A vesebeteg étrend öt legfontosabb alappillére

A vesebeteg étrend 1. alappillére:

Gondoskodjon a megfelelő kalória bevitelről

A vesebeteg étrend 2. alappillére:

Kontrollálja a folyadék fogyasztását, és só helyett használjon fűszereket.

A vesebeteg étrend 3. alappillére:

Készítse el ételeit megfelelő módon – csökkentse azok káliumtartalmát.

A vesebeteg étrend 4. alappillére:

Ügyeljen a megengedett foszforbevitelre.

A vesebeteg étrend 5. alappillére:

Fogyasszon elegendő vitamint.

Igen. Önnek különlegesebb táplálkozási szükségletei vannak másoknál. És nem, ez nem azt jelenti, hogy Ön nem élvezheti a jó ételeket. Az alábbi oldalakon bebizonyítjuk ezt Önnek, illetve bemutatunk számos példát, emellett tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogyan táplálkozhat megfelelően és hogyan érezheti jól magát.

A képlet nagyon egyszerű: ha megfelelő ételeket eszik, jól érzi magát. Ha tudja, mire van szüksége a szervezetének, azt is tudja, mit egyen. És ha a megfelelő táplálékokat választja, az élete jobb lesz.

Meg fogja látni: néhány változtatás az étkezési szokásaiban jobbá teszi az életét, és könnyebbé teszi a dialízist. Csupán szokássá kell tennie a vesebeteg étrend öt legfontosabb alappillérét, és ragaszkodnia kell ezekhez. Az alábbi oldalakon segítünk Önnek megismerni ezeket.

Megosztunk Önnel öt fontos táplálkozási ajánlást, valamint bemutatunk néhány példát a megfelelő ételeket tartalmazó étkezési tervre. Ön megtudja majd, melyik étel milyen tápanyagokat tartalmaz, illetve, hogy mit jelent ez az Ön étrendjére nézve.

Ha Ön cukorbeteg, az alábbi weboldalon található ajánlások szintén segítenek abban, hogy milyen ételeket válasszon, illetve hogyan készítse el ételeit. Természetes azonban, hogy az Ön táplálkozási szakértője vagy orvosa által készített, személyre szabott táplálkozási terv a legfontosabb útmutató az Ön számára.


Táplálkozzon megfelelően, vegye könnyebben a mindennapokat! Meg tudja tenni!

Megjegyzés: A táplálkozásával kapcsolatos döntések során mindig kövesse orvosa utasításait, az alábbi oldalakon található információk nem helyettesítik a szakemberrel folytatott konzultációt. Minden ajánlás a táplálkozásra vonatkozó EBPG-n alapul. Forrás: Nephrology Dialysis Transplantation (2007), 22 [2. kiegészítés]: ii45 – ii87, doi: 10.1093/ndt/gfm020. Szerzők: Denis Fouque et al. Az egyszerűség kedvéért az alábbi weboldal a foszfát és a foszfor kifejezéseket egyenértékűen használja.