Késői stádium

Orvos receptet nyújt át egy betegnek
A krónikus vesebetegség késői stádiumában (3b., 4. és 5.) a vesék működése súlyosan beszűkül

Mivel a vesék már nem képesek ellátni a fontos funkcióikat, folyadékfelesleg keletkezik, és salakanyag halmozódik fel a vérében. Ez az urémia.

 

A krónikus vesebetegség ezen késői stádiumában nagyon fontos mindent megtenni azért, hogy lelassítsuk a betegség teljes veseelégtelenségig vezető súlyosbodását. A vese elégtelen működése azt jelenti, hogy a vesefunkció a normális veseműködés 10-15%-ára esik vissza, a kiesett működést pedig dialízissel vagy vesetranszplantációval kell helyettesíteni. Az, hogy pontosan milyen GFR-értéknél kell megkezdeni a dialízist, számos tényezőtől függ (pl. vesebetegség, alultápláltság, urémiás tünetek stb.). Kérjük, kövesse orvosa utasításait.

3b. stádiumú krónikus vesebetegség

S A 3. típusú krónikus vesebetegség 3a. és 3b. stádiumra osztható. A 3b. stádium a krónikus vesebetegség késői stádiumába tartozik. 3b. stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő beteg esetében mérsékelt vesekárosodás tapasztalható, és a GFR szintje 30-44 ml/perc.

A krónikus vesebetegség ezen stádiumában a gyakori tünetek az alábbiak lehetnek: alacsony vörösvértestszám, alultápláltság, csontfájdalom, idegek bizsergése vagy zsibbadása, koncentrálási nehézségek, általánosan rosszabb közérzet.

4. stádiumú krónikus vesebetegség

A 4. stádiumban a vese károsodása előrehaladott, a GFR alig 15-30 ml/perc. A fent említett tünetek mellett 4. stádiumú krónikus vesebetegség esetén gyakori tünet még a csontbetegség, a nyugtalan láb szindróma, a viszkető bőr és az anémia. Az anémia azt jelenti, hogy alacsony a vörösvérsejtek száma, ami fáradtságot, koncentrálási nehézségeket, étvágytalanságot, duzzanatokat (különösen a lábakban és a szemek körül), légszomjat és sápadt bőrt okozhat.

5. stádiumú krónikus vesebetegség

5. stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő beteg esetében a vesekárosodás mértéke csökkent, 15 ml/perc vagy alacsonyabb szintű GFR-t eredményez. A vesék ekkorra már szinte teljesen elveszítik hatékony működőképességüket. A vesebetegség a veseműködést olyan szintre csökkenti, ahol már szükséges helyettesítő kezelések alkalmazása.

Mit érdemes tudnom?

A krónikus vesebetegség késői stádiumában Ön és az orvosa mindent megtesznek azért, hogy lassítsák a betegség teljes veseelégtelenségig vezető súlyosbodását. A megfelelő étrend és kezelés itt fontosabb, mint bármelyik másik stádiumban.

Lásd A krónikus vesebetegség és a táplálkozás

Emellett el kell kezdenie gondolkozni a vesepótló kezelésben is. Idejekorán ismerje meg a különböző lehetőségeket, hogy elegendő ideje maradjon a szükséges előkészületek elvégzésére. Három különböző kezelési lehetőség áll rendelkezésére, amellyel pótolható a kiesett vesefunkció:

Vesetranszplantáció
Hemodialízis
Peritoneális dialízis

Mit tehetek?

Annak érdekében, hogy a vesepótlás a lehető legtovább késleltethető lehessen, és közben egyetlen lehetőséget sem kelljen elvetni, az alábbiakat teheti:

 • Rendszeresen keressen fel egy nefrológust.
 • Forduljon orvosához, ha változást tapasztal egészségi állapotában (pl. megfázásra vagy influenzára utaló tünetek, szokatlan, új vagy rosszabbodó tünetek)
 • Ismerje meg a különböző vesepótló kezelési lehetőségeket, és orvosával együtt döntse el, melyik a legmegfelelőbb az Ön számára. Kezdje el mihamarabb a szükséges előkészületeket
 • Szedje gyógyszereit az orvos által előírt módon. A gyógyszerek nagyon fontosak egészsége és jó közérzete szempontjából. Különösen diabétesz és/vagy magas vérnyomás esetén figyeljen oda, és szigorúan tartsa be az előírt kezeléseket.
 • Módosítsa étrendjét (forduljon dietetikushoz a speciális ajánlásokhoz)
 • Hagyja abba a dohányzást.
 • Csökkentse alkoholfogyasztását.
 • Őrizze meg kondícióját rendszeres testmozgással.
 • Stay fit with regular physical exercises.
 • Ismerje meg a várhatóan szükséges életmódbeli változásokat, és tegye fel kérdéseit.
 • Vegyen részt aktívan veséje gondozásában.
Kapcsolódó tartalom

Az alábbiakban megismerheti a vesékkel kapcsolatos alapvető tudnivalókat: mik a vese főbb funkciói, mi történik, ha a vese elégtelenül működik, mik a kockázati tényezők és a tünetek, valamint mit tehet Ön, ha veséje nem működik megfelelően.