Receptek

Császármorzsa párolt szilvával

Tápérték (adagonként)
Kalória478 kcal
Zsír87 g
Nátrium175.0 mg
Szénhidrátok81 g
Fehérje342 g
Foszfor240 mg
Kálium409 mg
Folyadéktartalom164 ml
Összetevők (4 Adag)

A császármorzsa elkészítése:

  • 130 g liszt
  • 250 ml tej
  • 1 tbsp. vaníliás cukor
  • egy csipet só
  • 4 tojás
  • 50 g cukor
  • 50 g vaj
  • 40 g mazsola (20 ml rumba áztatva)
  • 30 g cukor (a karamellizáláshoz)

A párolt szilva elkészítése:

  • 250 g szilva (konzerv vagy befőtt)
  • 50 g cukor
  • 40 ml víz
  • 1 tsp. citromlé
  • 1/2 rúd fahéj
  • 2 db szegfűszeg
CKD fázis: HDközepes
Táplálkozási tanácsok

To reduce potassium in Kaiserschmarrn, you can leave out the raisins – it will still taste great!

Stewed plums is the classic accompaniment to Kaiserschmarrn in Austria, but it also tastes great with other dishes or as a hot or cold preserve. Pour off the juice before serving to reduce the amount of potassium.

Kaiserschmarrn is also delicious with cranberries or, of course, apple sauce.

Elkészítés

A császármorzsa elkészítése:

A császármorzsa általában serpenyőben készül, de a megfelelő hőmérséklet és időzítés megtalálása gyakorlást igényel. Íme az egyszerűbb, sütőben készült, de legalább annyira ízletes császármorzsa receptje!

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől.

Egy habverő segítségével keverjük össze a lisztet, a tejet, a vaníliás cukrot és a sót, amíg teljesen sima állagú nem lesz. Egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a masszába.

Egy sütőbe helyezhető serpenyőben (vagy széles tűzálló tálban) hevítsük fel a vajat. Öntsük a tésztát az edénybe, és szórjuk meg mazsolával. Süssük az előmelegített sütőben 15 percig. Vegyük ki a sütőből a serpenyőt/tűzálló tálat, vágjuk a tésztát négy részre, majd fordítsuk meg a negyedeket, és újabb 10 percig süssük őket.

Ezután ismét vegyük ki a serpenyőt/tűzálló tálat a sütőből, és (egy villával vagy egy szedőlapáttal) vágjuk a császármorzsát apró, harapásnyi darabokra. Ezután hintsük meg cukorral, tegyük vissza a sütőbe, és enyhén karamellizáljuk a tetejét.

Újból vegyük ki a sütőből, majd tálaláskor szórjuk meg porcukorral.

 

A párolt szilva elkészítése:

Egy lábasban forraljuk össze a vizet, a cukrot, a citromlevet, a fél rúd fahéjat és a szegfűszeget (TIPP: tegyük őket teatojásba vagy teaszűrőbe).

Adjuk hozzá a szilvát, és folyamatosan kevergetve forraljuk tovább. Addig forraljuk, amíg a szilva elkezd szétfőni.

Ezután vegyük ki a fűszereket.

Táplálkozási tanácsok

To reduce potassium in Kaiserschmarrn, you can leave out the raisins – it will still taste great!

Stewed plums is the classic accompaniment to Kaiserschmarrn in Austria, but it also tastes great with other dishes or as a hot or cold preserve. Pour off the juice before serving to reduce the amount of potassium.

Kaiserschmarrn is also delicious with cranberries or, of course, apple sauce.

Eredet: Ausztria