Korai stádium

Orvos egy hölgy vérnyomását méri

A legtöbb embernek a korai stádiumban (1., 2. és 3a.) nincs tünete vagy csak nem feltűnőek, így a krónikus vesebetegséget nehéz felismerni.

A krónikus vesebetegség korai stádiumaiban ugyanakkor a megfelelő kezelés megakadályozhatja, vagy legalább lelassíthatja a betegség súlyosbodását. Éppen ezért olyan fontos, hogy tudja, melyik stádiumban van, mik a tünetek, és mit tehet.

1. stádiumú krónikus vesebetegség

1. stádiumú krónikus vesebetegség esetén a glomerularis filtrációs ráta (GFR) szintje normális vagy emelkedett, értéke 90 ml/perc vagy magasabb. Az 1. stádium a krónikus vesebetegség legenyhébb formája, és akár észrevétlen is maradhat, ugyanis az érintettek általában tünetmentesek.

2. stádiumú krónikus vesebetegség

Egy 2. stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő beteg esetében olyan vesekárosodásról beszélhetünk, amely a glomerularis filtrációs ráta (GFR) enyhe, 60-89 ml/percre történő csökkenését eredményezi. Általában még ebben a szakaszban sincsenek olyan tünetek, amelyek a vese károsodására utalnának.

3a. stádiumú krónikus vesebetegség

3. stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő beteg esetében mérsékelt vesekárosodás tapasztalható. A 3. típusú krónikus vesebetegség 3a. és 3b. stádiumra osztható. A 3a. stádiumban a glomerularis filtrációs ráta (GFR) szintje 45-59 ml/perc értékre csökken. A betegek általában még ebben a szakaszban sem tapasztalnak olyan tüneteket, amelyek a vesék károsodására utalnának.

Mit érdemes tudnom?

A korai stádiumokban nagyon fontos, hogy lassítsuk a krónikus vesebetegség súlyosbodását, és csökkentsük a további komplikációk kialakulásának kockázatát. Az 1., 2. és 3a. stádium során konzervatív kezelés – például egészséges életmód, speciális étrend és gyógyszeres kezelés – elegendő lehet a krónikus vesebetegség súlyosbodásának megállításához vagy legalább lassításához. Dietetikus segít Önnek megismerni, mely ételeket kell kerülnie, és melyeket fogyaszthatja szabadon. 

Lásd A krónikus vesebetegség és a táplálkozás

Orvosa mindent megtesz azért, hogy azonosítsa és kezelje vesebetegségét. Gyógyszereket is felír, amelyek segítenek bizonyos panaszok, például a magas vérnyomás és a vízvisszatartás kezelésében. Magas vérnyomás már 1. stádiumú krónikus vesebetegségnél is előfordulhat. Kérjük, keresse fel orvosát, hogy rendszeresen ellenőrizze vérnyomását.

Mit tehetek?

Az alábbi megelőző intézkedések segíthetnek megvédeni a veséit és megőrizni működésüket: 

 • Tudjon meg minél többet a krónikus vesebetegségről és arról, hogyan lassíthatja súlyosbodását.
 • Rendszeresen látogasson el orvosához.
 • Szedje gyógyszereit az orvos által előírt módon. A gyógyszerek nagyon fontosak egészsége és jó közérzete szempontjából. Különösen diabétesz és/vagy magas vérnyomás esetén figyeljen oda, és szigorúan tartsa be az előírt kezeléseket.
 • A vesebetegséget okozhatja öröklött hajlam is, amelyről tájékoztatnia kell orvosát.
 • Ha bármilyen változást észlel a vizeletürítési jellemzőkben (pl. vizelet állagának megváltozása, vizeletürítési nehézségek), tájékoztassa orvosát.
 • Tekintse át a gyógyszereit, és bizonyosodjon meg arról, hogy olyat írták fel Önnek, ami a legkevesebb megterhelést jelenti a veséire.
 • Táplálkozzon egészségesen (forduljon dietetikushoz a speciális ajánlásokhoz).
 • Hagyja abba a dohányzást.
 • Csökkentse az alkoholfogyasztást.
 • Csökkentse túlsúlyát.
 • Őrizze meg kondícióját rendszeres testmozgással.
Kapcsolódó tartalom

A krónikus vesebetegség késői stádiumában (3b., 4. és 5.) a vesék működése súlyosan beszűkül.

A kiegyensúlyozott táplálkozás követése nagyon fontos, és segíthet a betegség rosszabbodásának késleltetésében.