A NephroCare oldala cookie-kat (sütiket) használ, hogy a legjobb szolgáltatást tudja nyújtani. Ha tovább böngészi oldalunkat, azzal elfogadja a feltételeinket, mi szerint a cookie-k engedélyezettek az oldalon. Bővebb információért kérjük olvassa el Adatvédelmi Irányelveinket.

A krónikus vesebetegek táplálkozása

Ha krónikus vesebetegséggel diagnosztizálták, a kiegyensúlyozott táplálkozás sokkal nagyobb szerepet játszik, mint egyéb esetekben, és még a betegség rosszabbodásának késleltetésében is segíthet.

A krónikus vesebetegség korai stádiumaiban az egészséges étrend gabonaféléket, különösen teljes kiőrlésű gabonákat, friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Ne feledje: szervezetének elegendő energiára van szüksége a megfelelő működéshez. 

Az energiaforrás nagy részének szénhidrátokból és zsírokból kell állnia, de ügyeljen arra, hogy csökkentse a telített zsírok és a koleszterin arányát; válasszon inkább telítetlen zsírokat és olajokat (például olívaolajat vagy halat).

Az egyik lényeges étrendbeli változtatás a fehérjebevitel korlátozása lehet. Ez segít megőrizni a vese működőképességét, és csökkenteni a nemkívánatos anyagok mennyiségét a vérben. Különösen gazdag fehérjében a hús, a hal, a csirke, a tojás és a tejtermékek.

Addig, amíg a vizelet mennyisége normális, nem szükséges korlátoznia a folyadékbevitelt. A nátriumbevitelt azonban csökkentenie kell. A só megköti a vizet, így szervezetének több folyadékra van szüksége. A nátrium leginkább a konyhasóban és a kényelmi élelmiszerekben (például felvágottak, konzervek, fagyasztott pizza) található meg, de például a kenyér, a sajt és a sonka is tartalmaz sót. Próbálja meg kiváltani a konyhasót fűszernövényekkel és fűszerekkel, és amikor csak lehet, főzzön friss termékekkel.

Ahogy a krónikus vesebetegség előrehalad, további étrendmódosításokra lehet szükség: A későbbi stádiumok a fehérjebevitel szigorúbb csökkentését igényelik, az alacsony fehérjetartalmú étrendről a nagyon alacsony fehérjetartalmú étrendre való átállással. Végül hasznára válhat az aminosav-/ketosav-pótlás, mivel a fehérjebevitel nem elég magas ahhoz, hogy fedezze szervezete szükségleteit. Nefrológusa vagy dietetikusa tájékoztatni fogja Önt szükségleteiről, és előírja a megfelelő kiegészítőt.

Ahogy észreveszi a vizelet mennyiségének csökkenését vagy boka- és lábduzzanatot, ideje csökkentenie a folyadékbevitelt is. Nefrológusa vagy dietetikusa támogatni fogja Önt a helyes napi folyadékbevitel mennyiségének kiszámításában. Ne feledje: a sós ételtől szomjas lesz!

Mivel a kálium most már gyorsabban fel tud gyűlni szervezetében, a felvételét csökkenteni kell, hogy megelőzze a megemelkedett káliumszintet, amely szívritmuszavarokhoz vezethet.

Nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak:

  • a gyümölcsök és gyümölcslevek (banán, szárított gyümölcsök, szőlő, avokádó)
  • a zöldségek (spenót, burgonya, brokkoli, paradicsom és más, sötétzöld leveles zöldségek)
  • a diófélék, mandula
  • a teljes kiőrlésű gabonakészítmények
  • a tej és tejtermékek
  • a sóhelyettesítők

A következő egyszerű tippek segítenek a káliumbevitel csökkentésében:

  • Ha meghámozza, feldarabolja és néhány órára nagy mennyiségű vízbe áztatja a burgonyát és más zöldségeket, azzal eltávolíthatja a kálium egy részét. Főzés előtt cserélje ki a vizet!
  • A főzés csökkenti a gyümölcsök és zöldségek káliumtartalmát. Használjon nagyobb mennyiségű vizet.
  • Használjon konzervgyümölcsöt (a folyadék nélkül) vagy fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget.  

Ha a foszfátszint magas, csökkentenie kell a foszfátban gazdag ételek bevitelét.

Magas foszfáttartalmúak:

  • a tej és tejtermékek
  • a hús
  • a hal
  • a teljes kiőrlésű gabonakészítmények
  • bab- és lencsefélék
  • a diófélék, mandula
  • az étcsokoládé/kakaó
  • az üdítőitalok (pl. kóla) és a sör

Hasznos lehet bizonyos vitaminok és ásványi anyagok pótlása. Forduljon orvosához vagy dietetikusához, aki megfelelő készítményt ajánl Önnek. Bizonyos vény nélkül kapható készítmények ártalmasak lehetnek a krónikus vesebetegek számára.

Ne feledje: fontos, hogy tápláltsági állapotát rendszeresen ellenőrizzék, különösen a krónikus vesebetegség későbbi stádiumaiban, amikor megnő a fehérje-energia-malnutríció (a hiányos tápláltság egy formája) és a túlzott folyadékbevitel kockázata. Ha bármilyen kérdése lenne, forduljon nefrológusához vagy dietetikusához, és kövesse tanácsaikat.