A vesebeteg étrend 5. alappillére

Fogyasszon elegendő vitamint

Mindannyiunknak szüksége van vitaminokra. Nem tudnánk élni nélkülük. Létfontosságúak az olyan funkciókhoz, mint például az energiaellátás, növekedés vagy helyreállítás. Mivel legtöbbjüket maga a szervezet nem tudja előállítani elegendő mennyiségben, az ételekből és a vitaminpótló készítményekből kell biztosítani őket. A káliumhoz és a foszforhoz hasonlóan, ezek a létfontosságú tápanyagok is odafigyelést igényelnek.

Miben különbözik a vitamin szükségletem?

A dialízis egy szűrőfolyamat, amely a vitaminok egy részét is eltávolítja. Mindezen tényezőket figyelembe véve, Önnek több vitaminra van szüksége, és a vitaminok vonatkozásában a szokásos kiegyensúlyozott étrend nem elegendő. Ezért általában vitaminpótló készítmények szükségesek. Az Ön egyéni vitamin szükségletét és a szükséges vitaminpótló készítményeket orvosa határozza meg Önnek.

Mindenféle vitamin kapható a gyógyszertárakban és a boltokban. Szedhetem ezeket?

Nem tanácsos recept nélkül kapható vitaminokat szednie. Ennek két fontos oka is van: először is, csak a szakember tudja megítélni, hogy mennyivel nagyobb vitamin bevitelre van szüksége. Másodszor: nem minden vitamint kell pótolni, sőt, bizonyos vitaminokkal óvatosan kell bánnia, mint például az A-vitamin.

Melyek a legfontosabb vitaminok számomra?

Általánosságban, minden vízben oldódó vitamint pótolni kell, ide tartozik például a B1, B2, B6, B12, a folsav, a niacin, a pantoténsav, a biotin és a kis dózisú C-vitamin. Vannak, akik azt állítják, a „nagydózisú” C-vitamin jótékony az egészségre, a dializált betegeknek azonban mindenképpen kerülniük kell a magas C-vitamin bevitelt. A szervezet azt ugyanis egy oxalát nevű anyagra bontja le, amely felhalmozódhat és lerakódhat a csontokban és ízületekben, fájdalmat okozva ezzel.

Vannak vitaminok, amelyeket kerülnöm kell?

A vitaminok másik csoportja zsírban oldódik, következésképpen ezek a vitaminok jellemzően felhalmozódnak a szervezetben. Ezért ezeket a vitaminokat – A, D, E és K – csak akkor kell pótolni, ha orvosa ezt szükségesnek ítéli. Ez a másik ok, amely miatt tanácsos kerülnie a szabadforgalmú vitaminpótló készítményeket.

Ne feledje:

  • nem minden vitamint kell pótolni
  • a közhiedelemmel ellentétben, a nagy mennyiségű C-vitamin ártalmas lehet
  • kerülje a recept nélkül kapható vitaminpótló készítményeket
  • forduljon orvosához, aki meghatározza az Ön vitamin szükségletét, és felírja az Önnek megfelelő terméket
Kapcsolódó tartalom

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.

 

Testmozgási programjának nem a sportteljesítményekről kell szólnia. Válasszon inkább könnyebb mozgásformát