Receptek

Arepa – lepénykenyér kolumbiai stílusban

közepes
CKD fázis: HD
Eredet: Colombia

Összetevők (4 Adag)

  • 25 dkg előfőzött kukoricaliszt (arepaliszt)
  • Só (tengeri)
  • 5 dl langyos víz
  • 2 ek. növényi olaj

Tápérték (adagonként)

Kalória252 kcal
Zsír7 g
Nátrium19,100.0 mg
Szénhidrátok42 g
Fehérje6 g
Foszfor161 mg
Kálium76 mg
Folyadéktartalom7 ml

Elkészítés

Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót. A halom közepén mélyedést alakítunk ki. A mélyedésbe beleöntjük a vizet, majd fakanállal lassan csomómentesre keverjük a masszát. 5 percig állni hagyjuk a masszát, hogy a liszt teljesen felszívja a folyadékot. Néhányszor átgyúrjuk a tésztát, majd felosztjuk 8 egyforma részre. A tésztadarabokból golyókat formázunk, majd 1-1,5 cm vastagságúra lapítjuk őket.

Teflonserpenyőben, közepes lángon felforrósítunk egy evőkanál olajat. 4 tésztalepényt helyezünk a serpenyőbe, majd lefedve 4-8 percig sütjük azokat, amíg az alsó részük aranybarna nem lesz. Megfordítjuk a lepényeket, és fedő nélkül 6-8 perc alatt a másik oldalukat is aranybarnára sütjük. Az elkészült lepényeket kivesszük a serpenyőből és félretesszük őket. A maradék 4 lepényt is kisütjük a fent leírtak szerint.

Felnyitjuk az arepákat, és tetszés szerint finomságokat teszünk a lepényekbe. Jó étvágyat! 

A konyhaművészetben jártasabbak sütés előtt is megtölthetik a lepényeket. Ehhez egyszerűen két lepényt formázunk a tésztagolyókból, az egyik az alsó, a másik a felső rész lesz. Az alsó részbe tetszés szerint tölteléket teszünk (ne túl vastagon), a szélekre ne kerüljön töltelék; ráhelyezzük a felső részt, és a megfelelő lezárás érdekében összenyomjuk a két részt. Már mehet is a serpenyőbe. A töltött arepát rövidebb ideig kell sütni, mert vékonyabb a tésztája. :)

Az arepát tradicionálisan tojással és paradicsommal fogyasztják reggelire, ebédre vagy vacsorára pedig marhahússal, csirkével, sonkával vagy kolbásszal és salátával.

A sajt kiváló töltelék ebben az ételben – hagyományosan kolumbiai quesitót használnak, ami egy darabos sajt, de a mozzarella vagy a feta is remek választás.