A vesebeteg étrend 4. alappillére

Ügyeljen a megengedett foszforbevitelre

A foszfor fontos a szervezet számára, létfontosságú az erős fogakhoz és csontokhoz, emellett szükséges minden izomtevékenységhez. Azonban a káliumhoz hasonlóan a túl magas foszforszint sem tesz jót az egészségének.

Rendben. Hogyan kerülhetem el a túl magas foszforszintet?

Sajnos foszformentes étrend nem létezik. A foszfor valójában szorosan kötődik a fehérjéhez. Emellett, amint azt megtudtuk, a fehérje fontos szerepet tölt be szervezetünkben, például az izmok felépítésében. A tejtermékek például magas fehérje- és foszfortartalmúak.

Ez azt jelenti, hogy fogyasszak kevesebb fehérjét?

Nem kell kerülnie, vagy korlátoznia ezeket az ételeket, különösen a húst és a halat. Azt azonban meg tudja tenni, és tanácsos is, hogy szabályozza foszforbevitelét, és kerülje a feldolgozott ételeket, amikor csak lehetséges. A sok adalékanyag, különösen az E számokat tartalmazók, nagy mennyiségű foszfort tartalmaznak.

Mit választhatok az élelmiszerboltban? Hogyan vásároljak? Hogyan főzzek?

Mindannyian hozzászoktunk a készételek vásárlásához. Ha azonban kerülnie kell ezeket, vásároljon friss ételeket – következésképpen valamivel több időt tölt majd a konyhában az ételek elkészítésével ahelyett, hogy csupán felmelegítene valamit, vagy kinyitna egy csomagot.

A csomagolt desszerteket például általában tejporral készítik, amely nagy mennyiségű foszfort tartalmaz. Egy egyszerű desszertkészítési trükk: használjon 1/3 rész tejszínt és 2/3 rész vizet a tej helyett, így jelentősen kevesebb foszfort fogyaszt.

Egy másik példa: a kolbász. Nem minden kolbász tartalmaz hozzáadott foszfort. Ha frissen vásárolja a húspultnál, mindig kérhet olyan kolbászt, amelynek alacsony a hozzáadott foszfortartalma, illetve foszformentes. Ha süt: a szokásos sütőpor helyett használjon szódabikarbónát.

A gyógyszereim is segítenek?

Ha orvosa foszfátkötőt írt fel Önnek, valójában ez foszforbevitele szabályozásának a legfontosabb eszköze. Valahányszor magas foszfortartalmú ételt eszik, vegyen be foszfátkötőt általában étkezés közben. Mindig az orvosa által előírt módon szedje, hogy valóban kifejtse hatását.

Ne feledje:

  • ne kerülje a foszfort, szabályozza bevitelét
  • térjen át a készételekről a frissen készített ételekre
  • ha feldolgozott élelmiszert vásárol, kerülje az E számokat
  • a foszfátkötőt mindig az orvosa által előírt módon szedje
Kapcsolódó tartalom

Vitamins are essential for functions such as energy, growth and repair.

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.