A vesebeteg étrend 1. alappillére

Gondoskodjon a megfelelő kalóriabevitelről!

Wszyscy potrzebujemy witamin. Nie możemy bez nich żyć. Odgrywają one kluczową rolę w procesach związanych z gospodarką energetyczną, wzrostem i regeneracją organizmu. W przypadku większości witam organizm nie jest w stanie wytwarzać ich odpowiedniej ilości, dlatego konieczne jest ich pozyskiwanie z pokarmów lub suplementów. Podobnie jak w przypadku potasu i fosforanów, konieczne jest kontrolowanie przyjmowania tych ważnych składników odżywczych.

A dialízis megváltoztatja a szervezetem energiaszükségletét?

Igen, megváltoztatja. A dialízishez bizonyos mennyiségű energia szükséges, amely hozzáadódik a szervezet rendszeres energiaszükségletének összegéhez. Orvosa meg tudja mondani Önnek, hogy mennyivel több energiára van szüksége.

Mi a legmegfelelőbb energiaforrás számomra?

A szénhidrátok jelentik szervezete számára a legfontosabb energiaforrást. Fő funkciójuk az energia tárolása a szervezetben. Bizonyos szénhidrátok, mint például a cukorban található szénhidrátok gyorsan felszívódnak. Mások, az összetettebb szénhidrátok hosszabb idő alatt bomlanak le, így hosszabb időn át biztosítanak energiát. Ezek megtalálhatóak a tésztában, rizsben vagy barna kenyérben.

És mi a helyzet a zsírral?

A világ számos részén a zsírt nem megfelelő energiaforrásnak tekintik. A valóságban azonban ez az egyik leghatékonyabb. A zsírnak egyéb fontos szerepe is van: segít az egészséges sejtek felépítésében, illetve képessé tesz bennünket a vitaminok felvételére. A legjobb és leginkább szívbarát zsírforrást a tejtermékek, a zsíros halak és az olajok jelentik az Ön számára. Ha nehezére esik hízni, ne mellőzze a zsírban gazdag ételeket, vagy próbáljon meg kissé több olajat adni az ételeihez.

Mennyire fontosak a fehérjék a szervezetem számára?

A fehérjék jelentik a másik energiaforrást. Mivel a sejtek igen fontos részét képezik, létfontosságúak a táplálkozásunkban. A fehérjék a húsban, halban, tojásban, tejtermékben és burgonyában találhatók.

Cukorbeteg vagyok. Vannak rám vonatkozó speciális ajánlások?

Cukorbetegsége miatt szigorúan szabályoznia kell szénhidrátbevitelét vércukra megfelelő szinten tartásához. Minden szénhidráttartalmú étel (beleértve a kenyér, gabona, tészta, rizs, keményítő tartalmú zöldségek, gyümölcsök, gyümölcslevek, valamint számos desszert) növelik a vércukor szintet. Gyógyszereit az Ön által elfogyasztott teljes szénhidrátmennyiség, illetve az aktivitási szintje szerint kell beállítani.

Gyakran nem vagyok éhes. Tennem kell valamit ez ellen?

A legtöbb dializált betegnek csökkent az étvágya. Tehát akkor is fogyassza el naponta a három főétkezést, illetve köztük a két harapnivalót, ha nem éhes. Önnek valóban szüksége van energiára.

Van pár egyszerű módja annak, hogyan növelheti az étvágyát. Édesítse ételeit például egy kis fahéjjal – a mentához és a gyömbérhez hasonlóan a fahéj is természetes étvágynövelő. Egy kis fizikai aktivitás is jót tesz. Sétáljon egyet, vagy végezzen otthon könnyű tornát. Ez kedélyállapotán is javít, a jókedv pedig szintén növeli az étvágyat.

Mit tegyek, ha úton vagyok?

Ha utazik, vagy több órára elmegy otthonról, csomagoljon megfelelő ennivalót. A magas kalória tartalmú harapnivalók, például a tojásos, vagy sonkás szendvicsek kiválóan kiegészítik a napi három főétkezést. Ez a dialízis napokon is ajánlott – próbáljon meg elfogyasztani egy szendvicset a kezelés első órájában.

Ne feledje:

  • szervezete működéséhez energiára van szüksége
  • napi 3 kiadós főétkezés és 2 kiegészítő étkezés
  • a fizikai aktivitás növeli energia szükségletét
  • ne mellőzze a zsíros ételeket, ha híznia kell
  • próbáljon aktív maradni, menjen friss levegőre, és legyen jó kedélyű