Receptek

Fatörzs torta

Tápérték (adagonként)
Kalória328 kcal
Zsír21 g
Nátrium178.0 mg
Szénhidrátok28 g
Fehérje6 g
Foszfor205 mg
Kálium184 mg
Folyadéktartalom31 ml
Összetevők (16 Adag)

Tészta:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

Töltelék:

  • 150 g málnalekvár
  • 100 g porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 250 g margarin
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 100 g olvasztott étcsokoládé
  • 1 evőkanál rum
  • 50 g durvára tört dióbél
  • 50 g mazsola
nehéz
Táplálkozási tanácsok

A foszfortartalom csökkentése érdekében a sütőpor helyett szódabikarbónát is használhat.

Elkészítés

Verje fel a tojássárgáját a cukorral úgy, hogy a hab fehér és krémes legyen. Kézi mixerrel a legmagasabb fokozaton ez 3-4 percet vesz igénybe. Verje fel kemény habbá a tojásfehérjét, a végén dolgozza bele a maradék cukrot is.
Az egyharmadát adja hozzá a cukros tojássárgájához, de ne keverje el. Szitálja a liszt egyharmadát a massza tetejére, majd óvatosan hajtsa ketté a masszát. Keverje hozzá a maradék tojásfehérjét és lisztet a korábbihoz hasonló módon, két fázisban.
Kenjen ki margarinnal egy nagyobb tepsit, és szórja meg liszttel (vagy tegyen a tepsibe sütőpapírt). Egyenletesen terítse el a tepsiben a masszát. Előmelegített sütőben (180 fok, konvekciós sütőben 165 fok) süsse a masszát kb. 20 percig.
Miután kivette a sütőből, szórjon kevés lisztet a sütemény tetejére, majd helyezze rá egy nyújtódeszkára, és készítsen belőle tekercset. Tekerje be sütőpapírba vagy konyharuhába, és várja meg, míg lehűl. Ezután óvatosan bontsa ki a tekercset, és kenje meg a tésztát vékonyan meleg lekvárral (ha szükséges, folyadékkal hígítsa a lekvárt).
Keverje össze a porcukrot a tojássárgájával, majd gőz fölött főzze addig, míg krémes lesz az állaga. hagyja lehűlni. Habosítsa fel a margarint, majd keverje hozzá a vaníliáscukrot, a keveréket verje fel habosra. Adja hozzá az olvasztott csokoládét, majd fokozatosan a lehűlt cukros tojáshabot, végül a rumot, és mixelje össze a keveréket.
Ha a lekvár kellőképpen megszilárdult a tésztán, egyenletesen kenje rá a krém kétharmadát, és szórja rá a diót és a vízbe áztatott, majd lecsepegtetett mazsolát. Tekerje fel szorosan a tésztát, és kenje rá a maradék krémet.
Villával csíkozza be a felületét. Díszítheti manduladarabokkal, pirított dióval, mogyoróval, reszelt kókusszal, vagy akár marcipán figurával is. Tálalás előtt tegye hűtőbe, hogy könnyebb legyen szeletelni.

Táplálkozási tanácsok

A foszfortartalom csökkentése érdekében a sütőpor helyett szódabikarbónát is használhat.

Eredet: Magyarország