A cukorbetegség szövődményei & a diabéteszes láb

A cukorbetegség szövődményei

A diabétesz szív- és érrendszeri szövődményei

Szerencsére a kockázati tényezők ismeretével megteheti a szükséges óvintézkedéseket. A legfontosabb a vércukorszint folyamatos figyelése és szinten tartása, melynek eredményeként a szövődmények kialakulásának esélye minimálisra csökkenthető.

A cukorbetegek számára fontos kihívást jelentenek a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei. Amennyiben Ön cukorbeteg, elképzelhető, hogy diabéteszes nefropátia miatt kellett elkezdenie a dialízist. Ebben az úgynevezett mikro érrendszeri betegségben a hosszú időn át fennálló magas vércukorszint károsítja a kisereket a vesékben, melynek eredményeként a vesék nem tudják szabályozni a folyadékot és a sókat. A mikro érrendszeri betegség egy másik típusa a diebéteszes retinopátia, mely a szemekre van hatással; erről a következő oldalakon részletesen is beszámolunk, de nézzük előbb az érelmeszesedést és az érfal középső rétegének meszesedését, két makro érrendszeri betegséget, melyek a szervezet nagyobb vérereit érintik.

Érelmeszesedésről

Érelmeszesedésről, vagy az artériák megkeményedéséről akkor beszélhetünk, ha a nagyobb vérerek (pl. az artériák) zsírlerakódások – úgynevezett plakkok - miatt eltömődnek. A plakkok kialakulásának idő kell, így minél régebben alakult ki Önnél a cukorbetegség, annál nagyobb kockázatnak van kitéve. Testünk a lerakódásokat betolakodóknak észleli és immunsejteket küld, melyek megtámadják őket. Ez gyulladást okoz, melynek hatására a lerakódások megnövekedhetnek. A gyulladás súlyosabb, ha a vércukorszint magas, ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan monitorozza azt. A sport és a testedzés jótékony hatású, mert elősegíti a véráramlást, ezáltal megőrzi a vérerek rugalmasságát. Míg az érelmeszesedés a vérerek szűkületét okozza, az érfal középső rétegének meszesedése, vagy artériás meszesedés merevvé teszi a vérereket, és ez kardiovaszkuláris problémákhoz vezet. A betegség eredményeként a dialízis kezelések hatékonysága csökken, és a vérnyerési hely kialakításával és fenntartásával kapcsolatban is problémák merülhetnek fel. Ön is sokat tehet az érfal középső rétegének meszesedésének megelőzése érdekében azzal, hogy szinten tartja az úgynevezett csontanyagcserét.

Vérnyomás

Ez azt jelenti, hogy a foszfor és a calcium szinteket egyensúlyban tartja az étrend betartásával és az orvosa által felírt foszfátkötők rendszeres szedésével. Minden cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmény esetén a legjobb kezelés a megelőzés. Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze és egészséges szinten tartsa a vércukorszintjét, valamint ellenőrizze a lipidek szintjét helyes diétával és gyógyszerezéssel. A diabéteszes érrendszeri megbetegedés egyik mellékhatása a rossz vérkeringés. Ez a kezeket és a lábakat egyaránt érinti, de elsősorban a lábakat – ha nem kapnakelegendő oxigéndús vért, sebek és fertőzések alakulhatnak ki.

Védje a látását

Látásunk értékes, mindent meg kell tennünk, hogy óvjuk, ezért vizsgáljuk meg, a cukorbetegség hogyan károsítja a szemeit és a látását, és ezt hogyan akadályozhatja meg. Amennyiben Ön cukorbeteg és azt veszi észre, hogy a látása romlik, homályosabb lesz, ne gondolja azt, hogy elegendő elmenni, és vásárolni egy új szemüveget. Ez a változás összefüggésben lehet a vércukorszintjével! Ha túl magas a vércukorszint, a szem lencséi megduzzadnak, ezért a látásunk homályos lesz. Ez átmeneti változás, és amikor a vércukorszintje visszaáll a normal tartományba, a látása is javul. Ez azonban több hónapig is eltarthat, miután a vércukorszint visszatért a normál tartományba. A homályos látás ugyanakkor súlyos szemészeti probléma jele is lehet, ezért nagyon fontos, hogy minden esetben forduljon orvoshoz, amikor rendellenességet tapasztal a látásában. A diabéteszes szembetegség kifejezést azokra a szem-betegségekre használjuk, melyek a cukorbetegség következtében alakultak ki. A leggyakoribbak ezek közül a szürkehályog, diabéteszes retinopátia és a glaucoma (zöld hályog).

A szürkehályog minden bizonnyal a legismertebb betegség a fentiek közül, mely cukorbeteg és nem cukorbeteg embereket egyaránt érint. A cukorbetegségben szenvedőknél azonban gyakran fiatalabb korban kialakulhat szürkehályog. Ez a betegség akkor alakul ki, mikor a szemlencse ködössé vagy homályossá válik, így a látás romlik. Szerencsére napjainkban a szürkehályog könnyen gyógyítható, az eredeti szemlencsét sebészeti úton mesterséges lencsére cserélik. A diabéteszes retinopátia, vagy a retina sérülése a cukorbetegség esetén leggyakrabban előforduló szembetegség, melynek oka a retina vérereinek természetellenes megnövekedése. A retina egy fényérzékeny réteg a szem hátsó részében, mely a fényt idegingerületté alakítja. Az idegingerületek a látóidegen keresztül jutnak el az agyba, ahol átalakulnak képekké, ez a látásunk! Ahhoz, hogy a retina megfelelően működjön, folyamatos vérellátásra van szüksége, melyet hajszálerek hálózata biztosít. Ezek a hajszálerek érzékenyek a vércukorszint ingadozásra, és ha a glükóz szintje a vérben túl magas, károsodhatnak. A túlzott vércukorszint kitágíthatja a hajszálereket, mely ballonszerű kidudorodásokat, úgynevezett aneurizmákat okoz, amelyek miatt az erek elzáródhatnak, vagy akár szétrobbanhatnak, mely a látás elvesztéséhez is vezethet. A diabéteszes retinopátia mindkét szemet érinti, jellemzője, hogy nincsenek korai figyelmeztető jelei. Gyakran nincsenek tünetek, bár néhány betegnél előfordulhat homályos látás, a kép sötétedése a látótérben. Egyéb tünetek lehetnek foltok vagy sötét vonalak úszása a látótérben vagy vibráló látás, sötét vagy üres területek a látásban, részleges vakság és a színészlelés romlása. Jó hír, hogy amennyiben időben észreveszik, a betegség korai tünetei visszafordíthatók, így kiemelten fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse szemeit.

A diebéteszes retinopátia korai stádiumaiban a sérült vérerekből kis mennyiségű vér szivároghat a szembe. A betegség előrehaladásával a vérerek a retinában sérülnek, ezért a vérellátás nem megfelelő. Új vérerek nőnek, hogy pótolják a sérült vérerek miatt kialakult veszteséget, de ezek gyakran nem megfelelően működnek, nem biztosítanak megfelelő véráramlást. Előfordul, hogy  ezek az erek az üvegtestben (a zselészerű anyag a szem középső részében) nőnek, vagy vért szivárogtatnak az üvegtestbe és hegesedhetnek, melynek eredményeként a retina leválhat, amely a látás torzulásához vagy elvesztéséhez vezet. Az új vérerek fejlődése megakadályozhatja a normál folyadék távozását a szemből, így nyomás alakul ki. Ez az állapot a glaukóma (zöld hályog), mely a látóideget károsítja. A korai stádiumban létezik elérhető kezelési mód a diabéteszes retinopátia néhány tünetére. Bár a betegség teljes egészében nem gyógyítható, ezek a kezelési módok segítenek lelassítani az előrehaladását, és megállítani a látás további romlását.

A megelőzés a legjobb gyógymód

A régi aforizma “legjobb gyógymód a megelőzés” itt is érvényes. Mivel a cukorbetegséghez kapcsolódó szembetegség fájdalom vagy egyéb tünetek nélkül kialakulhat, amennyiben Ön cukorbeteg, nagyon fontos, hogy évente járjon szemészeti kivizsgálásra. Ez az ellenőrző vizsgálat nagyon egyszerű és teljesen fájdalommentes: egy különleges szemcsepp használatával az orvos kitágítja a pupilláit, hogy megvizsgálja a szem hátsó részében található retinát. Amennyiben a diabéteszes retinopátia tüneteit észleli, javasolni fogja a legmegfelelőbb kezelési módot. Ahogyan ebből a cikkből is kiderül, számos egészségügyi szövődmény kapcsolódik a cukorbetegséghez, de ha tisztában vagyunk ezekkel, és a megfelelő életmódot választjuk, sokat tehetünk a súlyosabb problémák megelőzéséért. Elsősorban törekednünk kell arra, hogy napi szinten figyeljük vércukorszintünket, valamint kontrolláljuk a vérnyomást és a koleszterinszintet. Kérdezze meg kezelőorvosát, milyen rendszeres egészségügyi szűrésekre van szüksége, és minden szokatlan tünetet, észrevételt osszon meg vele. Orvosa segítségére less abban, hogy a szövődmények kialakulásának kockázatát minimálisra csökkentse és a lehető legjobb egészségben maradjon.

A diabéteszes láb

A diabéteszes láb bárkit érinthet, aki cukorbetegségben szenved, és olyan komplikációt  vagy elváltozást jelent, amely a diabetes mellitus közvetlen következménye. Számos tünet előfordulhat, köztük fekélyek, fertőzések és neuropátiás osteoarthropathia, vagy más néven Charcot-láb. A diabéteszeseket gyakran sújtó két fő probléma – az idegkárosodás és a nem megfelelő keringés – mindegyike hólyagokat és bőrsérüléseket okozhat, amelyek megfelelő kezelés nélkül elfertőződhetnek, és súlyos problémákat okozhatnak. A megelőzés és a megfelelő lábápolás ezért elengedhetetlen a problémák korai észleléséhez és a következmények minimálisra csökkentéséhez. Először is legyünk tisztában az okokkal, majd lássuk, mit tehetünk a megfelelő lábápolásért.

Diabéteszes lábfekély

A diabéteszes láb egyik leggyakoribb jellemzője a diabéteszes láb fekély. A fekély egy olyan seb, amely nem gyógyul be: a bőr leválik, és feltárul az alatta lévő szövet. A cukorbetegség akadályozza a szervezet természetes sebgyógyító folyamatait, amely azt jelenti, hogy az egészséges személynél gyorsan gyógyuló sérülések és hólyagok elfertőződhetnek cukorbetegség esetén. A fekélyek általában kisebb vágások, hólyagok, vagy égési sérülések nyomán alakulnak ki. Ezek megjelenhetnek nem megfelelő lábbeli, a cipőben levő kavics, vagy olyan kemény él miatt, amely folyamatosan dörzsöli a lábat, míg a bőr végül felhólyagosodik vagy felszakad. A cukorbetegek idegkárosodásra (neuropátiára) is hajlamosak, amely annak köszönhető, hogy hosszú időn keresztül magas a vércukorszintjük. A krónikus idegkárosodás bőrszárazságot okoz, amely a lábon bőrkeményedést és repedéseket eredményez. Ha a bőr felreped, a baktériumok be tudnak jutni, és fertőzést okoznak. Mivel az idegkárosodás csökkenti az érzőképességet a lábakban, a bőrkeményedéseken vagy a láb más érzéketlen részein megjelenő hólyagok és sebek észrevétlenek maradnak, és ha nem kezeli a „sérült” lábat, az állapota romlik, és a sebek könnyen elfertőződhetnek a baktériumoktól.

A lábfekélyek kezelése

Kezelés hiányában a lábfekélyek következményei súlyosak lehetnek, de szerencsére a fekélyek jól reagálnak a kezelésre. Ha az a gyanúja, hogy lábfekélye van, azonnal beszéljen orvosával. Az első lépés általában az, hogy a fekélyre védőkötést tesznek, hogy megelőzzék a fertőzést és esélyt kapjon a gyógyulásra. Az ápoló rendszeresen cseréli a kötést. Lábdoktorhoz is beutalhatják, hogy eltávolítsa a bőrkeményedéseket, amelyek akadályozhatják a fekély gyógyulását, fertőzés esetén pedig antibiotikumot is kaphat. A fekély  helyétől és súlyosságától függően különleges diabéteszes cipő hordását is előírhatják, vagy gyógyfűzőt, gipszet is kaphat, hogy levegyék a nyomást a fekélyről és gyorsabban tudjon gyógyulni. Bizonyos esetekben kórházi tartózkodásra is sor kerülhet különleges kezelések érdekében, pl. végezhetnek kisebb műtétet az elhalt szövetek eltávolításához vagy a genny lecsapolásához. A fekélyek megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, és kontroll alatt tartsa azt. Lábait vizsgálja át minden nap, hogy nincs-e rajtuk vágás, hólyag vagy más elváltozás. Mivel a rosszul illeszkedő cipő a lábakon megjelenő sebek és hólyagok fő oka, gondosan válassza ki lábbelijét. Igyekezzen bőrből, hasított bőrből vagy vászonból készült cipőket hordani, és kerülje a műanyag vagy más olyan anyagból készült cipőket, amelyek nem hagyják a lábat „lélegezni”. Gondoskodjon róla, hogy lábbelije illeszkedjen a lábára, ne legyen túl szoros és ne dörzsölje ki. Ideálisak a fűzős vagy tépőzáras cipők, amelyek igény szerint állíthatók.

Az osteoarthropathia

Az osteoarthropathia egy másik olyan állapot, amely a cukorbetegek lábát veszélyezteti a károsodott idegek következtében. A Jean-Martin Charcot, francia neurológus után más néven Charcot-lábnak nevezett betegség a lábak csontjainak gyengülését okozza azon pácienseknél, akik jelentős idegkárosodást szenvedtek. Ahogy a csontok gyengülnek, mikrotörések fordulnak elő, és súlyos esetben ezek következtében az ízületek összeroppannak. Az idegkárosodás következtében csökkenhet a láb érzőképessége, és előfordulhat, hogy nem érzi a fájdalmat, az ütést vagy a hőmérsékletváltozást. Ez azt jelenti, hogy tovább gyalogolhat a sérült lábon, összenyomhatja a törést és ronthat a sérülés állapotán. Ha tovább használja a lábát, változhat az alakja is és eldeformálódhat. Ezek a deformitások további kockázatot jelenthetnek a lábfekélyek kialakulásában. Ha lábában egy kisebb ütés vagy trauma esetén is forróságot érez vagy bedagad, az a Charcot-láb első tünete lehet. A láb lehet fájdalmas vagy nem fájdalmas, lehet piros és/vagy duzzadt, és az érintett láb tapintásra melegebbnek tűnhet, mint a másik. Ha ezeket a tüneteket észleli, haladéktalanul kérjen tanácsot orvosától!

A Charcot-láb kezelése

A kezdeti stádiumban, amikor a csont elgyengült, de még nem tört el, lábát gipszbe tehetik, hogy csökkentsék a károsodást és megelőzzék a  deformitást. A gipsz biztosítja a láb mozdulatlanságát, és lehetőséget ad a gyógyulásra. Előrehaladottabb esetekben akár műtétre is sor kerülhet a törött és eldeformálódott csontok helyreillesztése érdekében.

Lábápolás

Ha Ön cukorbeteg, nagyon fontos, hogy gondosan vigyázzon lábára egy megfelelő lábápolási rutinnal. Naponta vizsgálja át lábait a fekélyek vagy más problémák lehetséges tüneteinek ellenőrzésére, és a talált jeleket beszélje meg kezelőorvosával. Ha rendelkezik lábdoktorral vagy diabetológus szakorvossal, beszélje meg vele kérdéseit vagy kétségeit, egyéb esetekben pedig forduljon orvoshoz például az Ön nefrológusához a NephroCare dialízis központban.

Forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli magán:

 • Sajgó, piros, duzzadt vagy fájdalmas sérülések,hólyagok a lábujjakon vagy a lábon
 • Berepedezett bőr, amely nem gyógyul
 • A körmök érzékenysége vagy megvastagodása
 • Láb- vagy körömgomba
 • Fertőzés, duzzadás vagy váladékozás bármely jele
 •  A meglévő fekélyek vagy a környező bőr változásai

Ha ezeket az ellenőrzéseket rendszeresen elvégzi, idejében észreveszi az esetleges problémákat, és az azonnali és hatásos kezelés megkezdésével minimálisra csökkentheti a komplikációk kialakulását. Ha nehezen tudja megnézni vagy elérni a lábfejét, kérje meg valamelyik családtagját, hogy segítsen minden nap megvizsgálni a lábát, vagy beszéljen orvosával vagy ápolójával a dialízis központban.

A mindennapos lábápolás gyakorlata

 • Minden nap ellenőrizze a lábán található sérüléseket
 • Minden nap mossa meg lábait szappannal és meleg vízzel, és alaposan törölje szárazra.
 • Lábait tartsa melegen és szárazon. Használjon semleges krémet, hogy a bőr puha maradjon, és megelőzze a berepedezéseket.
 • Használjon gombaölő spray-t vagy hintőport a gombás fertőzések megelőzésére
 • Rendszeresen vágja le körmeit, és használjon habkövet a bőrkeményedések eltávolításához (sose használjon éles eszközt a bőrkeményedések eltávolításához)
 • Ne sétáljon mezítláb
 • Válasszon kényelmes bőr vagy vászon lábbelit
 • Rendszeresen fertőtlenítse cipőit (formalinos vattával)
 • Ne dohányozzon: a dohányzás rontja a lábak oxigénellátását és növeli a szövődmények kockázatát