Cukorbetegség & helyes étkezési szokások

Muesli bowl with oatflakes,raisins,fruits and yoghurt. Selective focus.
A cukorbeteg diéta és étrend alappillérei

Dialízis kezelésben részesülő cukorbetegként az Ön étrendje tele lehet ízletes, tápláló ételekkel. Ha tudja, mire van szüksége a szervezetének, tudja, mit egyen. Ha a megfelelő dolgokat választja, az életminősége is jobb lesz. Néhány egyszerű változtatással az étrendjében a dialízissel és a cukorbetegséggel való együttélés is könnyebb, és teljes mértékben élvezheti az életet.

 

Fontos, hogy betartsa a vesebeteg étrend öt legfontosabb előírását, megfogadjon néhány egyszerű tanácsot a szénhidrát bevitelre vonatkozóan és rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét.

Számolja a szénhidrátokat.

Cukorbetegként fontos, hogy megtanuljuk felismerni, mely élelmiszerek tartalmaznak szénhidrátot és képesek legyünk kiszámolni a mennyiségeket. Ha ezt teszi, az Ön által elfogyasztott szénhidrát mennyisége egyensúlyban lesz a gyógyszereivel és a fizikai aktivitás szintjével. A diabetológus már valószínűleg megtanította Önnek a szénhidrát számolás rendszerét, hogy a szénhidrát-bevitelt ellenőrzés alatt tartsa.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket el kell kerülnöm?

A gabonafélék és gabonaalapú termékek, mint a kenyér, sütemény, vagy müzli fontos szénhidrát-források étrendünkben. Ha az Ön foszforszintje lehetővé teszi, válassza a gabonakeverék termékeket (pl. búza és rozs), mert a magas rosttartalom telítettség érzetet biztosít és a lassabb felszívódás miatt lassabban emeli az Ön vércukorszintjét. A kis mennyiségű zab szintén jó választás.

Ugyanez vonatkozik a friss zöldségekre, hüvelyesekre, durum tésztára, tejre és néhány gyümölcsre. Ezeknek az élelmiszereknek alacsonyabb a glikémiás indexük, mely azt mutatja, hogy egy élelmiszer milyen gyorsan és milyen mértékben emeli a vércukorszintet. Kérjük, vegye figyelembe, hogy bizonyos nagyon édes gyümölcsöknek, mint amilyen a szőlő, meglehetősen magas a glikémiás indexük.

Míg a múltban a kristálycukor (szacharóz) tabu volt a cukorbetegek számára, ma egy kis mennyiségű "csomagolt" cukor, pl. csokoládé formájában elfogadható alkalmi élvezetként. A cukros italokat és nagy cukortartalmú ételeket a legjobb elkerülni, mert a cukor gyorsan felszívódik, és a vércukorszint meredek emelkedését okozhatja.

Ne feledje:

  • a szénhidrátok növelik vércukorszintjét
  • kontrollálja a szénhidrát-bevitelt a szénhidrát értékek gondos számolásával
  • cukros italok helyett válassza a vizet és növényi, vagy gyümölcsteákat az ajánlott mennyiségben
  • egyen kevesebb finomított gabonafélét és, amikor csak lehetséges, válasszon alacsonyabb glikémiás indexű (GI) élelmiszereket

Rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét.

A cukorbetegség azt jelenti, hogy túl sok cukor található az Ön vérében. Normál esetben a cukor mennyiségét a vérben az inzulin nevű hormon kontrollálja, amelyet a hasnyálmirigy választ ki. Az emésztés során számos élelmiszer átalakul glükózzá és ez bejut az Ön véráramába. Az inzulin segíti a glükóz beépülését a sejtekbe, ahol az energiaként hasznosul. A cukorbetegségben, mivel vagy nincs jelen elegendő inzulin, vagy a sejtek nem reagálnak az inzulinra, a test nem képes teljes mértékben felhasználni az Ön vérében található glükózt. Kezelés nélkül ez magas vércukorszinthez, (hiperglikémiához), illetve diabéteszes kómához vezethet.

Cukorbetegként Önnek figyelemmel kell kísérnie a saját vércukorszintjét egy otthoni vércukorszint-mérő készülékkel. Ha nem rendelkezik ilyennel, beszéljen erről orvosával. Ez az egyszerű teszt megmutatja, hogy az Ön vércukorszintje az elfogadható tartományba esik vagy sem. Az orvos egy másik vizsgálatot is elvégez, amelynek során megállapítja az Ön három hónapra vonatkozó átlagos vércukor szintjét. Az eredmények megmutatják, hogy mennyire tartja egyensúlyban cukorbetegségét.

Néha annyira szomjas vagyok...

Tudta, hogy a kezeletlen magas vércukorszint is növelheti a szomjúságot? Ne feledje, hogy dializált betegként figyelnie kell az elfogyasztott folyadék mennyiségére. A túl sok folyadék fogyasztása túlhidráltsághoz vezet, amely rossz hatással van az Ön keringési rendszerére. Ha ellenőrzi és szinten tartja vércukorszintjét, segít kezelni a szomjúságot és a folyadékfelvételt. Kezelőorvosa, vagy dietetikusa meghatározza az Ön számára javasolt folyadék mennyiséget.

Szükségem van plusz vitaminokra?

A megfelelő mennyiségű vitamin nélkülözhetetlen a cukorbetegek számára, mivel a vitaminok semlegesíteni tudják a vérben található bizonyos káros anyagokat. Tanulmányozza a vesebeteg étrend 5. alappillérében található ajánlásokat, és kizárólag azokat a vitaminokat szedje, melyeket az orvosa kifejezetten Önnek javasolt.

Ne feledje:

  • rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét
  • a magas vércukorszint szomjúságérzetet okoz, próbálja meg helyesen kontrollálni azt
  • nefrológus vagy dietetikus szakemberrel, egyeztesse az Ön számára engedélyezett napi folyadékbevitelt a rendszeres testmozgás segít elkerülni a kiemelkedően magas vércukor-értékeket
Kapcsolódó tartalom

Dialysis patients do have nutritional needs that are more special than those of other people.

 

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.