A vesebeteg étrend alappillérei

A vesebeteg étrend legfontosabb alappillérei Súgókártyák

Hétvégenként

  • egy csésze teát iszom egy csésze kávé helyett, mert ennek alacsonyabb a káliumtartalma.
  • rizst vagy tésztát választok burgonya helyett.
  • a főtt zöldséget részesítem előnyben, és csak kis adag salátát eszem.
  • inkább kompótot eszem a friss gyümölcs helyett.
  • nem eszem levest és szószt, vagy mártást.

Ha nassolni szeretnék

  • uborka- és répaszeleteket nassolok friss öntettel.
  • sótlan pattogatott kukoricát, perecet, puffasztott rizst, vagy ropogós kekszet választok.
  • a chips helyett inkább a ropit választom.
  • ha édességre vágyom, keménycukorkát eszem.

Bevásárláskor

  • bevásárlólistát készítek, hogy mindent megvegyek, ami szükséges, és elkerüljem a kísértéseket.
  • friss élelmiszereket vásárolok a készételek helyett. Például a húst és a kolbászt frissen veszem a húspultból.
  • elolvasom az élelmiszerek csomagolásán található címkét, hogy elkerüljem az E számokat, valamint a foszfor és kálium tartalmú összetevőket.

Főzéskor

  • frissen főzök, amikor csak tehetem.
  • csökkentem a sóhasználatot, amennyire csak lehetséges, és váltok a fűszernövények és a fűszerek használatára.
  • kerülöm a sópótló, vagy az alacsony nátriumtartalmú termékeket.
  • 1/3 rész tejszínt és 2/3 rész vizet használok tej helyett, és instant kávé helyett friss kávét főzök kálium bevitelem csökkentése érdekében.

Ha szomjas vagyok

  • kis csészéket és poharakat használok, és lassan iszom.
  • langyos vízzel kiöblítem a számat, vagy gargalizálok.
  • naponta legfeljebb 4 alkalommal fél szelet citromot teszek a számba.
  • cukormentes rágógumit rágok.
  • citrom- vagy savanyú gyümölcslével ízesített jégkockákat készítek.

Ha egész nap jövök-megyek,

  • akkor is reggelizem otthon, így elegendő energiával megyek el otthonról.
  • viszek magammal valami harapnivalót, például egy szendvicset.
  • magammal viszem a gyógyszereimet, például a foszfátkötőt.
  • olyan éttermet választok, ahol találok megfelelő ételt.

Étkezés közben

  • elegendő energiát veszek magamhoz.
  • az étrendembe nem illő ételekből csak kis adagokat fogyasztok.
  • nem adok hozzá sót és borsot az ételekhez.
  • beveszem a foszfátkötőimet az előírt módon.

Amikor zöldségeket és burgonyát készítek,

  • felkockázom az alapanyagokat, és beáztatom őket langyos vízbe 2 órán keresztül, főzés közben pedig egyszer lecserélem a vizet.
  • kiöntöm az áztató- és főzővizet, és nem használom mártások, vagy egyéb ételek elkészítéséhez.
  • nem sózom meg a főzővizet, mert ettől nehezebben oldódik ki a kálium.

A dialízis napján

  • elfogyasztok három főétkezést és két kiegészítő étkezést.
  • viszek magammal megfelelő ételt, például egy szendvicset.
  • a szendvicset, vagy más harapnivalót lehetőség szerint a dialízis első órájában elfogyasztom.
  • a kezelés során legfeljebb egy csésze folyadékot fogyasztok.
  • ilyenkor is figyelem a foszfor- és kálium bevitelem – a dialízis napok sem jelentenek kivételt.

Ha híznom kell,

  • zsírban gazdag ételeket fogyasztok.
  • teszek még egy kanál olajat az ételeimhez.
  • energiában gazdag tízórait és uzsonnát készítek, például palacsintát, vagy francia pirítóst.
  • vacsora után beiktatok még egy kiegészítő étkezést.

Arra is használhatja ezeket a kártyákat, hogy megszilárdítsa a táplálkozással kapcsolatos tudását. Mindig vigye magával a kártyákat, és olvasgassa őket.