A vesebeteg étrend 3. alappillére

Készítse el ételeit megfelelő módon – csökkentse azok káliumtartalmát.

A kálium kulcsfontosságú eleme táplálkozásunknak. Alapvető szerepet játszik az izmok összehúzódásában. Azonban hiába ilyen fontos, a vér magas káliumszintje veszélyes. Ne feledje, hogy a szív is egy izom, és a vérében található túl nagy mennyiségű kálium súlyos egészségügyi kockázatot jelent.

Rendben. De miért kell óvatosan bánnom a káliummal?

A vese egyik funkciója az, hogy biztosítsa vérében a megfelelő kálium mennyiséget. A többletet egyszerűen kiszűri. Ha veséi nem tudják megfelelően ellátni ezt a funkciót, vérének káliumszintje megemelkedik.

Bár a dialízis hatékonyan kiszűri a káliumot, az a kezelések között gyorsan felhalmozódik szervezetében. Ezért ügyelnie kell arra, hogy ne fogyasszon túl sok káliumot.

Mely ételek tartalmaznak káliumot?

A káliumszint alacsonyan tartásával az a probléma, hogy az szinte minden élő szervezetben megtalálható. Következésképpen minden gyümölcs és zöldség tartalmaz káliumot. Természetesen vannak különbségek. A tészta és a fehér rizs például nagyon kevés káliumot tartalmaz. Elkerülése azonban egyszerűen lehetetlen, a lényeg az ételek elkészítésének módja.

Hogyan készíthetem el az ételeket a káliumtartalom csökkentésével?

Változtatnia kell a burgonya és a zöldségek elkészítésének módján – ez azonban egyszerű és gyorsan megszokja majd.

Elsőként szeletelje fel és áztassa be az alapanyagokat langyos vízbe, legalább két órán keresztül. Ezt követően öntse le róluk a vizet, és főzze meg a burgonyát, vagy a zöldségeket, ideális esetben közben egyszer cseréljen főzővizet. Ily módon nagy mennyiségű káliumot távolít el. A főzővizet ne használja másik étel, vagy szósz elkészítéséhez.

Mi a helyzet a friss gyümölccsel?

A gyümölcsöket illetően napi egy adag friss gyümölcsöt fogyaszthat, a másik adag azonban kompót legyen. Kérjük, szigorúan korlátozza a nagyon magas káliumtartalmú gyümölcsök, például a banán, vagy az aszalt gyümölcs fogyasztását.

Honnan veszem észre, hogy magas a vérem káliumszintje?

Amint azt már korábban említettük, a vérében található nagy mennyiségű kálium nagyon veszélyes lehet. Ha furcsa bizsergést érez a nyelvében vagy szájában, illetve ha lábai remegnek és gyengének érzi magát, azonnal forduljon orvoshoz.

Ne feledje:

  • a vér magas káliumszintje veszélyes
  • a kockázás, áztatás és főzés csökkenti a burgonya, a zöldségek és a gyümölcsök káliumszintjét
  • ha olyan tüneteket észlel, melyek arra utalnak, hogy vérének magas a káliumszintje, azonnal forduljon orvoshoz
Kapcsolódó tartalom

Phosphate is important for our bodies, it is essential for strong teeth and bones, and it is needed for all muscle activity.

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.