Betegségem stádiuma

A krónikus vesebetegség (CKD) egyszerűen azt jelenti, hogy vesénk már nem működik elég jól ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ez a folyamat általában hónapok vagy évek lefolyása alatt megy végbe. A folyamat nem visszafordítható, ám korai diagnózissal, megfelelő kezeléssel és néhány életmódbeli változással lelassítható, és bizonyos esetekben meg is állítható. Ha vesebetegségben szenved, tudjon meg róla mindent, amit csak lehet. A megfelelő kezelés és a szükséges életmódbeli változások segítségével tovább maradhat egészséges. Orvosa szoros együttműködésben dolgozik Önnel azon, hogy mindent megtegyenek azért, hogy a kiváltó okok szabályozásával megállítsák, vagy legalább lelassítsák a betegség előrehaladását.

A krónikus vesebetegség öt stádiuma

A krónikus vesebetegségnek 5 stádiumba van (CKD 1-5). A krónikus vesebetegség 3. stádiumát gyakran 3a. és 3b. stádiumra osztják. Az egyszerűség kedvéért a krónikus vesebetegség 1-től a 3a. stádiumig tartó szakaszát korai stádiumnak, a 3b-től az 5. stádiumig tartó szakaszát pedig késői stádiumnak nevezhetjük.

Ahhoz, hogy megfelelően változtathasson életmódján, fontos ismernie betegsége stádiumát, hiszen ez tájékoztatja arról, mennyire előrehaladott a betegség. A betegség öt stádiumát a glomerularis filtrációs ráta (GFR) határozza meg. Ezért fontos tudnia, mi is az a GFR.

Glomerularis filtrációs ráta (GFR)

A glomerularis filtrációs ráta (GFR) a veseműködés mérésére szolgál, és egy egyszerű vérvizsgálatból megállapítható, amely a vér kreatinin és albumin szintjét méri, valamint figyelembe veszi az Ön korát, illetve faji, nemi és további tényezőit. A GFR segítségével az orvos meghatározhatja vesebetegségének stádiumát, és megtervezheti a kezelést. Minél alacsonyabb a GFR, annál nagyobb a betegség súlyosbodásának a kockázata. A súlyosbodás kockázatából következtetni lehet arra, mennyire valószínű, hogy krónikus vesebetegsége súlyosbodik.

Albuminuria

A GFR mellett az albuminuria szintje is fontos lehet. Az albuminuria azt jelenti, hogy rendellenes mennyiségű fehérje található a vizeletében. Ez egy kialakulóban lévő vesebetegség korai jele lehet, és arra utal, hogy a veséje nem szűri meg megfelelően a vérét. Az albuminuria kimutatásához egy egyszerű vizelet tesztcsík vizsgálat szükséges, amellyel kimutatják, található-e fehérje a vizeletében. Minél magasabb az albuminuria szintje, annál nagyobb a krónikus vesebetegség súlyosbodásának a kockázata.

Saját betegségének stádiumáról az alábbiakban tudhat meg többet:

Korai stádium

A legtöbb embernek a korai stádiumban nincs tünete vagy csak nem feltűnőek, így a krónikus vesebetegséget nehéz felismerni.

Késői stádium

A krónikus vesebetegség késői stádiumában (3b., 4. és 5.) a vesék működése súlyosan beszűkül.