagy aszalt gyümölcsöket, dióféléket, csokoládéreszeléket vagy kókuszreszeléket is gyakran használnak húsvéti díszítőelemként - csodásan mutatnak, de fogyasztás előtt el kell távolítani őket, hiszen szintén magas káliumtartalommal rendelkeznek.

Eredet: Lengyelország