Peritoneális dialízis betegek táplálkozása

Mivel a vesék elvesztették azt a képességüket, hogy kiegyensúlyozzák az elektrolitokat, és eltávolítsák a salakanyagokat és a felesleges folyadékot, tekintse át a következő témákat.

Energia és fehérje

Az energiát nagyrészt szénhidrátokból és zsírokból nyerjük. Mivel a vesebetegeknél magasabb az emelkedett koleszterinszint kockázata, előfordulhat, hogy azt a tanácsot kapja, hogy kerülje azokat az ételeket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat vagy koleszterint. A zsír- és koleszterintartalom meghatározása érdekében figyelmesen olvassa el az élelmiszerek címkéjét. Válasszon jobb minőségű, telítetlen zsírokat, például olívaolajat vagy halat. Ha cukorbeteg, legyen nagyon óvatos az édességfogyasztással. A dietetikus által adott útmutatás különösen a cukorbetegek számára fontos.

Ha nem fogyaszt megfelelő mennyiségű szénhidrátot és zsírt, a szervezet a fehérjét használhatja fel energiaforrásként, ami azzal a kockázattal jár, hogy a fehérje felszabadítása érdekében lebontja az izomszövetet.

Ha nem fogyaszt elegendő fehérjét, az hiányos tápláltsághoz, súlyvesztéshez, izomgyengeséghez és rossz egészségi állapothoz vezethet. A hiányos tápláltság súlyos kockázat a dialízisbetegeknél. A dialízis megkezdése előtt a nefrológus figyelmeztethette Önt alacsony fehérjetartalmú étrend követésére a vesefunkció megőrzése érdekében. De most már eltérő a fontossági sorrend táplálkozásában. A dialízisen lévő legtöbb beteget ösztönzik arra, hogy annyi jó minőségű fehérjét (például szárnyast, halat, marhahúst) fogyasszanak, amennyit tudnak.

Folyadék és nátrium

A folyadék segít megőrizni a szervezet felépítését, a sejtek aktivitását és a testhőmérsékletet. A vesék elégtelenségével a felesleges folyadék nem tud eltávozni a szervezetből, ezért csökkentenie kell a napi folyadékbevitelt.

A nátrium-klorid (só) kulcsfontosságú a folyadékszabályozás, az idegek ingerületátvitele és az izomműködés szempontjából. Ha sós ételt fogyaszt, többet kell innia. A túl sok nátrium folyadék-visszatartást okozhat. Ez ödémához (folyadékgyülemhez) és vérnyomás-emelkedéshez, illetve légszomjhoz vezethet. A nátrium leginkább a konyhasóban és a kényelmi élelmiszerekben (például felvágottak, konzervek, fagyasztott pizza) található meg, de például a kenyér, a sajt és a sonka is tartalmaz sót. A korlátozott sóbevitel megkönnyíti a napi folyadékbevitel korlátozását.

Minél több vizet kell eltávolítani a peritoneális dialíziskezelés során, annál kényelmetlenebb lehet a kezelés az Ön számára. Folyadék minden italban megtalálható, de az olyan ételekben is, mint a mártások, levesek, szószok, zöldségek és gyümölcsök. Dietetikusa megbeszéli Önnel, mennyit ihat egy nap.

A folyadékbevitel csökkentése nem könnyű, de ha követi tippjeinket, egyszerűbbnek találhatja, mint gondolta volna.

Tippek a folyadékbevitel korlátozására:

A hideg segíti csökkenteni szomjúságérzését, különösen melegebb időjárás mellett.
Igyon hideg folyadékokat a meleg italok helyett.

 • Ha étkezések közt szomjas, kisétkezésként fogyasszon hideg zöldségeket és gyümölcsöt
 • Ha megengedett az Ön számára, gyógyszereit almaszósszal vagy mártással vegye be.
 • Ha Ön cukorbeteg, tartsa fenn az Önnek előírt vércukorszintet. A magas vércukorszint növeli szomjúságérzését.
 • Használjon kisebb csészéket és poharakat, az italokat kortyolgatva fogyassza el
 • A szájszárazság kezelésére próbálja meg kiöblíteni a száját, használjon szájvizet, vagy mosson fogat. Kemény cukorkák, egy darab citrom vagy lime szopogatása szintén segíthet. Azt is kipróbálhatja, hogy lefagyasztja a megengedett vízmennyiség egy részét, és a jégkockákat szopogatja.
 • Ne sózza meg az ételeit
 • Kerülje a magas nátriumtartalmú ételeket (kényelmi ételek, felvágottak, sajt, szalámi)
 • Só helyett főzzön fűszernövényekkel és fűszerekkel
 • Ne használjon sóhelyettesítőt. Káliumot tartalmazhatnak
 • Kerülje azokat az ételeket, amelyeknek a címkéjén a nátrium az első öt összetevő között szerepel

Kálium

A kálium fontos ásványi anyag az ideg–izom működéshez és a fehérje-anyagcseréhez. Az egészséges vese eltávolítja a fölösleges káliumot a szervezetből. A magas káliumszint izomgyengeséget és szabálytalan szívverést okozhat, amely veszélyes lehet.

Kálium főként a gyümölcsökben és zöldségekben, például a banánban, sárgabarackban és paradicsomban, a tejtermékekben és a csokoládéban található meg. A magas káliumszint megelőzése érdekében nefrológusa káliumkötő gyógyszert írhat fel Önnek. 

A következő tippek segítenek a káliumbevitel csökkentésében:

 • Ha meghámozza, feldarabolja és néhány órára nagy mennyiségű vízbe áztatja a burgonyát és más zöldségeket, azzal eltávolíthatja a kálium egy részét. Főzés előtt cserélje ki a vizet!
 • Az izotóniás italok rendszerint sok káliumot tartalmaznak. Fogyasztásuk előtt olvassa el a címkét

Foszfát

A foszfátban található ásványi anyag a foszfor; a kalciummal együtt a csontok és fogak erejét segít megőrizni. Az egészséges vese eltávolítja a fölösleges foszfátot. A szokásos dialízis eljárások nem tudják eltávolítani az összes fölösleges foszfátot. (Ez nem feltétlenül igaz a hosszú dialízis alkalmakra. Kérjük, tájékozódjon nefrológusánál.) A vér megemelkedett foszfátkoncentrációja miatt a kalcium kivonódik a csontokból, gyengítve és törékenyebbé téve azokat: ez a veseeredetű csontbetegség.

Ennek megelőzése érdekében nefrológusa foszfátkötőket írhat fel, egy étkezéskor szedendő gyógyszert, amely megköti és kiválasztja a foszfátot.

Korlátozza a foszfátban gazdag ételek, például a tejtermékek, diófélék és babfélék mennyiségét, bár ezek fehérjében gazdagok. Dietetikusa útmutatást ad azzal kapcsolatban, hogyan csökkentse a foszfátbevitelt úgy, hogy közben megtartja a vesebeteg diéta fehérjeszintjét.

Étrendkiegészítők

Számos étrendkiegészítő áll rendelkezésre, amelyek segítséget nyújtanak az alultápláltság vagy hiányos tápláltság megelőzésében. Ha étrendkiegészítőre van szüksége, dietetikusa segít megtalálni az Ön számára a legmegfelelőbbet.

RKapcsolódó tartalom

Dialysis patients do have nutritional needs that are more special than those of other people.

 

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.