Az energiát nagyrészt szénhidrátokból és zsírokból nyerjük. Mivel a vesebetegeknél magasabb az emelkedett koleszterinszint kockázata, előfordulhat, hogy azt a tanácsot kapja, hogy kerülje azokat az ételeket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat vagy koleszterint. A zsír- és koleszterintartalom meghatározása érdekében figyelmesen olvassa el az élelmiszerek címkéjét. Válasszon jobb minőségű, telítetlen zsírokat, például olívaolajat vagy halat. Ha cukorbeteg, legyen nagyon óvatos az édességfogyasztással. A dietetikus által adott útmutatás különösen a cukorbetegek számára fontos.
Ha nem fogyaszt megfelelő mennyiségű szénhidrátot és zsírt, a szervezet a fehérjét használhatja fel energiaforrásként, ami azzal a kockázattal jár, hogy a fehérje felszabadítása érdekében lebontja az izomszövetet.
Ha nem fogyaszt elegendő fehérjét, az hiányos tápláltsághoz, súlyvesztéshez, izomgyengeséghez és rossz egészségi állapothoz vezethet. A hiányos tápláltság súlyos kockázat a dialízisbetegeknél. A dialízis megkezdése előtt a nefrológus figyelmeztethette Önt alacsony fehérjetartalmú étrend követésére a vesefunkció megőrzése érdekében. De most már eltérő a fontossági sorrend táplálkozásában. A dialízisen lévő legtöbb beteget ösztönzik arra, hogy annyi jó minőségű fehérjét (például szárnyast, halat, marhahúst) fogyasszanak, amennyit tudnak.