A vesebeteg étrend 1. alappillére

Gondoskodjon a megfelelő kalóriabevitelről!

Wszyscy potrzebujemy witamin. Nie możemy bez nich żyć. Odgrywają one kluczową rolę w procesach związanych z gospodarką energetyczną, wzrostem i regeneracją organizmu. W przypadku większości witam organizm nie jest w stanie wytwarzać ich odpowiedniej ilości, dlatego konieczne jest ich pozyskiwanie z pokarmów lub suplementów. Podobnie jak w przypadku potasu i fosforanów, konieczne jest kontrolowanie przyjmowania tych ważnych składników odżywczych.

A dialízis megváltoztatja a szervezetem energiaszükségletét?

Igen, megváltoztatja. A dialízishez bizonyos mennyiségű energia szükséges, amely hozzáadódik a szervezet rendszeres energiaszükségletének összegéhez. Orvosa meg tudja mondani Önnek, hogy mennyivel több energiára van szüksége.

Mi a legmegfelelőbb energiaforrás számomra?

A szénhidrátok jelentik szervezete számára a legfontosabb energiaforrást. Fő funkciójuk az energia tárolása a szervezetben. Bizonyos szénhidrátok, mint például a cukorban található szénhidrátok gyorsan felszívódnak. Mások, az összetettebb szénhidrátok hosszabb idő alatt bomlanak le, így hosszabb időn át biztosítanak energiát. Ezek megtalálhatóak a tésztában, rizsben vagy barna kenyérben.

És mi a helyzet a zsírral?

A világ számos részén a zsírt nem megfelelő energiaforrásnak tekintik. A valóságban azonban ez az egyik leghatékonyabb. A zsírnak egyéb fontos szerepe is van: segít az egészséges sejtek felépítésében, illetve képessé tesz bennünket a vitaminok felvételére. A legjobb és leginkább szívbarát zsírforrást a tejtermékek, a zsíros halak és az olajok jelentik az Ön számára. Ha nehezére esik hízni, ne mellőzze a zsírban gazdag ételeket, vagy próbáljon meg kissé több olajat adni az ételeihez.

Mennyire fontosak a fehérjék a szervezetem számára?

A fehérjék jelentik a másik energiaforrást. Mivel a sejtek igen fontos részét képezik, létfontosságúak a táplálkozásunkban. A fehérjék a húsban, halban, tojásban, tejtermékben és burgonyában találhatók.

Cukorbeteg vagyok. Vannak rám vonatkozó speciális ajánlások?

Cukorbetegsége miatt szigorúan szabályoznia kell szénhidrátbevitelét vércukra megfelelő szinten tartásához. Minden szénhidráttartalmú étel (beleértve a kenyér, gabona, tészta, rizs, keményítő tartalmú zöldségek, gyümölcsök, gyümölcslevek, valamint számos desszert) növelik a vércukor szintet. Gyógyszereit az Ön által elfogyasztott teljes szénhidrátmennyiség, illetve az aktivitási szintje szerint kell beállítani.

Gyakran nem vagyok éhes. Tennem kell valamit ez ellen?

A legtöbb dializált betegnek csökkent az étvágya. Tehát akkor is fogyassza el naponta a három főétkezést, illetve köztük a két harapnivalót, ha nem éhes. Önnek valóban szüksége van energiára.

Van pár egyszerű módja annak, hogyan növelheti az étvágyát. Édesítse ételeit például egy kis fahéjjal – a mentához és a gyömbérhez hasonlóan a fahéj is természetes étvágynövelő. Egy kis fizikai aktivitás is jót tesz. Sétáljon egyet, vagy végezzen otthon könnyű tornát. Ez kedélyállapotán is javít, a jókedv pedig szintén növeli az étvágyat.

Mit tegyek, ha úton vagyok?

Ha utazik, vagy több órára elmegy otthonról, csomagoljon megfelelő ennivalót. A magas kalória tartalmú harapnivalók, például a tojásos, vagy sonkás szendvicsek kiválóan kiegészítik a napi három főétkezést. Ez a dialízis napokon is ajánlott – próbáljon meg elfogyasztani egy szendvicset a kezelés első órájában.

Ne feledje:

  • szervezete működéséhez energiára van szüksége
  • napi 3 kiadós főétkezés és 2 kiegészítő étkezés
  • a fizikai aktivitás növeli energia szükségletét
  • ne mellőzze a zsíros ételeket, ha híznia kell
  • próbáljon aktív maradni, menjen friss levegőre, és legyen jó kedélyű
Kapcsolódó tartalom

It is very important that you keep your liquid intake under control, simply because liquids are being retained by your body.

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.