Receptek

Magyar meggyleves

könnyű
CKD fázis: HD
Eredet: Magyarország

Összetevők (10 Adag)

  • kb. 1,5 liter víz
  • 680 g meggybefőtt
  • 150 g cukor
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 citrom (szeletelve)
  • 1 rúd fahé
  • 150 ml habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
  • 50 g liszt

Tápérték (adagonként)

Kalória184 kcal
Zsír5 g
Nátrium30 mg
Szénhidrátok32 g
Fehérje1 g
Foszfor25 mg
Kálium81 mg
Folyadéktartalom218 ml

Elkészítés

Forraljuk össze a vizet és a gyümölcsöket.

Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, szegfűszeget, citromot és egy csipet sót, majd hagyjuk kb. 20 percig főni.

A lisztet és a tejszínt keverjük simára egy tálban. Adjunk hozzá egy merőkanálnyi forró levest, és alaposan keverjük el (így a habarás nem csomósodik majd össze a levesben).

Ezután öntsük a keveréket a lábasba, és főzzük újabb 3-4 percig.

Tálalás előtt szedjük ki belőle a szegfűszeget és a citromszeleteket.

A levest hidegen vagy melegen is fogyaszthatjuk, de nyáron hidegen a legfinomabb. Érdemes tehát fogyasztás előtt lehűteni. 

Tálalhatjuk magában vagy tejszínhabbal, esetleg vaníliafagylalttal is.

Táplálkozási tanácsok

A levest elkészítheti erdei gyümölcsökkel, eperrel vagy ezek keverékével is.

Ez a kissé savanykás hideg meggyleves nagyon könnyen elkészül, és a nyári hőségben a legfinomabb. Igazi magyar nyári csemege: ízletes, frissítő fogás, amely hűsít és oltja a szomjat.