Receptek

Lasagne húsos szósszal, gombával és zöld spárgával

Tápérték (adagonként)
Kalória866 kcal
Zsír29 g
Nátrium165.0 mg
Szénhidrátok105 g
Fehérje46 g
Foszfor587 mg
Kálium1150 mg
Folyadéktartalom288 ml
Összetevők (4 Adag)
  • 400 g darált marhahús
  • lasagne tészta
  • 1 kockára vágott vöröshagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 150 g zöld spárga (kb. 7 síp)
  • 150 g friss gomba (1/2 csomag)
  • A szószhoz:
  • 500 ml zsírszegény tej (1,5% zsírtartalmú)
  • 30 g margarin
  • 50 g liszt
  • bors és szerecsendió
nehéz
Táplálkozási tanácsok

Az étel káliumtartalmának csökkentése érdekében friss gomba helyett konzervgombát is használhat (a konzervben lévő levet ne használja fel).

Elkészítés

Először főzze meg a lasagne tésztát egy nagyméretű fazékban, sok vízben, amelybe tegyen egy evőkanál olívaolajat is. Ha megfőtt a tészta, helyezze el a lapokat egy tepsiben úgy, hogy ne nagyon fedjék át egymást, így nem ragadnak össze. Tegye félre a tepsit. Főzze elő a spárgát lobogó vízben 5 percig, majd darabolja fel a sípokat, és tegye őket félre. Egy tapadásmentes serpenyőben pirítsa aranybarnára a hagymát, majd adja hozzá a húst és a gombát. Öt perccel később adja hozzá a spárgát. Közepes hőmérsékleten főzze a szószt, amíg a hús megfő. Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Szósz: Olvasszon vajat egy serpenyőben, majd folyamatos kevergetés mellett adja hozzá a lisztet. Folyamatosan kevergetve, fokozatosan adja hozzá a tejet. Fűszerezze borssal és szerecsendióval, majd hagyja, hogy a szósz besűrűsödjön egy kicsit. Ha a szósz elkészült, állítsa össze a lasagnét. Terítsen el egy kevés szószt a tepsiben, majd rendezzen el rajta 3 tésztalapot, azon pedig terítse el a hús és a hagyma keverékét. A tetejére öntsön szószt, és szórja meg apróra vágott bazsalikommal. A fenti műveletek megismétlésével készítsen el még egy réteget. A második réteget fedje le több tésztalappal, majd adja hozzá a megmaradt szószt. Süsse 20-30 percig. Amikor már buborékok képződnek és a lasagne teteje aranybarnára sült, vegye ki az ételt a sütőből.

Táplálkozási tanácsok

Az étel káliumtartalmának csökkentése érdekében friss gomba helyett konzervgombát is használhat (a konzervben lévő levet ne használja fel).

Eredet: Portugália