Receptek

Bialy – hagyományos zsidó bagel

közepes
CKD fázis: HD
Eredet: USA

Összetevők (6 Adag)

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 1/2 tk. szárított élesztő
  • 1 tk. só
  • 175 ml meleg víz
  • 1 tk. növényi olaj


A töltelékhez:

  • 2 tk. olívaolaj
  • 120 g vöröshagyma
  • 1 ek. mák
  • 1 ek. szezámmag
  • durva szemű só
  • frissen őrölt bors

Tápérték (adagonként)

Kalória187 kcal
Zsír4 g
Nátrium35,900.0 mg
Szénhidrátok31 g
Fehérje6 g
Foszfor82 mg
Kálium122 mg
Folyadéktartalom49 ml

Elkészítés

Keverjük össze a lisztet a szárított élesztővel, majd adjuk hozzá a sót, és keverjük össze egy tálban. Dagasztókarral alacsony fokozaton dolgozzuk össze, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet.

Ezután növeljük a sebességet, és így dagasszuk tovább kb. 7 percig, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapunk, amely elválik a tál falától (szükség esetén adjunk hozzá több lisztet vagy vizet).

A tésztát öntsük bele egy vékonyan kiolajozott tálba, amíg minden oldala olajos nem lesz. Takarjuk le, és 1,5-2 órán át meleg, huzatmentes helyen kelesszük kb. a duplájára.

Helyezzük a tésztát belisztezett felületre, majd óvatosan vágjuk hat egyenlő méretű darabra. Óvatosan formázzunk belőlük kerek bucikat úgy, hogy a lehető legtöbb levegőbuborék maradjon a tésztában. Ügyeljünk arra, hogy a felszínük sima legyen.

Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, szórjunk rájuk lisztet, fedjük le őket, majd meleg helyen további két óra alatt kelesszük őket közel a duplájukra.

Amíg várakozunk, hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes hőmérsékleten, majd tegyük bele a vöröshagymát és óvatosan pároljuk addig, amíg üveges nem lesz, és enyhén meg nem pirul. Ezután tegyük félre.

Röviddel a kelesztés vége előtt melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra.

A megkelt tésztát formázzuk meg, és a bagelek közepébe készítsünk mélyedést.

Töltsük meg a mélyedéseket sült hagymával, és szórjuk meg a bialykat mákkal és szezámmaggal. Ezután szórjunk rájuk durva szemű sót és frissen őrölt borsot, majd 8-10 perc alatt süssük őketaranybarnára.

Vegyük ki őket a sütőből, és hűtőrácson hagyjuk kihűlni.

A megmaradt bialykat könnyen lefagyaszthatjuk és újramelegíthetjük; egyébként csak egy napig maradnak frissek.

Táplálkozási tanácsok

Bár a bialyt hagyományosan hagymával, szezámmaggal, mákkal, sóval és borssal készítik, nyugodtan kísérletezhetünk vele, és kipróbálhatjuk kedvenc hozzávalóinkkal, például sajttal és sonkával, vagy akár tonhallal.