Cukorbetegként fontos, hogy megtanuljuk felismerni, mely élelmiszerek tartalmaznak szénhidrátot és képesek legyünk kiszámolni a mennyiségeket. Ha ezt teszi, az Ön által elfogyasztott szénhidrát mennyisége egyensúlyban lesz a gyógyszereivel és a fizikai aktivitás szintjével. A diabetológus már valószínűleg megtanította Önnek a szénhidrát számolás rendszerét, hogy a szénhidrát-bevitelt ellenőrzés alatt tartsa.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket el kell kerülnöm?
A gabonafélék és gabonaalapú termékek, mint a kenyér, sütemény, vagy müzli fontos szénhidrát-források étrendünkben. Ha az Ön foszforszintje lehetővé teszi, válassza a gabonakeverék termékeket (pl. búza és rozs), mert a magas rosttartalom telítettség érzetet biztosít és a lassabb felszívódás miatt lassabban emeli az Ön vércukorszintjét. A kis mennyiségű zab szintén jó választás.
Ugyanez vonatkozik a friss zöldségekre, hüvelyesekre, durum tésztára, tejre és néhány gyümölcsre. Ezeknek az élelmiszereknek alacsonyabb a glikémiás indexük, mely azt mutatja, hogy egy élelmiszer milyen gyorsan és milyen mértékben emeli a vércukorszintet. Kérjük, vegye figyelembe, hogy bizonyos nagyon édes gyümölcsöknek, mint amilyen a szőlő, meglehetősen magas a glikémiás indexük.
Míg a múltban a kristálycukor (szacharóz) tabu volt a cukorbetegek számára, ma egy kis mennyiségű "csomagolt" cukor, pl. csokoládé formájában elfogadható alkalmi élvezetként. A cukros italokat és nagy cukortartalmú ételeket a legjobb elkerülni, mert a cukor gyorsan felszívódik, és a vércukorszint meredek emelkedését okozhatja.