A vesebeteg étrend 3. alappillére

Készítse el ételeit megfelelő módon – csökkentse azok káliumtartalmát.

A kálium kulcsfontosságú eleme táplálkozásunknak. Alapvető szerepet játszik az izmok összehúzódásában. Azonban hiába ilyen fontos, a vér magas káliumszintje veszélyes. Ne feledje, hogy a szív is egy izom, és a vérében található túl nagy mennyiségű kálium súlyos egészségügyi kockázatot jelent.

Rendben. De miért kell óvatosan bánnom a káliummal?

A vese egyik funkciója az, hogy biztosítsa vérében a megfelelő kálium mennyiséget. A többletet egyszerűen kiszűri. Ha veséi nem tudják megfelelően ellátni ezt a funkciót, vérének káliumszintje megemelkedik.

Bár a dialízis hatékonyan kiszűri a káliumot, az a kezelések között gyorsan felhalmozódik szervezetében. Ezért ügyelnie kell arra, hogy ne fogyasszon túl sok káliumot.

Mely ételek tartalmaznak káliumot?

A káliumszint alacsonyan tartásával az a probléma, hogy az szinte minden élő szervezetben megtalálható. Következésképpen minden gyümölcs és zöldség tartalmaz káliumot. Természetesen vannak különbségek. A tészta és a fehér rizs például nagyon kevés káliumot tartalmaz. Elkerülése azonban egyszerűen lehetetlen, a lényeg az ételek elkészítésének módja.

Hogyan készíthetem el az ételeket a káliumtartalom csökkentésével?

Változtatnia kell a burgonya és a zöldségek elkészítésének módján – ez azonban egyszerű és gyorsan megszokja majd.

Elsőként szeletelje fel és áztassa be az alapanyagokat langyos vízbe, legalább két órán keresztül. Ezt követően öntse le róluk a vizet, és főzze meg a burgonyát, vagy a zöldségeket, ideális esetben közben egyszer cseréljen főzővizet. Ily módon nagy mennyiségű káliumot távolít el. A főzővizet ne használja másik étel, vagy szósz elkészítéséhez.

Mi a helyzet a friss gyümölccsel?

A gyümölcsöket illetően napi egy adag friss gyümölcsöt fogyaszthat, a másik adag azonban kompót legyen. Kérjük, szigorúan korlátozza a nagyon magas káliumtartalmú gyümölcsök, például a banán, vagy az aszalt gyümölcs fogyasztását.

Honnan veszem észre, hogy magas a vérem káliumszintje?

Amint azt már korábban említettük, a vérében található nagy mennyiségű kálium nagyon veszélyes lehet. Ha furcsa bizsergést érez a nyelvében vagy szájában, illetve ha lábai remegnek és gyengének érzi magát, azonnal forduljon orvoshoz.

Ne feledje:

  • a vér magas káliumszintje veszélyes
  • a kockázás, áztatás és főzés csökkenti a burgonya, a zöldségek és a gyümölcsök káliumszintjét
  • ha olyan tüneteket észlel, melyek arra utalnak, hogy vérének magas a káliumszintje, azonnal forduljon orvoshoz